Στα αζήτητα η δωρεά της οικογένειας Λεμπιδάκη

Γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποδέχεται το 1 εκατομμύριο ευρώ

Σκανδαλώδης άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αποδοχή της προσφοράς του ενός εκατομμυρίου ευρώ από την οικογένεια Λεμπιδάκη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του 53χρονου επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας είπε «όχι» στο ένα εκατομμύριο ευρώ επειδή επιθυμία της οικογένειας ήταν να διατεθούν τα χρήματα για τις ανάγκες των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης. 

Ο όρος  «Κρήτη» δεν αντιμετωπίστηκε με «καλό μάτι» από το υπουργείο που προφανώς είχε την απαίτηση να διαχειριστεί όπως εκείνο επιθυμεί το κονδύλι του 1.000.000 ευρώ. Και έτσι προτίμησε, όπως λένε οι πληροφορίες, να ρίξει «πόρτα» στην οικογένεια και τα χρήματα της. Πρόκειται  για χειρισμό  που κατά την ταπεινή μας κρίση  στερείται λογικής και χρήζει απαντήσεων από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ. 

Στην δική μας λογική- και πιστεύουμε και σε όποιον διαθέτει την κοινή λογική- αυτή η ακατανόητη στάση μοιάζει παράλογη. Η οικογένεια Λεμπιδάκη αμέσως μετά την απελευθέρωση του 53χρονου ήρθε σε επαφή με την ηγεσία της ΕΛΑΣ και δήλωσε ευθέως την επιθυμία της να καταθέσει σε κωδικό της Αστυνομίας το συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να αγοραστούν περιπολικά και γενικότερα εξοπλισμός για τις υπηρεσίες της Κρήτης. 

Η οικογένεια τήρησε την υπόσχεση της αλλά πού να ήξερε ότι άλλες ήταν οι βουλές του υπουργείου. Η όλη κατάσταση παραπέμπει στην λαϊκή παροιμία «του χαρίζανε γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια». Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση διακυβεύονται πολλά περισσότερα. 

Οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης δεν αποτελούν ξέχωρο κομμάτι της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι αναπόσπαστο μέρος της «σάρκας» της. 
Η κεντρική πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του νησιού στην καθημερινότητα τους. Δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν υπάρχουν περιπολικά, δεν υπάρχει εξοπλισμός ούτε καν αναλώσιμα. Είναι σαφές ότι η μίζερη αυτή εικόνα είναι πανελλαδική. Σύμφωνοι. Αλλά αυτό όμως δικαιολογεί το «ή εμείς ή κανείς;». Είναι δηλαδή τόσο μεγάλο ατόπημα που  μία  επιχειρηματική οικογένεια του νησιού  επιθυμεί να ενισχύσει τις αστυνομικές υπηρεσίες του τόπου της μετά την πολύμηνη εφιαλτική περιπέτεια που έζησε; 
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αστυνομικοί της Κρήτης ήταν οι «πρωταγωνιστές» αυτής της κορυφαίας στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά υπόθεσης. Έδωσαν και την ψυχή τους χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάποιο προσωπικό αντάλλαγμα.

 Και η οικογένεια το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι. Έζησε μαζί τους αυτούς τους έξι τραυματικούς μήνες. Με κάποιους ένστολους πλέον τους συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας. Έτσι η οικογένεια αποφάσισε να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της ζητώντας μόνο να διατεθούν τα χρήματα σε επίπεδο Κρήτης ώστε να πιάσουν τόπο, όπως λέμε. 
Το υπουργείο όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε  φέρεται να επέλεξε να πει ένα μεγάλο «όχι» στην δωρεά αυτή και στην πραγματικότητα είναι σαν να λέει «όχι» και στην ασφάλεια των πολιτών της Κρήτης. Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη στους κόλπους της τοπικής ΕΛΑΣ υπάρχει έντονη δυσφορία γι’ αυτήν την εξέλιξη. 

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και το Cretalive αναμένει με πραγματικό ενδιαφέρον την επίσημη θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Περιμένουμε δηλαδή να μάθουμε υπεύθυνα  για ποιους ακριβώς λόγους το υπουργείο  «μπλόκαρε»  την δωρεά της οικογένειας σε μία περίοδο τρομακτικών περικοπών που έχουν «γονατίσει» την λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών. Δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε στις τραγελαφικές καταστάσεις που ζουν οι ένστολοι στην καθημερινότητα τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επαναλαμβάνουμε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. 

Άραγε ποια είναι η θέση της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ στην υπόθεση; Ποια η θέση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά την αίσια επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη απευθυνόμενος στους αξιωματικούς της Κρήτης, είπε: «Δεν έχετε ιδέα τί  έχετε καταφέρει». 
Ποια η θέση των συνδικαλιστικών ενώσεων του νησιού;  

Εμείς περιμένουμε απαντήσεις και ελπίζουμε να διαψευστούμε. Να υπάρξει δηλαδή «απεμπλοκή» στο όλο ζήτημα και τελικά το υπουργείο να αποδεχθεί την δωρεά. Είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας των κρητικών, όλων όσοι ζουν στο νησί και των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ