Σύλλογος Γυναικών Χανίων: Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών

Σύλλογος Γυναικών Χανίων: Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών

"Το περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί αποδεικνύει περίτρανα ότι όλα μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους"

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη 17/02 σε Παιδικό Σταθμό των Χανίων, μετά από βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σχολείου, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ΟΓΕ, καλεί τις γυναίκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας να καταδικάσουν τις πολιτικές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το περιστατικό που σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί αποδεικνύει περίτρανα ότι όλα μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους. Με την πολιτική της συνεχούς μείωσης των κοινωνικών δαπανών, οι κυβερνήσεις διαχρονικά, οι Δήμοι και οι Περιφερειακές Αρχές δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών Σταθμών.

Το συμβάν αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό και επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρξει με ευθύνη της κυβέρνησης γενναία χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις όπως μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις, απαραίτητοι τεχνολογικοί έλεγχοι, αντισεισμικές, αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές μελέτες, έτσι ώστε η Προσχολική Αγωγή να λειτουργεί με σύγχρονους όρους και να καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των παιδιών μας. 

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Γι αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Kαι απαιτούμε:

  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.
  • Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτίρια, αίθουσες και προσωπικό.
  • Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

 

Δείτε επίσης:

Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό από μικρές εκρήξεις
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ