Στα «κάγκελα» το προσωπικό των ειδικών σχολείων για τις συνθήκες λειτουργίας τους

Στα «κάγκελα» το προσωπικό των ειδικών σχολείων για τις συνθήκες λειτουργίας τους

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό και τους μαθητές άνω των 16 ετών των μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που επιθυμούν να εμβολιαστούν

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο Ηράκλειο το προσωπικό των ειδικών σχολείων και οι διδασκαλικοί σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός».
Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα δύο κρούσματα που είχαμε πρόσφατα στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου έχουν εντείνει την ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων.

Μαλβίνα Βασιλάκη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Βοηθητικού Προσωπικού Κρήτης, κ. Μαλβίνα Βασιλάκη, αναφέρει πως αίτημα του κλάδου είναι τα σχολεία να λειτουργούν με ασφάλεια. Ζητούν την πρόσληψη επιπλέον νοσηλευτών καθώς και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται λόγω κορωνοϊού. Ακόμα, ζητούν να εμβολιαστούν σύντομα εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές. Αίτημα τους, επίσης, είναι να αποσυμφορηθούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών και να μην υπάρχει συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές.

«Δεν είναι δυνατόν να είναι κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας και να παραμένει ανοιχτή η ειδική αγωγή. Κινδυνεύουν ζωές των εκπαιδευτικών και των παιδιών», τονίζει. Ζητά να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για να προστατευτούν όλοι.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, ώστε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της, στα Ειδικά Σχολεία!

Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία, στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Είναι ντροπή να μιλάει για δήθεν πρόταξη των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής στον εμβολιασμό και ακόμα να μην έχει γίνει ούτε ένα (!) εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο ακόμα και τώρα να μη γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ μέσα στα Ειδικά Σχολεία. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» η κρατική ανευθυνότητα και αναλγησία ούτε μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική  κάθε μέρα από τα συστημικά Μ.Μ.Ε.

Όλοι όσοι εργάζονται στα ειδικά σχολεία, όλο το προσωπικό, παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό και καθαριότητας, στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά με αναπηρία, ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Υπουργείο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για:

             την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών και την μείωση του συγχρωτισμού παιδιών από διαφορετικές περιοχές

             την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού έτσι ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα

             την πρόσληψη επιπλέον σχολικών νοσηλευτών και ΕΒΠ για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα

             τη συχνή και με κεντρικό σχεδιασμό, πραγματοποίηση τεστ, την καταγραφή, τον εντοπισμό και κυρίως τη συστηματική υγειονομική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

             τον άμεσο εμβολιασμό κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων αλλά και των μαθητών για τους οποίους κάτι τέτοιο είναι ιατρικά ασφαλές και είναι απαραίτητο.»

Ζητούν

«           Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα Ειδικά σχολεία!

             Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις και να λαμβάνεται μέριμνα για τη φροντίδα των πασχόντων.

             Να υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά ομάδα και της τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

             Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών.

             Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

             Για όσους μαθητές αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής λειτουργίας του σχολείου, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες δωρεάν επιστημονικές παρεμβάσεις!»

 

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) καθώς και τους μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω (μέσω των γονέων & κηδεμόνων τους), που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό, να προγραμματίσουν άμεσα τα ραντεβού τους, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή https://emvolio.gov.gr/.

Το ΥΠΑΙΘ είχε προσκαλέσει τους ως άνω δικαιούχους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό. Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την παρούσα εμβολιαστική περίοδο όλων εκείνων που υπέβαλαν αίτηση για εμβολιασμό.

Σημειώνεται πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν προσπαθήσει να μπουν στην πλατφόρμα αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.

Μπορεί κανείς να δει την σχετική εγκύκλιο εδώ.

Επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησε και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. 

Δείτε την επιστολή:


Επιστολή εκπαιδευτικοί 1ου ειδικού σχολείου

Επιστολή εκπαιδευτικοί 1ου ειδικού σχολείου

Δείτε επίσης:

Άδειασε από μαθητές το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, οι γονείς κράτησαν τα παιδιά στο σπίτι


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ