Στη θάλασσα τα πρώτα χελωνάκια caretta-caretta στην Κρήτη

Στη θάλασσα τα πρώτα χελωνάκια caretta-caretta στην Κρήτη

Τα πρώτα χελωνάκια φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητα από τη φωλιά τους στη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας

Στις 29 Ιουλίου 2019 οι ομάδες του προγράμματος Ρεθύμνου και Χανίων του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν τα πρώτα ίχνη εξόδου νεοσσών από τις προστατευμένες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta, σύμφωνα με την ταξινομική). Τα πρώτα χελωνάκια φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητα από τη φωλιά τους στη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αρχίσει η εκκόλαψη των φωλιών και στον κόλπο της Μεσσαράς.

Με αυτό το γεγονός σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και είναι η στιγμή όπου η μέχρι τώρα προσπάθεια των ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ αρχίζει να αποδίδει, καθώς κάθε φωλιά που βρήκαν και προστάτεψαν, θα εκκολαφθεί. Χρειάζεται όμως να συνεχιστεί η συμβολή πολύ περισσότερων ανθρώπων, που θα κλείσουν ή θα χαμηλώσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες με τις φωλιές από νωρίς το βράδυ, έτσι ώστε να μπορέσουν να φθάσουν τα χελωνάκια από τη φωλιά τους στη θάλασσα.

Κι αυτό γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι τα τεχνητά φώτα προς την παραλία αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς και τους οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πρέπει να πάρουν, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται ή και να πεθαίνουν. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, περίπου ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει στη θάλασσα και να φθάσει την ηλικία αναπαραγωγής. Τα θηλυκά άτομα μάλιστα θα επιστρέψουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ