Συνεδρίασαν οι καθηγητές του Πολιτεχνείου Κρήτης για την αστυνομία των ΑΕΙ

"Η συζήτηση για την προστασία του ελληνικού πανεπιστημίου πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα" τονίζεται σε ψήφισμα του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ιδρύματος

Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Τα μέλη του Συλλόγου είναι οι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η συνέλευση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, και συζητήθηκαν τα θέματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων κολεγίων.

Η Γενική συνέλευση ενέκρινε τα ακόλουθα ψηφίσματα:

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

"Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά την εμφανή υποστελέχωση και τις χειρότερες αναλογίες - με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας - φοιτητών προς διδασκόντων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, προσφέρει στους φοιτητές του και στην Ελληνική Κοινωνία.

Η καταστρατήγηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών (δηλ. του ακαδημαϊκού ασύλου) εξαιτίας της πανεπιστημιακής βίας και παραβατικότητας (π.χ. παρεμπόδισης ή διακοπής συνεδριάσεων θεσμοθετημένων οργάνων διοίκησης, μαθημάτων, ερευνητικών δραστηριοτήτων ή ακόμη και ομιλιών, καταλήψεων, κλοπών, βανδαλισμών) πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της φύλαξης με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και επαρκή στελέχωση, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον Εσωτερικό Κανονισμό, υπό την ευθύνη της διοίκησης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία με κατάλληλο προσωπικό και μέσα θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς. Αν ιδρυθεί νέο σώμα αστυνόμευσης, κύριους κινδύνους του εγχειρήματος αποτελούν η ενδεχόμενη υποστελέχωση ή ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν, χωρίς λαϊκισμό αλλά με τόλμη και ξεκάθαρες, ρεαλιστικά υλοποιήσιμες προτάσεις.

Η έκκληση προς την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη και προστασία του Πανεπιστημίου από παραβατικές συμπεριφορές, είτε μελών του είτε εξωπανεπιστημιακών, αποτελεί αίτημα όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας αλλά και της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας. Η συζήτηση για την προστασία του Ελληνικού Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής του κοινότητας πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να συνοδευτεί από τρόπους διαρκούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές και την ανάπτυξη ακαδημαϊκής κουλτούρας που θα επιτρέψει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο σύνολό του, να ανταγωνιστεί τα κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού".

Για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων κολεγίων

"Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα. Η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος του Μηχανικού και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών.

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και θεωρεί ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΤΕΕ σε όλες τις ενέργειες που θα αναλάβει για να μην προχωρήσει η εγγραφή των αποφοίτων Κολλεγίων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας".

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ