Το "στοίχημα" της Περιφερειακής Αρχής για τα απόβλητα

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο Στ. Αρναουτακης στην τρίτη κατά σειρά θητεία του υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα "για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ"

Του Αντώνη Παντινάκη


Το κλείσιμο όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με τα στερεά και υγρά απόβλητα, κυριαρχεί στην ατζέντα των προτεραιότητων της Περιφερειακης αρχής για την απερχόμενη και την νέα προγραμματικη περίοδο.

Ο ίδιος ο κ. Αρναουτακης στην τρίτη κατά σειρά θητεία του υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα "για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ" από αυτά που δικαιούται το νησί για έργα πνοής.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συναντήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Η συζήτηση τους περιστράφηκε γύρω από όλα τα θέματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ : "πώς θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, πως δεν θα υπάρχουν οι αγκυλώσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια ειδικά με τον νόμο 44/12 - καθώς επί ενάμιση χρόνο δεν δημοπρατηθηκε κανενα έργο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτακης και σχολίασε ότι "είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο γιατι εντάσσονται και πολλά ακόμα έργα", όμως ανασταλτικοι παράγοντες εξακολουθούν και είναι "η διαδικασία των αδειοδοτησεων, η γραφειοκρατία που υπάρχει από άδειες που χρειάζονται από τα δασαρχεία, άδειες που χρειάζονται από την Πολεοδομία, άδειες που χρειάζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αυτών, "ειδικά σε έργα που χρηματοδοτουνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα".

Η Κρήτη δείχνει μια δυναμική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρατήρησε επίσης ο κ. Αρναουτακης:

"Χρειάζεται να μπουν και οι επόμενες γενιές επενδυτών που υπάρχουν. Και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ".

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι "εμείς από την δική μας πλευρά καταβάλλουμε καθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα έργα να δημοπρατουνται και να έχουμε αναδόχους".

Την τρέχον διάστημα "έχουμε εντάξεις έργων που αφορούν τον Βιολογικό Καθαρισμό, για την ευρύτερη αναβάθμιση των περιοχών όπου θα γίνουν".

Ποια έργα έχουν ενταχθεί:

-Στον Μακρύ Γιαλό με 11 εκατομμύρια

-Στο Παλαικαστρο με 5,5 εκατομμύρια

-Στο Μαραθι με 2,5 εκατομμύρια

-Στη Χερσόνησο με 8,5 εκατομμύρια

"Ειναι σημαντικά έργα που γίνονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν γίνεται επομένως να μιλάμε για έργα που αφορούν τους Βιολογικούς σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως είναι στην Παλαιόχωρα, τη Γεωργιουπολη (που είναι κοντά στα 25 εκατομμύρια), σε τουριστικές δηλαδή περιοχές και να μην υπάρχουν Βιολογικοί", υπογράμμισε ο κ. Αρναουτακης, προσθέτοντας πως άμεσα αναμένεται να "κλείσουν όλα τα έργα που αφορούν τους Βιολογικούς σε όλο το νησί, σε παρακτιες και τουριστικές περιοχές", καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

"Ενας στόχος που είχαμε βάλει από τα προηγούμενα χρόνια ως Περιφέρεια Κρήτης" υπενθυμίζει ο κ. Αρναουτακης.

Ο Περιφερειάρχης αισθάνεται άλλωστε υπερήφανος διότι "η Κρήτη πρωτοπορεί στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με τη δουλειά που έχει γίνει από την Περιφέρεια και τους φορείς υλοποίησης. Αλλά πάνω από όλα, από την δουλειά που έχει γίνει από την αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη σε τεχνικρατικό επίπεδο με τον ΕΣΔΑΚ για όλη την Κρήτη. Και επίσης, στη συνεργασία που είχαμε με όλους τους φορείς, για να μπορούμε τώρα έργα 150 εκατ. να έχουν ενταχθεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ