ΚΡΗΤΗ
Στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, θα υπογραφεί συμφωνία που αφορά τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας.
Στο Ηράκλειο μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφθεί το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι.
Όπως έχουμε ήδη γράψει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που αναμένεται το πρωί, θα υπογραφεί συμφωνία που αφορά τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας.
Υπενθυμίζεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνονται τα εξής:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το πρωί (σσ Παρασκευής) στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, όπου και θα υπογραφεί συμφωνία για εξοπλισμό αεροναυτιλίας.
Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ζάγκρεμπ, όπου στις 15:45 ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της διήμερης συνάντησης ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Κρήτη θα βρεθεί και ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας ο οποίο επίσης θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελίου. Στη συνέχεια, ο κ. Δήμας θα μεταβεί στα Χανιά για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ στο Τμήμα Χανιά - Ηράκλειο.
Καθοριστική η χρονιά για το νέο διεθνές αεροδρόμιο, καθώς το έργο εισέρχεται στην τελική του ευθεία
Ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και το νέο Διοικητή της ΥΠΑ, Γιώργο Βαγενά θα βρεθούν στο Καστέλλι για την εκκίνηση του διαγωνισμού σχετικά με τα νέα συστήματα αεροναυτιλίας στο νέο αεροδρόμιο.
Πρόκειται για το πλέον “ευαίσθητο” σκέλος της επένδυσης ύψους κοντά στο 1 δις ευρώ, η οποία υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης από την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – GMR, και από την οποία εξαρτάται όχι μόνο η πιστοποίηση αλλά και η ασφαλής έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκρίνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποτυπώνει τα στενά χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας με σκοπό κυρίως να μην εκτροχιαστεί η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου από την κοινοπραξία.
Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης, και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σχετικά με τη χωροθέτηση του ραντάρ στον λόφο Παπούρα όπου αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει σημαντικά κατάλοιπα της Μινωικής εποχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση δεν φαίνεται να απειλεί άμεσα την προκήρυξη του διαγωνισμού της ΥΠΑ, ωστόσο αφήνει ανοικτό το σημείο εγκατάστασης, το οποίο έχει προχωρήσει με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου “ΚΑΣ” και αναμένεται να κριθεί δικαστικά το επόμενο διάστημα.
Πάντως παρά τις εκκρεμότητες, τα βασικά ορόσημα του έργου παραμένουν αμετάβλητα. Η κατασκευαστική φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, με τις εγκαταστάσεις να παραδίδονται τμηματικά από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Για το 2027 έχουν προγραμματιστεί οι δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ η πλήρης επιχειρησιακή χρήση των συστημάτων αεροναυτιλίας και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τοποθετούνται χρονικά στο 2028, αν λάβουμε υπόψη και τις σημερινές εξαγγελίες.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
