Στη βουλή οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Χερσονήσου

Στη βουλή οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Χερσονήσου

Επίκαιρη ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών του Δήμου Χερσονήσου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Ηράκλειο τον περασμένο Νοέμβριο ζητά με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συντυχάκης στην ερώτησή του αναφέρει:

"Στις αρχές του Νοεμβρίου 2020 οι κάτοικοι των περιοχών Γουρνών- Γουβών- Ανάληψης- Μαλίων κ.α. του Δήμου Χερσονήσου, όπως και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, ήρθαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες καταστροφές από την έντονη κακοκαιρία.

Οι διαβεβαιώσεις κυβέρνησης- τοπικής και περιφερειακής διοίκησης για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των ζημιών και την υλοποίηση αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, αποδεικνύονται στην πράξη έωλες. Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα από τους 700 αιτούντες μόνο 300 έχουν πάρει την αποζημίωση των 600 ευρώ, οι αποζημιώσεις των μέχρι και 6.000 ευρώ δεν έχουν ακόμη δοθεί, πέρα από τον κόσμο που αποκλείστηκε εξαιτίας των άδικων όρων και προϋποθέσεων (μένουν εκτός οι δεύτερες, οι εξοχικές κατοικίες και κάποιες που επλήγησαν τμήματά τους, όπως υπόγεια, περιβάλλων χώρος, κλπ.). Επίσης, για τις 800 αιτήσεις πληγέντων επιχειρήσεων, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης, όπως και για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της απαλλαγής από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, δημοτικά τέλη κλπ., παραμένει στον αέρα. Επιπλέον, η προχειρότητα και η αναρχία στις παρεμβάσεις γιγαντώνονται μετά τις πλημμύρες. Έτσι, στον Γουρνιώτη ποταμό φάνηκε ότι υπήρξε πρόθεση από τη δημοτική αρχή να εκτελεστούν έργα διευθέτησης της κοίτης του, με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου, μπροστά στα σπίτια των κατοίκων, χωρίς την απαραίτητη μελέτη. Αυθαίρετες, χωρίς μελέτες, παρεμβάσεις επιχειρούνται και στον Γουβιανό ποταμό. 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, μένουν έκθετες οι λαϊκές ανάγκες, είτε λόγω της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης των όμβριων υδάτων, που δεν υλοποιούνται γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, είτε λόγω κακοτεχνιών και αυθαιρεσιών, για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, των μεγαλοεπενδυτών, των μεγαλοξενοδόχων κλπ.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες και να αποζημιωθούν πλήρως.

Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, με την εξασφάλιση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ