Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με την Τοπική Επιτροπή Διαχείρισης Αστερουσίων

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως τα Αστερούσια έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς


Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη επισκέφθηκαν σήμερα, η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ) Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, μαζί με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανόλη Φραγκάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Δήμου Φαιστού Αντώνης Κωνσταντουλάκης και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής «Πλοηγός» Γιώργος Ζερβός.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σκούλλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Αρναουτάκη, για τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο επιτυχές εγχείρημα της ένταξης των Αστερουσίων στο  Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του Προγράμματος MAB της UNESCO. Ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση γύρω από τα θέματα που αφορούν αναπτυξιακά θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως τα Αστερούσια έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο Παγκόσμιο Δίκτυο για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO και μέσα από τις δράσεις που θα προκύψουν μπορεί να αναδειχθεί το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής, τα διακριτά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας και οι προοπτικές ανάπτυξης.
«Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με αποτελεσματικότητα τους ιδιαίτερους τόπους του νησιού, αλλά και τα δίκτυα των ανθρώπων τους, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν σε αυτούς» συμπλήρωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Νωρίτερα στις Αρχάνες, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, είχε συγκροτηθεί η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ), με την ομόφωνη εκλογή της Θεανώς Βρέντζου στη θέση της προέδρου. 

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη τόσο της Περιφέρειας Κρήτης και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, όσο και των Δήμων και άλλων φορέων του νομού, στο επιτυχές εγχείρημα για ένταξη των Αστερουσίων στο  Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) του Προγράμματος MAB της UNESCO. 

Η κυρία Θεανώ Βρέντζου ευχαρίστησε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ΤΕΔΑ που την επέλεξαν ως πρόεδρο και δήλωσε «Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για την Κρήτης μας, καθώς ένα μεγάλο όραμα ετών έχει γίνει πραγματικότητα. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά από όλους τους συμμετέχοντες φορείς, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αναπτυξιακά την περιοχή, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  που θα στοχεύει στην αειφόρο, δίκαιη και υποστηρικτική πολιτική προς την κοινωνία και τους ανθρώπους της. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ UNESCO Μιχάλη Σκούλλο, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου τον πρόεδρο της Μανόλη Κοκοσάλη και τον γενικό διευθυντή Γιώργο Μαυρογιάννη, για την στήριξη όλο το διάστημα που προηγήθηκε προκειμένου να έχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στην UNESCO. Καλή αρχή». 

Από την πλευρά του ο κ.Σκούλλος προχώρησε σε ενημέρωση για το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 7/10/2020 στο Ηράκλειο. Το γεγονός διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα ΜΑΒ/ UNESCO, το Γραφείο Βενετίας της UNESCO, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Έδρα & το Δίκτυο UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Μεσογειακό Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) /Μεσογειακή Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και την Αειφορία (MEdIES). 

Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων «Στη φάση αυτή εκπαιδεύτηκε ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός επιμορφούμενων, κυρίως νέων, από την περιοχή και στελεχών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι σημαντικοί για τη διαχείριση της περιοχής του Αποθέματος Βιόσφαιρας. Επίσης, συνελέγη οπτικοακουστικό υλικό πολύτιμο για τη δεύτερη φάση του Υβριδικού Πανεπιστημίου που θα γίνει διαδικτυακά και απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό, 120-150 άτομα, απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020». Ο κ.Σκούλλος πρόσθεσε ότι παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόθεση της Αναπτυξιακής Ηρακλείου,  της Περιφέρειας Κρήτης και της ΤΕΔΑ για καθιέρωση του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, ως μόνιμου, σταθερού θεσμού με έδρα στην περιοχή. «Είναι πολύ θετικό το ότι σήμερα έχουμε την ουσιαστική έναρξη της τακτικής λειτουργίας της ΤΕΔΑ, υπό την προεδρία της κυρίας Βρέντζου, δεδομένου ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι καθοριστικός για την εύρυθμη λειτουργία του αποθέματος βιόσφαιρας, την κατάρτιση σωστών διαχειριστικών προγραμμάτων και προτάσεων και την υποβοήθηση των εμπλεκομένων φορέων να βρουν τον βηματισμό τους μέσα στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας και να υποβοηθηθούν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα για τις δραστηριότητές τους» κατέληξε ο ίδιος. 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ.Μανόλης Κοκοσάλης σημείωσε «Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου όπως στήριξε ολόψυχα την προσπάθεια για ένταξη των Αστερουσίων στο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, έτσι και τώρα, μετά τη θετική έκβαση του εγχειρήματος θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις μετέπειτα ενέργειες. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να προσφέρουμε Τεχνική Στήριξη στη Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ), καθώς και χώρο για τη στέγασή της, στα γραφεία μας στις Αρχάνες. Πρέπει όλοι και κυρίως ο καθένας από τους κατοίκους, να αντιληφθούμε τη σημασία της ένταξης των Αστερουσίων στο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και να κάνουμε πράξη το όραμα για ολόπλευρη ανάπτυξη και προστασία της περιοχής». 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ