Στις "συμπληγάδες" του χιονιά και της ακρίβειας

Στις "συμπληγάδες" του χιονιά και της ακρίβειας

Εν όψει και της "άφιξης" της κακοκαιρίας "Ελπίς", ο πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά μεγαλώνει

Την ώρα που η κακοκαιρία "Ελπίδα", σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, φέρνει στην χώρα μας "πολικές θερμοκρασίες" και χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές τα επόμενα 24ωρα, στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και στην Κρήτη βάζουν «φωτιά» οι τιμές, όχι μόνο των καυσίμων σε πετρέλαιο θέρμανσης και  φυσικό αέριο, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ξυλεία!

Το κύμα ανατιμήσεων τρομάζει τους καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νοικοκυριού τους και μεγαλώνει τον "πονοκέφαλό" τους για το πώς θα ζεστάνουν το σπίτι τους. Ακόμα και με εναλλακτικές λύσεις, όπως τζάκια ή ξυλόσομπες, τα πράγματα δεν δείχνουν κα πολύ αισιόδοξα. 

Στην Κρήτη, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές το 1,22 ευρώ/ λίτρο. Η σύγκριση με την περσινή τιμή είναι απογοητευτική, καθώς η μέση τιμή βρισκόταν περίπου στα 0,90 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έκτοτε έχει σημειώσει αύξηση γύρω στο 35%. 

Μιλώντας στο Cretalive, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου, κ. Λυκούργος Σαμόλης, έκανε λόγο για τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι το βαρέλι στις διεθνείς αγορές έφτασε στα 89 δολάρια!
Όπως επεσήμανε, υπάρχει μεν έντονη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης από καταναλωτές λόγω του επικείμενου χιονιά, ωστόσο, θεωρεί ότι ο κόσμος αγοράζει μόνο ποσότητες που έχει απόλυτη ανάγκη.
Για το πότε θα αναστραφεί η όλη κατάσταση, ο κ. Σαμόλης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει γρήγορα αποσυμπίεση.

«Εν όψει χιονιά μας τηλεφωνούν για πετρέλαιο αλλά δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε παραγγελίες. Θεωρώ ότι με τις ανατιμήσεις τιμών ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγοράσει όπως πριν», αναφέρει στο Cretalive ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων.

Διόλου αισιόδοξα δεν είναι τα πράγματα και στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 117,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έκλεισε η χονδρεμπορική το 2021 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας), σήμερα διαμορφώνεται περίπου σε 182,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. 
Επιχειρηματίες και καταναλωτές συνεχίζουν να βλέπουν "φουσκωμένους" τους λογαριασμούς ρεύματα και επισημαίνουν ότι τα  μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση, αποτελούν μια μικρή, μόνο "ανάσα" και δεν λύνουν τον πρόβλημα. 

Δύσκολα ανάβουν σόμπες και τζάκια

Οι ανατιμήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνεδρίασης, το βράδυ της Πέμπτης, του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Ν. Ηρακλείου. 
Μιλώντας στο Cretalive, o Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Χρήστος Κουζούλογλου, επεσήμανε ότι η αύξηση στις τιμές της ξυλείας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αγγίζει το 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αυξήσεις όχι μόνο στην καύσιμη ύλη, αλλά γενικότερα στα βιομηχανικά υλικά φτάνουν το 50%.
Στο πέλλετ, όπως ανέφερε, δεν έχει σημειωθεί τόση μεγάλη αύξηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα ντόμινο ανατιμήσεων, που περιλαμβάνει τις μεταφορές, την ενέργεια και τα προϊόντα, γεγονός που προκαλεί απαισιοδοξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 
Στην Κρήτη έχουμε στροφή στα τζάκια, όπως ανέφερε, με αφορμή το γεγονός ότι πολλοί έχουν πρόσβαση σε δική τους ξυλεία (π.χ. από ελαιόδεντρα).
Κατά τον κ. Κουζούλογλου, ο κύκλος των αυξήσεων δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα, γεγονός που παρατείνει το οικονομικό αδιέξοδο σε καταναλωτές και επαγγελματίες της αγοράς, "που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν".
 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI
 

Δείτε επίσης:

Έρχεται η "Ελπίδα": "Θα χιονίσει σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο!"

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ