Στο εδώλιο σήμερα οι 9 Κρητικοί για την υπόθεση Γιακουμάκη

Στο εδώλιο σήμερα οι 9 Κρητικοί για την υπόθεση Γιακουμάκη

Υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι υπέστησαν bullying

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα βρεθούν σήμερα οι εννέα Κρητικοί που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Πρόκειται για έξι νεαρούς από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά ενώ ένας ακόμα διαμένει στην Βόρεια Ελλάδα, όλοι τους ηλικίας από 20 έως 24 ετών, όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς».

Η παραπομπή τους στο εδώλιο αφορά περιστατικά που σημειώθηκαν σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τα οποία η δημοσιοποίησή τους είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι ο Βαγγέλης υπήρξε φίλος τους και ουδέποτε βιαιοπράγησαν σε βάρος του όπως τους αποδίδεται, ενώ ισχυρίζονται ότι το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι Γιώργος Κοκοσάλης και Γιάννης Χατζηδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων, σε γραπτή δήλωσή τους στην εφημερίδα «Πατρίς» υποστηρίζουν:

«Εδραία πεποίθηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Όλοι οι κρητικής καταγωγής κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν στις 8 Φεβρουαρίου, είναι παιδιά άριστων οικογενειών που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα για σχόλια και παρατηρήσεις.

Το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η ατυχής ποινική εμπλοκή τους. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν θεωρούν υπεύθυνο τον Βαγγέλη ή την οικογένειά του για όλη αυτήν την ταλαιπωρία, κατανοώντας ότι αυτή εκπορεύεται από εξωδικαστικά κέντρα διαμόρφωσης συνειδήσεως. Τα παιδιά εκφράζουν τη λύπη και τη συντριβή τους για την απώλεια του φίλου τους, τον οποίο διατηρούν στην καρδιά τους με τις καλύτερες αναμνήσεις».

Με βάση πάντως το κατηγορητήριο, η παρέα των Κρητικών φέρεται να είχε στοχοποιήσει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον οποίο είχε μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» για να γελούν, προκαλώντας του μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα αλλά και παροδική ασφυξία.

Στη δικογραφία αναφέρεται το χαρακτηριστικό περιστατικό, κατά το οποίο τον είχαν κλείσει μέσα στην ντουλάπα, σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας, και τον υποχρέωναν να κάνει το «τζουκ-μποξ» και να τραγουδάει, ρίχνοντας κέρματα. Ο Βαγγέλης φέρεται να εκλιπαρούσε να τον ελευθερώσουν, εκείνοι όμως τον κρατούσαν εγκλωβισμένο.

Σε άλλη περίπτωση επισημαίνεται ότι τον είχαν ρίξει στο πάτωμα και του είχαν δέσει στον λαιμό ένα σχοινί ενώ τον χτυπούσαν στο πρόσωπο με μία βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αναφέρονται επίσης και περιστατικά βιαιοπραγίας εκτός της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής.

"Η οικογένεια έχει καταλήξει στο ό,τι πράγματι έγιναν σε βάρος του Βαγγέλη άσχημα πράγματα. Ο Βαγγέλης δεν πέρασε όμορφα στη Γαλακτοκομική Σχολή", είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας.

“Η οικογένεια Γιακουμάκη διαχειρίζεται το θέμα με υπερβολική λεπτότητα. Δεν αναφέρθηκαν ποτέ στο όνομα οποιουδήποτε, δεν διέρρευσαν ποτέ ονόματα. Όταν τα ονόματα δεν είναι γνωστά πώς είναι δυνατόν να έπεσαν θύματα bullying; Και βασικά όταν μία οικογένεια αντιμετωπίζει το θέμα με τέτοια αξιοπρέπεια που περισσότερο δεν γίνεται”, σημείωσε ο δικηγόρος του αδικοχαμένου σπουδαστή και πρόσθεσε:

“Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι για δολοφονία. Όταν κάποιος αφαιρεί μόνος του τη ζωή του δεν υπάρχει αδίκημα εκτός και εάν παροτρύνεται από κάποιον. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, η δίωξη είναι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά αγνώστων. Εκείνο το οποίο η οικογένεια αναμένει είναι να οδηγηθεί η ανάκριση σε κάποιο τελικό συμπέρασμα ποιος είναι εκείνος που έκανε αυτό που η οικογένεια πιστεύει ότι συνέβη από χέρι τρίτου ή τρίτων”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ