Στην τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛ. για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & το Κοινωνικό Κράτος ο Α. Ροκάκης

Ροκάκης: «Προϋπόθεση Επιτυχίας της Αξιοποίησης των Σημαντικών Πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης & στην Κρήτη Αποτελεί η Κατάρτιση Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με Έξυπνη Ανάδειξη του Αγροδιατρφικού Τομέα, Συνδυαστικά με την Ηγετική Θέση του Τουριστικού»

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, όπως σε κάθε ανάλογη ευκαιρία αναπτυξιακού διαλόγου με κοινοβουλευτικές παρατάξεις, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) με θέμα την Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο τ. Υπουργός Οικονομικών, καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανάπτυξε την πρότασή του ΚΙΝ.ΑΛ. για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛ., επικεντρώθηκε στο Κοινωνικό Κράτος την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Χρύσα Χαριτάκη, Γενική Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Κινήματος Αλλαγής.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κινήματος Αλλαγής για τη διεξαγωγή του αναγκαίου θεσμικού διαλόγου με στόχο τη συναινετική αναζήτηση διεξόδου από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, υπενθύμισε την ολοκληρωμένη δέσμη 29 προτάσεων που ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων έχει εγκαίρως (29/09/2020) αποστείλει προς την Ελληνική κυβέρνηση. Οι δύο βασικοί άξονες: Α. μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και Β. διαγραφή του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 για την επιβίωσή τους. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων αναγνώρισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κρήτης έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της κρίσιμης επιδότησης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά δυστυχώς οι πολύ μικρές και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα στηριχθεί επαρκώς με αποτέλεσμα σε ποσοστό πάνω από το 30% να απειλούνται με λουκέτο τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, στον άλλο πιεστικό άξονα της ανάγκης διαγραφής ιδιωτικού χρέους προς τον Δημόσιο τομέα, ο κος Ροκάκης τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμα του τεχνοκράτη νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε την υλοποίηση γενναίου προγράμματος για την οριζόντια διαγραφή ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο στη γειτονική χώρα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικό χωρίς την ενεργό συμμετοχή στο στρατηγικό του σχεδιασμό και της ίδιας της Κοινωνίας και της Επιχειρηματικής Κοινότητας. Τόνισε την ανάγκη στρατηγικής αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου της Κρήτης, παράλληλα με αυτό της χώρας, για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση - αμέσως μετά την υγειονομική κρίση - με συγκεκριμένους στόχους και ολοκληρωμένο σχέδιο. Κεντρικό ρόλο στο νέο πλάνο ανασυγκρότησης της περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης οφείλει πλέον να διαδραματίσει και ο διεθνούς φήμης αγροδιατροφικός τομέας της, ο οποίος διαθέτει σημαντικές αναξιοποίητες δυνάμεις ώστε να συνεισφέρει στο μέλλον ανάλογα αναπτυξιακά ποσοστά, όπως και ο καταξιωμένος της Τουρισμός. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ