Στήριξη των εποχικών εργαζομένων ζητά ο Μ. Συντυχάκης

Στήριξη των εποχικών εργαζομένων ζητά ο Μ. Συντυχάκης

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη μέτρων προστασίας του εισοδήματος των εποχιακών εργαζόμενων, κατέθεσε ο βουλεττής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης 

Αναλυτικά: 

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν αποκαλύπτει και στην Κρήτη τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί με την πανδημία. Ειδικότερα, εποχικά εργαζόμενοι και ελαστικά απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις δορυφόρους του τουρισμού -εποχιακές και μη- όπως εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης (Handling) στα αεροδρόμια του νησιού, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, καθώς και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, που δε θα ανοίξουν καθόλου τη φετινή τουριστική περίοδο ή θα ανοίξουν με πολύ περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, συνάμα όσοι εργάζονται ως «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία, μένουν κυριολεκτικά χωρίς κανένα εισόδημα, καθώς ούτε αναγκαστική επαναπρόσληψή τους προβλέπεται από κάποια ισχύουσα συλλογική σύμβαση ή τη νομοθεσία, ούτε παράταση του ταμείου ανεργίας δικαιούνται, ούτε κάποιο έκτακτο επίδομα.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Δε γνωρίζουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά, με σοβαρές συνέπειες για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, το μεγάλωμα των παιδιών τους. Αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς σε τράπεζες,  ΔΕΚΟ, Δημόσιο κτλ.

Την ώρα που η κυβέρνηση στηρίζει πλουσιοπάροχα τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζει, χωρίς την παραμικρή διασφάλιση-ενίσχυση, σε μηδενικό εισόδημα τους εποχικούς εργαζόμενους και ελαστικά απασχολούμενους, που δουλεύουν για χρόνια κάτω από καθεστώς μόνιμης αβεβαιότητας και διαρκούς ανασφάλειας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των προαναφερθέντων εποχικά εργαζόμενων, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας (πλήρη απασχόληση, ελαστικά απασχολούμενοι, «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία και αλλού).
  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ με διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας και για το 2021, για όλους όσοους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε έως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  • Να ισχύσουν για όλους μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και η εκ περιτροπής εργασία.
  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, και να γίνει υποχρεωτική η επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σεζόν.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ