Στο πλευρό των διανομέων οι ερευνητές του Ηρακλείου

Στο πλευρό των διανομέων οι ερευνητές του Ηρακλείου

"Οι διανομείς της efood νίκησαν!"

"Την Παρασκευή, 17 Σεπτέμβρη, 115 διανομείς της εταιρίας efood έλαβαν ενημέρωση σύμφωνα με την οποία καλούνταν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση με την εταιρία σε freelancer, αλλιώς δεν θα ανανεωνόταν η σύμβασή τους. Freelancer είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποφύγουν άλλες λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση, όπως “αυτοαπασχολούμενος/η”, “μπλοκάκι” κλπ. Όποια λέξη και να χρησιμοποιήσει όμως κάποιος, η αλήθεια είναι ότι με αυτή τη σχέση εργασίας, ο μισθωτός εμφανίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έτσι, υποκρύπτεται η εξαρτημένη σχέση εργασίας", το παραπάνω αναφέρει ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτει τα εξής, μεταξύ άλλων:

"Δυστυχώς όλα τα παραπάνω όπως και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα σε συνέχεια των προηγούμενων αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος έκτρωμα- Χατζηδάκη, τον οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει η efood και εφαρμόζουν ήδη άλλες παρόμοιες εταιρείες, αποδεικνύει πλέον φανερά πως δε φέρνει την ανάπτυξη στις εργασιακές σχέσεις αλλά χτυπά τους εργαζόμενους, από την δουλειά των οποίων βγαίνουν τα κέρδη της εταιρείας.

Ευτυχώς, η αντίδραση των εργαζόμενων διανομέων ήταν άμεση και εκκωφαντική. Μαζί με τα σωματεία τους, έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν αυτή την επιδείνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Προκήρυξαν προειδοποιητική στάση εργασίας στις 22 Σεπτέμβρη και απεργία στις 24 Σεπτέμβρη. Η συμμετοχή στην προειδοποιητική στάση εργασίας ήταν πολύ μαζική σε πολλές πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ηρακλείου. Για την ακρίβεια, ήταν τόσο μαζική που η προκήρυξη και μόνο της 24ης απεργίας ανάγκασε την εταιρεία να υποχωρήσει ικανοποιώντας τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων!

Ως Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) έχουμε ζήσει στο πετσί μας την εφαρμογή αυτών των αντεργατικών πολιτικών. Το μπλοκάκι είναι κανόνας στον κλάδο της έρευνας και έχει καταστροφικές συνέπειες στα δικαιώματά μας. Οι ολιγόμηνες συμβάσεις και η διαρκής αξιολόγηση είναι απλά μέσα για την εντατικοποίηση της εργασίας, για διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων και για κάμψη των διεκδικήσεών μας, ενώ παράλληλα μειώνει την ποιότητα της ίδιας της έρευνας. Δεν παλεύουμε για τίποτα λιγότερο από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους!

Η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι τα όπλα μας!

Ο αγώνας των διανομέων είναι και δικός μας αγώνας!

Στηρίζουμε τους διανομείς στον αγώνα τους και δεν επαναπαυόμαστε μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους:

  • Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την efood με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η  υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ