Στόχος η απλοποίηση των διαδικασιών για τους σεισμόπληκτους

Newsroom
Newsroom

Προσπάθειες από την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε σχέση με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τράπεζες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πάνε πίσω τις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη  να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.


Σύμφωνα με πληροφορίες, "στο πλαίσιο των μέτρων που θεσπίστηκαν από την πολιτεία για τη στήριξη των πληγέντων συνεπεία του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, συμπεριελήφθη η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής. Τα ποσά, όπως προβλέφθηκαν στο άρθρο εξηκοστό τέταρτο του ν.4839/2021 (Α’181) ανέρχονται σε 2.000€, 4.000€ ή 6.000€ ανά κατοικία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών της και είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.  

Για την εφαρμογή της ρύθμισης εκδόθηκε ΚΥΑ υπό στοιχεία 980/2021, στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η αίτηση για τη χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης «arogi.gov.gr» και αποτελεί μέρος της συνολικής αίτησης που υποβάλλεται ταυτόχρονα και για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι κρατικής αρωγής στεγαστικής συνδρομής και για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών του ν. 4797/2021."

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι "Οι πολίτες που υπέβαλαν δήλωση υποχρεούταν να δηλώσουν τον αριθμό του δελτίου επανελέγχου του ακινήτου ή τον αριθμό του δελτίου ταχείας αυτοψίας που είχε εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να το επισυνάψουν. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης διενεργήθηκαν έλεγχοι και διασταυρώσεις των στοιχείων μεταξύ αιτήσεων και Δελτίων ταχείας αυτοψίας ή Δελτίων επανελέγχων και στις περιπτώσεις που δεν προέκυψε ταύτιση ή δεν επισυνάφθηκε το σωστό αρχείο, εστάλη μήνυμα από την ΑΑΔΕ για διόρθωση τυχόν σφαλμάτων ή παραλείψεων. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε εκ νέου η λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gov.gr για υποβολή νέων αιτήσεων αλλά και τροποποιήσεις στις ήδη υποβληθείσες. Παρά ταύτα, υπήρξαν αιτήσεις για τις οποίες, ακόμα και μετά την εν λόγω ενημέρωση, δεν κατέστη δυνατή η διεκπεραίωσή τους. Στις περιπτώσεις αυτές, που για οποιοδήποτε λόγο τα στοιχεία της αίτησης δεν διασταυρώνονται με τα στοιχεία του δελτίου επανελέγχου ή του δελτίου ταχείας αυτοψίας, προβλέφθηκε ειδική διαδικασία, με σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 της ΚΥΑ υπό στοιχεία 980/2021".

Βάση λοιπόν της διαδικασίας που ακολουθείται όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά "η ΑΑΔΕ αποστέλλει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα στοιχεία των ως άνω αιτήσεων ιδιοκτητών και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, αναλυτική κατάσταση όσων εξ αυτών κριθούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής.

Η κρίση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο επεξεργασίας του υποβληθέντος - από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου - φακέλου και αίτησης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με την ΚΥΑ υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16446/Α325/06.10.2021. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων ακολουθεί η πληρωμή των δικαιούχων" όπως επισημαίνεται.

Αναφορικά με το θέμα του ύψους της αμοιβής των μηχανικών  κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως "για την απαιτούμενη υποβολή φακέλου και αίτησης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, ιδιαίτερα σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα για χρήση («ΠΡΑΣΙΝΑ») με ελαφρές βλάβες και για την έκδοση άδειας επισκευής των οποίων απαιτείται απλώς η προσκόμιση, πέραν των τίτλων ιδιοκτησίας, Τεχνικής Έκθεσης Βλαβών, με συνημμένο σχέδιο αποτύπωσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το κόστος θα περιοριστεί σημαντικά.

Για τη στήριξη των πληγέντων, φυσικών και νομικών προσώπων, οι πληρωμές που έχουν διενεργηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής ανέρχονται σε 66.050.133,08€, ήτοι ποσό 49.448.390,30€ για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, 13.579.742,78€ για την πρώτη αρωγή αποζημίωσης οικοσκευής και 3.022.000,00€ για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων για αντιμετώπιση ζημιών του ν.4794/2021."

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν σχετικά πως  "από την πρώτη στιγμή εγκύψαμε, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στα προβλήματα των πληγέντων, παρακολουθώντας συστηματικά και με διάθεση συνεργασίας τυχόν ανακύπτοντα ζητήματα και παρέχοντας πρακτικές και άμεσες λύσεις".

Δείτε επίσης

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα

Νέες καταγγελίες για δεσμεύσεις λογαριασμών στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ