Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη

Θλίψη σε όλη τη χώρα προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Χανιώτη πολιτικό και αγωνιστή της δημοκρατίας

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον αδόκητο και τραγικό θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, του Χανιώτη πολιτικού και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ καταφθάνουν από όλη τη χώρα.

Σε μήνυμα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα  συλλυπητήρια του τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

«Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης. Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία και ανιδιοτελής βουλευτής και υπουργός στη Δημοκρατία. Πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Μίνα και στους δικούς του ανθρώπους».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνονται τα εξής:

"O Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών συνελήφθη και βασανίστηκε. Καταφέρνοντας να αποδράσει συνέχισε τη σημαντική αντιδικτατορική του δράση στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας από τη Μεταπολίτευση και μετά, άφησε με το προσωπικό του ήθος το δικό του αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της χώρας.

Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια".

Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του πρώην Υπουργού και βουλευτή Χανίων, Σήφη Βαλυράκη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο ξαφνικός και άδικος θάνατός του Σήφη Βαλυράκη μας θλίβει όλους. Υπήρξε ένας γνήσιος αγωνιστής και παρέμεινε πιστός στους δημοκρατικούς αγώνες. Επί σειρά ετών, υπηρέτησε την πολιτική και τον αθλητισμό από θέσεις ευθύνης. Άφησε δε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του, στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, την εκλογική περιφέρεια που πολιτεύτηκε, το νομό Χανίων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Αιώνια η μνήμη του».

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ

 

Συλλυπητήριο μήνυμα  Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του  πρώην Υπουργού και επί σειρά ετών Βουλευτή, Σήφη Βαλυράκη, επισημαίνει:

“Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του Σήφη Βαλυράκη.

Βουλευτής και Υπουργός επί σειρά ετών, μα πάνω από όλα γενναίος και ακούραστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και μαχητής της ζωής, ο Σήφης Βαλυράκης εκπροσώπησε με τιμή τον τόπο του, τα Χανιά και υπηρέτησε με το ήθος του τη χώρα μας.

Η παρακαταθήκη του, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην κεντρική πολιτική, είναι πολύτιμη, με κρίσιμες και καίριες παρεμβάσεις, που βοήθησαν την πρόοδο του τόπου μας, των Χανίων.

Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στην μακρά και δύσκολη προσπάθεια για την εδραίωση της Δημοκρατίας στη μεταπολιτευτική περίοδο. Ένας από τους τελευταίους μιας γενιάς πολιτικών, που συνέβαλαν έμπρακτα, ώστε να καταφέρει ο δημοκρατικός χώρος να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ως εργαλείο άρσης των κοινωνικών στεγανών.

Σε προσωπικό επίπεδο ήταν πάντα θετικός και διαθέσιμος συνομιλητής, καθώς η ειλικρινής και ανιδιοτελής του αγωνία για τη συνέχιση και ανανέωση του δημοκρατικού χώρου, τον ωθούσε να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της νέας γενιάς, με διακριτικότητα αλλά και πολιτική γενναιοδωρία.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι Σήφη Βαλυράκη”.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή: 

Η είδηση της ξαφνικής απώλειας του Σήφη Βαλυράκη μας συγκλόνισε και μας γέμισε βαθιά θλίψη.

Έφυγε από κοντά μας ένας ξεχωριστός Χανιώτης που τίμησε τον τόπο μας με τη στάση ζωής του και το έργο του.

Μαχητής της Ελευθερίας για τη χώρα μας, στα νεανικά του χρόνια, διακρίθηκε για το θάρρος του και τη Σφακιανή λεβεντιά του και αναδείχθηκε με τη δράση του σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Υπηρέτησε με συνέπεια της αξίες της Δημοκρατίας, ως Βουλευτής και Υπουργός, με πολλά χρόνια θητείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με ακλόνητη πίστη στις ιδέες του και αποτελεσματικότητα στο έργο του.

Η μνήμη του θα μείνει πάντα ζωντανή στο νου και την καρδιά των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους.  

 

Μανούσος Βολουδάκης: "Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν πραγματικό παλληκάρι και πραγματικός πατριώτης"

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν πραγματικό παλληκάρι και πραγματικός πατριώτης. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω από μικρό παιδί, καθώς τον συνέδεε με τον πατέρα μου η αμοιβαία εκτίμηση που είχαν μεταξύ τους οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κατά της χούντας. Γενναίος στις δύσκολες εποχές, καλοπροαίρετος, συνεννοήσιμος και παραγωγικός στις εποχές της ομαλότητας. Ο Σήφης Βαλυράκης, άξιο τέκνο του Ασκύφου, των Σφακίων, της Κρήτης, ήταν μια ζωντανή υπόμνηση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας, κι ένας από τους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη:

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον απροσδόκητο τραγικό θάνατο του ακούραστου αγωνιστή της Δημοκρατίας, του αντιστασιακού, του Ανθρώπου με Α κεφαλαίο, Σήφη Βαλυράκη.

Όλη η πορεία της ζωής του χαρακτηρίστηκε από ανιδιοτέλεια, κοινωνική προσφορά, εργατικότητα, πολιτικό πολιτισμό.

Ο Σήφης Βαλυράκης αφήνει παρακαταθήκη τη δική του προσπάθεια για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Μεταπολιτευτική περίοδο.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Καλό ταξίδι Σήφη Βαλυράκη.»

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, στην είδηση του τραγικού θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, προς τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος και αναφέρει σχετικά: 

‘’…Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε έναν υπέρμαχο της Δημοκρατίας, έναν ατρόμητο αγωνιστή πρώτης γραμμής, έναν πολιτικό που με το ήθος του, την εργατικότητά του και την ακεραιότητά του, την  σπουδαία αντιστασιακή του δράση στα χρόνια της χούντας, αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η μακρόχρονη πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου μας, απ’ όποια θέση κι αν την υπηρέτησε, χαρακτηρίστηκε από την ευγένεια, την ανιδιοτέλεια και την κοινωνική προσφορά, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του Μίνα και τους οικείους του.…’’

Δήμος Κισσάμου: Έφυγε ένας λεβέντης

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον απροσδόκητο και ξαφνικό θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, του πατριώτη, του αντιστασιακού, του αγωνιστή.

Έφυγε ένας λεβέντης , ένας σεμνός πολιτικός ,ένας ξεχωριστός Χανιώτης με ψυχή και ήθος.

Η Κίσσαμος ιδιαίτερα του οφείλει ευγνωμοσύνη για την προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  η οποία με το προσωπικό του ενδιαφέρον ιδρύθηκε στην πόλη, για αθλητικούς εξοπλισμούς στα σχολεία της περιοχής και για τη συμπαράστασή του στις ανάγκες της.

Εκφράζουμε στην σύζυγο και παιδιά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης αναφέρει:

"Μετά τη χθεσινή πρόωρη απώλεια του Σήφη Βαλυράκη τα Χανιά στερούνται μια από τις πλέον ανατρεπτικές πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Στο πλαίσιο της πολυετούς κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής του προσφοράς στην επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας, ξεχωρίζουν η δυναμική επέκταση του Τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η αναβάθμιση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών της χώρας.   

Η ειλικρινής αφοσίωση του Σήφη Βαλυράκη στην κοινωνία των Χανίων αναδεικνύεται μέσα από έργα στρατηγικής πνοής, όπως το Αστυνομικό Μέγαρο, το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Καμπάνι και το αθλητικό συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Εκφράζω την προσωπική μου θλίψη και ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων μεταφέρω τα συλλυπητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιχειρηματικής κοινότητας στους οικείους του".

 

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων, αναφέροντας τα εξής:

"Το  Δ.Σ.  της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων εκφράζει θερμά  συλλυπητήρια  στην οικογένεια και στους οικείους του συντοπίτη μας  Σήφη Βαλυράκη   για τον απροσδόκητο και ξαφνικό θάνατό του.

Ο  Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας άξιος αγωνιστής, εργατικός, αγαπητός με σπουδαία δράση που θα μείνει ζωντανή στην πολιτική ιστορία του τόπου μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει".

 

]Με αφορμή το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            «Μεγάλη οδύνη μας προκαλεί ο αδόκητος και τραγικός θάνατος ενός θαρραλέου Αγωνιστή της Δημοκρατίας, του πρώην Βουλευτή και Υπουργού Σήφη Βαλυράκη.

Ήταν ένας ασυμβίβαστος Δημοκράτης, που όρθωσε με δυναμισμό το ανάστημά του απέναντι στη χούντα και αγωνίστηκε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήταν παράλληλα ένας συγκροτημένος πολιτικός που υπηρέτησε με πάθος τη δημοκρατική παράταξη.

Ο Σήφης Βαλυράκης, με τον οποίο συνυπηρετήσαμε στο Κοινοβούλιο, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα, πάντα με εντιμότητα, ευσυνειδησία και ανιδιοτέλεια.

Η απώλειά του αντανακλά και στην Κρήτη, που χάνει έναν από τα πιο ιστορικά πολιτικά στελέχη της.

Συλλυπούμαστε θερμά την σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του.»

 

Ιδεαλιστή, ανιδιοτελή, θαρραλέο, πεισματάρη, παθιασμένο με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχο, χαρακτηρίζει τον Σήφη Βαλυράκη σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατό του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Η κοινή μας πορεία στα μονοπάτια του σοσιαλισμού είχε την ομορφιά μιας μεγάλης φιλίας» σημειώνει ο κ. Παπούλιας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

«Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής που πήγε κολυμπώντας από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αλβανία έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα - που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε : Ελευθερία.

Η πρώτη φορά που απέδρασε ήταν από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η δεύτερη από τις φυλακές της Κέρκυρας. Και οι δύο προσπάθειες κινηματογραφικές. Δεν τις εξαργύρωσε ποτέ στο χρηματιστήριο της επαγγελματικής πολιτικής. Ούτε καν μιλούσε γι αυτές αν δεν τον πίεζες. Περισσότερο μιλούσε για την λατρεμένη του Μίνα παρά για τον εαυτό του. Ιδεαλιστής, ανιδιοτελής, θαρραλέος, πεισματάρης, παθιασμένος με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχος. Η κοινή μας πορεία στα μονοπάτια του σοσιαλισμού είχε την ομορφιά μιας μεγάλης φιλίας.

Δεν θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι αυτή την τελευταία απόδραση - από τη ζωή. Η οικογένεια του είναι δική μου. Στεκόμαστε δίπλα στη Μίνα και στα παιδιά του. Αντίο Σήφη μου. Καλή αντάμωση.»

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων τονίζει:

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένα πολιτκό κεφάλαιο των Χανίων. Σημάδεψε για τέσσερις δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου. Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη αντιδικτατορική δράση και πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χανίων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ