Στη "μέγγενη" της εργασιακής ανασφάλειας δεκάδες χιλιάδες Κρητικοί

Δεν είναι μόνο οι απασχολούμενοι στον τουρισμό, αλλά και πολλοί ακόμα άλλων κλάδων και άνεργοι.

Ένα “θολό” εργασιακό τοπίο αφήνει, μεταξύ άλλων, πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού. Ο φόβος και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, ολοένα και κατακλύζουν την κοινωνική επιφάνεια.

Περίπου 150.000 άνθρωποι που απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι.. στον αέρα, κινδυνεύοντας να βρεθούν και επί ξύλου κρεμάμενοι, εάν εν τέλει δεν ανοίξει η τουριστική σεζόν εφέτος.
Εφιαλτικό, μα καθόλου εξωπραγματικό το σενάριο αυτό.

Συν τοις άλλοις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η εκ περιτροπής συμβάσεις, συνοδεύουν την καθημερινότητα μιας αξιοπρόσεκτης μερίδας εργαζομένων · μην γίνουν μόνο από προσωρινές... μόνιμες, όπως λέει και η γνωστή παροιμία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς φιλοξενούμενος στην συχνότητα της ΕΡΤ Ηρακλείου, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για όσα συμβαίνουν κι όσα πρόκειται να συμβούν, ξεκαθαρίζοντας ότι “θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε” εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης “των πολλών και όχι των λίγων”.

Το κλίμα που εισπράττει διαχρονικά, τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως “οτιδήποτε συμβαίνει, την πληρώνει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο άνεργος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους”.

Ο κ. Βοργιάς επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση: “Δεν υπάρχει σχεδιασμός, έχουν κατατεθεί προτάσεις. Παρά τις ανακοινώσεις (σ.σ του πρωθυπουργού), θεωρώ ότι υπάρχουν ασάφειες στο κυβερνητικό σχέδιο. Χρειάζονται μέτρα προστασίας της απασχόλησης, για να μην έχουμε σωρεία απολύσεων”.

Η ενίσχυση της απασχόλησης θα είναι “προς όφελος της οικονομίας μας”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΗ, σημειώνοντας πως “οι επιχειρήσεις πρέπει να δουλέψουν”, προκειμένου να ζωντανέψει... ξανά η αγορά.


“Προέχει η υγεία μας” είπε με τη σειρά του ο κ. Βοργιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στον κομμάτι του τουρισμού: “Επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας μας. Από τη λειτουργία των ξενοδοχείων εξαρτάται πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και οι προμηθευτές. Μία αλυσίδα είναι και ο τουρισμός είναι η πιο βαριά βιομηχανία μας”.

Όπως ο κ. Βλατάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε ειδική μνεία στα πρωτόκολλα ασφαλείας και προστασίας. “Εξαρτάται φυσικά τι θα γίνει με τις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες μας”.

Το βέλτιστο σενάριο για τον κ. Βοργιά είναι “να επανέλθουμε στην κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο Οκτώβρη, όπου φαινόταν ότι είχαμε σταθεί κάπως στα πόδια μας, μετά από μία δεκαετία κρίσης”.


Και ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι, ευελπιστεί, “να βρεθεί το εμβόλιο ή μία αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό”.

Κλείνοντας, ο κ. Βοργιάς ξεκαθάρισε ότι την Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις τιμής και όχι πορείες: “θα τιμήσουμε τους ήρωες της εργατικής τάξης, με την κατάθεση στεφάνων”, ενώ ξέκοψε... κάθε σενάριο μετάθεσης της ημέρας για την επόμενη βδομάδα: “Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, δεν μεταφέρεται. Είναι σταθερή μέρα απεργιακής κινητοποίησης”.

Το μόνο που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, είναι μία εκδήλωση μνήμης και τιμής, στους αγώνες του Σταύρου Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα μας.: Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, για το σκοπό αυτό, αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Ρέθυμνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ