Συνάντηση Συντυχάλη - Βρύσαλη με συμβασιούχους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας

Συνάντηση Συντυχάλη - Βρύσαλη με συμβασιούχους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας

Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Την Παρασκευή 12/6 πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ με συμβασιούχους επικουρικούς εργαζόμενους, που εργάζονται για χρόνια στα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο καθώς και στο ΠΕΔΥ Ηρακλείου. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στον εμπαιγμό που έχουν βιώσει τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, στην ουσία παραμένοντας σε ομηρία, από σύμβαση σε σύμβαση, με πολλούς από αυτούς με βάση και τις τελευταίες παρατάσεις των συμβάσεών τους να δουλεύουν πάνω από 24 μήνες. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και στην κοροϊδία σε σχέση με την προϋπηρεσία τους για την πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόλις 1116 μόνιμους σε φορείς υγείας που θα οδηγήσει πολλούς επικουρικούς εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία (πάνω από το 25%), μετά τα τελικά αποτελέσματα, στην ανεργία, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως κανείς δεν περισσεύει.

      Ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τόνισε πως το ΚΚΕ με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει κατέθεσε πρόταση στην περασμένη Βουλή για τροποποίηση του άρθρου 103 του συντάγματος που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όπως των δικών σας, σε αορίστου χρόνου. Ωστόσο κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν τη δέχθηκε. Αυτό διότι είναι κόμματα της ΕΕ που υποστηρίζουν την ανακύκλωση της ανεργίας, έχοντας ως βασικό μέλημα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κάθε μορφής να αντικαταστήσουν σταδιακά τους εργαζόμενους με μόνιμη δουλειά. Είναι μια πορεία που εξυπηρετεί την αποδυνάμωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα σημαντικές δημόσιες δομές, όπως η υγεία που πρόσφατα στην πανδημία αναδείχθηκε η τεράστια σημασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της να περάσουν σταδιακά στα χέρια ιδιωτών εργολάβων.        

       Γι’ αυτό μειώνεται, επεσήμανε, το μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες, αφού οι «πολυδιαφημιζόμενες» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις. Ενώ, αντίθετα επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από  τα έσοδα των νοσοκομείων πχ επικουρικοί και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων). Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων, σημείωσε ο βουλευτής, για αυξημένη μοριοδότηση αποτελεί, όπως έλεγαν και τα σωματεία, στην ουσία εμπαιγμός, αφού δεν εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους.

       Τέλος, ανέδειξε την σημασία του οργανωμένου ανυποχώρητου αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της ομηρίας και της ανασφάλειας. Να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία «του τίποτα δε γίνεται», να μην «τσιμπήσουν» στον εφησυχασμό και τις ψεύτικες ελπίδες, που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις, να προετοιμαστούν και να έχουν αγωνιστική στάση, να συμπλεύσουν με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγανάκτηση να εκφραστεί με ενίσχυση των διεκδικήσεων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, να μπει στο επίκεντρο η μόνιμη και σταθερή εργασία. Να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ