Στη Βουλή η λειτουργία των Νοσοκομείων, του Κέντρου Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Λασιθίου

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για "την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία" του ΕΣΥ στο Λασίθι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την "ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων, του Κέντρου Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Λασιθίου Κρήτης" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Μαρία Κομνηνάκα.


Η ερώτηση

Τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της Π.Ε. Λασιθίου έχει χειροτερεύσει. Η δημόσια Υγεία στο Λασίθι, όπως και σε όλη την Ελλάδα, πλησιάζει στην πλήρη κατάρρευση με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας, που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Η τελευταία προκήρυξη για 18 θέσεις μονίμων ιατρών για τα νοσοκομεία του Λασιθίου είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μόλις 7 αιτήσεις. Οι γιατροί αρνούνται να εργαστούν με μισθούς καθηλωμένους, μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω ελλείψεων υγειονομικών σε όλες τις ειδικότητες, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, σε προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος έχει οδηγήσει στην υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα, ενώ η περαιτέρω αποψίλωσή του θα καταλήξει τελικά στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων, όπως πρόσφατα. Στα ΤΕΠ υπάρχει μόνο 1 ειδικευμένος ιατρός και μετακινούνται γενικοί γιατροί από το Κ.Υ. Νεάπολης για να βγαίνουν οι εφημερίες. Σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν και στην καρδιολογική και παθολογική κλινική, στη ΜΕΘ. Επίσης, δεν υπάρχει νευρολόγος, ψυχίατρος. Ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογική, δερματολογική, γαστρεντερολογική κλινική έχουν μόνο 1 ιατρό. Μετά το κλείσιμο της ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού οι 26 από τους 40 νεφροπαθείς απορροφήθηκαν από την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εξυπηρετούμενων νεφροπαθών χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση της κλινικής σε γιατρούς και νοσηλευτές .

Στην Ιεράπετρα η παθολογική κλινική υπολειτουργεί. Οι εφημερίες της ίδιας κλινικής γίνονται στα όρια της ασφάλειας των ασθενών, με παράδειγμα την 14η Φεβρουαρίου όπου 1 ειδικευόμενος γιατρός κάλυψε την εφημερία και ο διευθυντής είχε μικτή εφημερία που δεν εξασφαλίζει την παρουσία του μετά τις 21:00 μ.μ. Με τις ίδιες επικίνδυνες συνθήκες για ασθενείς και γιατρούς γίνονται οι εφημερίες των ΤΕΠ, όπου εφημερεύει μόνος του ένας γιατρός υπαίθρου χωρίς ειδικότητα.

Στη Σητεία η παιδιατρική κλινική υπολειτουργεί με 1 παιδίατρο, που μάλιστα μετακινείται από άλλο Νοσοκομείο), η παθολογική επίσης υπολειτουργεί με 1 μόνο παθολόγο που δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες της παθολογικής, το αναισθησιολογικό τμήμα έχει παραμείνει με 1 αναισθησιολόγο, το ακτινολογικό με 1 ακτινολόγο και η καρδιολογική κλινική έχει παραμείνει με 2 ειδικευμένους καρδιολόγους. Οι παραπάνω συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη μηνιαία κάλυψη των εφημεριών για τις ειδικότητες αυτές, όπως και τη νοσηλεία ασθενών στην παθολογική και παιδιατρική κλινική, με τις συνεπακόλουθες συνέπειες για τον σητειακό λαό. Επίσης, δυσχεραίνουν σαφώς τη λειτουργία και των υπολοίπων κλινικών (χειρουργικής-ορθοπεδικής-μαιευτικής).

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Νεάπολης εξαιτίας της υποστελέχωσης και της μετακίνησης γιατρών για να καλυφτούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Επίσης οι μετακινήσεις γιατρών από το Κ.Υ. Οροπεδίου Λασιθίου εντείνουν τα ήδη υπαρκτά κενά του ΚΥ.

Ακόμη, σε όλα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου συνεχίζονται οι ελλείψεις σε διοικητικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Ζητήματα ελλείψεων αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ.

Στην ύπαιθρο της Π.Ε. τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) υπολειτουργούν λόγω των αποσπάσεων των γιατρών για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων και των κενών θέσεων γιατρών υπαίθρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιεράπετρα όπου ήδη τα ΠΙ στην Ανατολής, στις Μάλες, στον Χριστό και στο Μεταξοχώρι και το Στόμιο Ιεράπετρας είναι χωρίς αγροτικό γιατρό, με τους πολίτες να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της πόλης για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις.

Κυβέρνηση-7η ΥΠΕ και διοικήσεις των νοσοκομείων επιδιώκουν με μπαλώματα και «εντέλλεσθε» να κλείσουν τις τεράστιες τρύπες που η πολιτική τους έχει δημιουργήσει, δημιουργώντας όμως άλλα τεράστια και επικίνδυνα κενά. Λύση δεν είναι να μοιραστεί η φτώχεια της έλλειψης προσωπικού μεταξύ των 4 νοσοκομείων του Λασιθίου. Επιδιώκουν με την πολιτική «του διαίρει και βασίλευε» να στρέψουν τον ένα λασιθιώτη απέναντι στον άλλο, το ένα Νοσοκομείο απέναντι στο άλλο για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την υγεία και τη ζωή του λαού.

Οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όμως όλου του προηγούμενου χρόνου, σε όλες τις πόλεις του νομού και σε ολόκληρη την Κρήτη, δείχνουν ότι ο λαός του Λασιθίου δεν ξεγελιέται με τις κενές περιεχομένου κυβερνητικές υποσχέσεις. Ξέρει ότι η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων, οι εξαθλιωμένοι μισθολογικά υγειονομικοί και οι τραγικές συνθήκες εργασίας δεν οδηγούν σε προσλήψεις, αλλά σε ανακύκλωση των ήδη εργαζομένων και σε νέα κύματα παραιτήσεων, γεγονός που οξύνει τα αυταρχικά «εντέλλεσθε» της διοίκησης των Νοσοκομείων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Τη στελέχωση όλων των Νοσοκομείων, του ΚΥ, των ΠΙ και του ΕΚΑΒ Λασιθίου, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και πρόβλεψη για τη στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.

-Την άμεση μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των συμβασιούχων όλων των σχέσεων εργασίας (ΣΟΧ, επικουρικοί, ΟΑΕΔ κλπ).

-Να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος οργανισμός των Νοσοκομείων.

- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών.

- Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να μην προχωρήσει η εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία, οι εργολάβοι.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ