Στις επάλξεις η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τα εργασιακά

Στις επάλξεις η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τα εργασιακά

Σε μαζική αντίσταση στο νόμο Βρούτση-Χατζηδάκη καλεί η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου, προς υπεράσπιση του 8ώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του δικαιώματος στην απεργία, των σωματείων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου αναφέρει:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αξιοποιεί την πανδημία, για να επιβάλει την πολιτική του τρόμου και της καταστολής και μέσα σε αυτές σε αυτές τις συνθήκες να δώσει τη «χαριστική βολή» στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλοντας την εντατικοποίηση, την υποχρεωτική τηλεργασία για πολλούς, χιλιάδες αναστολές συμβάσεων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη αδρανοποίηση των συνδικαλιστικών διαδικασιών λόγω απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συνωστισμού.

Το κλίμα αυτό της καταπάτησης των θεμελιωδών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων έρχεται να μετατρέψει σε «καθεστώς» το νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη, όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Υπουργός της κατεδάφισης των δικαιωμάτων μας: «Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Το νομοσχέδιο που ευαγγελίζεται την «πρόοδο και όχι την καθήλωση» σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι ένας θεσμικός οδοστρωτήρας που σαρώνει όλες τις εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις κατ’ εντολή της ΕΕ και της εγχώριας ολιγαρχίας: Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, προβλέπει τα εξής:

·        καθιερώνει τη δεκάωρη εργασία (10ωρη), χωρίς πρόσθετη αμοιβή και με «αντάλλαγμα» ρεπό ή άδεια σε μελλοντικό χρονικό διάστημα.(!) Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μια μέρα 10ωρο και την άλλη μέρα 5ωρο, με τον ίδιο μισθό και ανάλογα με τον κύκλο των εργασιών.

·        θεσπίζει αύξηση του ορίου των ωρών υπερωρίας: η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας το χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες(!) τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

·        Καταργεί τη μη εργάσιμη ημέρα του Σαββάτου και την αργία της Κυριακής. Τα Σαββατοκύριακα λογίζονται πλέον ως κανονικές μέρες εργασίας για πολλούς κλάδους.

·        Επιβάλλει την εξ αποστάσεως εργασία στους βασικούς τομείς.. Το μέτρο- που αναγγέλθηκε ως «έκτακτο και προσωρινό» -γίνεται μόνιμο και υποχρεωτικό, θέτοντας τον εργαζόμενο στον άμεσο ατομικό έλεγχο του εργοδότη, ενώ καθιστά τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο από δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα.

Επίσης το αντεργατικό νομοσχέδιο ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ και καταργεί θεμελιώδεις δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες και μέσα πάλης, όπως είναι η απεργία:

·        Απαξιώνει στην πράξη τις Γενικές Συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες των συλλογικών οργάνων, καθώς προωθεί τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες,

·        Προβλέπει κατάρτιση και επικαιροποίηση των μητρώων των εργαζομένων από τα συνδικάτα, αλλά και την ποινικοποίηση των απεργιών.

·        Επιβάλλει υποχρεωτικό ποσοστό «προσωπικού ασφαλείας»(!) σε κάθε απεργία το 40%(!) και, ουσιαστικά, απαγορεύει την περιφρούρησή της

Έτσι, με το νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη: η απλήρωτη υπερεργασία, η διεύρυνση του εργασιακού ωραρίου και η τηλε-εργασία γίνονται καθεστώς, καθιερώνεται η ατομική σύμβαση απασχολισιμότητας και επιβάλλονται οι ελεγ­χόμενες συλλογικές διαδικασίες, δηλ θεσπίζεται η κατάπνιξη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των κατακτήσεων και των ελευθεριών μας. η κυβέρνηση της ΝΔ, εκπροσωπώντας και προωθώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, θεσπίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι- απομονωμένοι, χωρίς συλλογική άμυνα και διεκδίκηση- να εργάζονται σκυφτοί και σε συνθήκες γαλέρας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΟΛΕΤΗΡΑ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟ-ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ-ΕΝΩΤΙΚΟΣ-ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

·        ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

·        ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ- -ΚΑΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΣΕ-ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·        ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕ\Σ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΏΝΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

·        ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Γ.Σ

·        ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΜΕ ΝΑ ΟΡΓΝΑΝΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ