Η Κρήτη συγκεντρώνει βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Newsroom
Newsroom

Ανακοινώσεις από Δήμους, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και φορείς

Η τεράστια καταστροφή σε Τουρκία και Συρία μετά τον σεισμό 7.8 ρίχτερ βρίσκει ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδωμένα. 
 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και οι Δήμοι της Κρήτης ανέλαβαν την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να περισυλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης που θα διατεθεί στους σεισμοπλήκτους της Τουρκίας και της Συρίας. 

Σε έγγραφο που απέστειλε προς όλους τους Δήμους ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, αναφέρονται τα εξής:

“Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (Π.Ε.Δ.) Κρήτης και οι Δήμοι της Κρήτης συμμετέχουμε στην προσπάθεια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα από την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (ιατροφαρμακευτικό υλικό, βρεφικά γάλατα, κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές κ.λ.π.).

Οι έδρες των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων μπορούν να συντονίσουν την προσπάθεια αλλά και η ΠΕΔ Κρήτης θα διαθέσει αποθηκευτικό χώρο στα γραφεία της στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 22 και Σκουλάδων, όπου θα γίνει η παραλαβή και συγκέντρωση του ανθρωπιστικού υλικού από κάθε Δήμο από τις 8:30 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ., μέχρι την Παρασκευή (10/2/2023) το μεσημέρι

Το συγκεντρωθέν υλικό θα παραδοθεί στην Κ.Ε.Δ.Ε. προς αποστολή.

Στα Χανιά

Τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του, «σοκαρισμένοι παρακολουθούμε τη βιβλική καταστροφή μετά τους φονικούς σεισμούς στις δύο χώρες. Οφείλουμε να παρέμβουμε, να βοηθήσουμε και να δείξουμε τα αντανακλαστικά μας και την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πληγέντες. Στο πλαίσιο, αυτό σε συννενόηση με την ΚΕΔΕ και την Τοπική Ενωση Δήμων Κρήτης, προχωράμε στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και καλούμε τους πολίτες να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες».

Όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα ξεκινήσει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις αποθήκες του Δήμου Χανίων. Όπως τόνισε τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι υπνόσακοι, παπλώματα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προχωρά από αύριο Τετάρτη, 8/2, και ο Δήμος Κισσάμου. Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται στο δημαρχείο Κισσάμου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

To Eργατικό Κέντρο Χανίων διοργανώνει καμπάνια συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.

Όπως αναφέρει:

"Οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες μαρτυρούν ένα ανύπαρκτο σύστημα αντισεισμικής και πολιτικής προστασίας και τους λαούς της περιοχής ανυπεράσπιστους στην δύναμη της φύσης. 

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσε και αποτελεί  ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής ταξικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών, ότι μόνο ο λαός μπορεί και σώζει τον λαό.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα συμμετέχουμε στη οργάνωση συλλογής υλικής βοήθειας από τα ταξικά σωματεία του νομού.

Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων ως ένδειξη ταξικής βοήθειας θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων κάθε μέρα 10:30 με 20:00. 

Συγκεντρώνουμε άμεσα υλικά πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στην Συρία. Συγκεκριμένα:

Κουβέρτες

Γάλα σε σκόνη

Πάνες ενηλίκων/μωρών

Σερβιέτες

Απορρυπαντικά ρούχων

Κονσέρβες

Ορούς

Γάζες

Χάνζαπλαστ

Είδη ατομικής υγιεινής

Σημείο παράδοσης υλικών - Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων Ώρες 10:30-20:00"

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

"Συνάδελφοι, ε
κφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πληγέντες της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη.

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις εικόνες, ειδικά από την περιοχή στο επίκεντρο του σεισμού. Έχουμε τα βιώματα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του κόσμου αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών.

Κανείς μόνος! 

Συγκεντρώνουμε άμεσα υλικά πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία.

Υλικά πρώτης ανάγκης:

  • Κουβέρτες
  • Γάλα σε σκόνη
  • Πάνες ενηλίκων/μωρών, Σερβιέτες
  • Απορρυπαντικά ρούχων
  • Ορούς
  • Γάζες
  • Χανζαπλαστ
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Συγκεντρώνουμε τα υλικά πρώτης ανάγκης στα γραφεία του σωματείου μας.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου 

"Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των λαών της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό με εκατοντάδες νεκρούς, εγκλωβισμένους σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Έχουμε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις στην χώρα μας και καταλαβαίνουμε την αγωνία των αδερφιών μας να βγάλουν από τα συντρίμμια τους  πατεράδες , τις μανάδες, τα παιδιά τους. Είμαστε συγκλονισμένοι με τις εικόνες που βλέπουμε. Νιώθουμε  τον πόνο που βιώνουν οι πληγέντες για τις ζωές που χάθηκαν.
Γνωρίζουμε ότι οι καταστροφικές συνέπειες οξύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού και θωράκισης των λαϊκών κατοικιών και των αναγκών των λαών, που συνθλίβονται για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα και τα κερδοφορία των λίγων.
Αυτές τις ώρες ασπίδα των λαών που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό είναι η αλληλεγγύη και η βοήθεια που πρέπει να εκφραστεί άμεσα από το εργατικό κίνημα της χώρα μας.
Καλούμε τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους, όλοι μαζί να οργανώσουμε τη  συγκέντρωση ειδών:
Κουβέρτες,
Γάλα σε σκόνη,
Πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες
Απορρυπαντικά ρούχων,
Είδη ατομικής υγιεινής,
Ορούς,
Γάζες
Τσιρότα 
 
Η συγκέντρωσή τους γίνεται στο Γραφείο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο από τις 5-8 το απόγευμα".
 

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (παράρτημα Χανίων) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους γείτονες λαούς που δοκιμάζονται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Το σωματείο μας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του συνδικάτου οικοδόμων προς τα υπόλοιπα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης καλεί τα μέλη του και όλο το Χανιώτικο λαό να συμβάλουν στην ουσιαστική βοήθεια στους γείτονες λαούς με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Η πείρα του λαού μας από αντίστοιχες τραγωδίες και καταστροφές αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και δράση των εργατικών σωματείων και του λαού συνολικά μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους πλήττονται. Κανένας μόνος του! Συγκεντρώνουμε άμεσα υλικά πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και στην Συρία.

Συγκεντρώνουμε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, τις ώρες 10:00 - 20:00 κάθε είδος πρώτης ανάγκης όπως:

·Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες, χάνζαπλαστ, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

·Κουβέρτες

·Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες

·Γάλα σε σκόνη

·Τρόφιμα μακράς διάρκειας

·Πάνες ενηλίκων/μωρών, Σερβιέτες

·Απορρυπαντικά ρούχων

·Είδη ατομικής υγιεινής

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης καλεί όλες της ενώσεις και τους συλλόγους γονέων του νησιού να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους γείτονες μας λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα, κ.α. Είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς.
Τα είδη που μπορούν να συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής, κ.α.
Πρώτοι εμείς οι γονείς να δώσουμε το σπουδαίο μάθημα της αλληλεγγύης στα παιδιά μας!

Η Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Χανίων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο και τα Χανιά

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ