Σύσκεψη αγροτών και επαγγελματιών εμπόρων, στην Ιεράπετρα

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα- Η ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Προγραμματισμένη συζήτηση εφ όλης της ύλης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21/3/2022 μεταξύ Δημοπρατηρίων, Εμπόρων κηπευτικών προϊόντων και Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Στη σχετική ανακοίνωση του, επισημαίνονται τα εξής:

''Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Α.Σ. Ανατολή και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το σύνολο των Δημοπρατηρίων, μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών εμπόρων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ιεράπετρας (και όχι μόνο) και μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Κυρίαρχο θέμα, όπου και μονοπώλησε την κουβέντα ήταν η διαδικασία διαλογής των αγροτικών προϊόντων, σε όλα τα στάδια της διαχείρισης τους.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την πρώτη διαλογή του παραγωγού, στην συνέχεια, τον έλεγχο της διαλογής από τα Δημοπρατήρια και τελικά, τι πρώτη ύλη φτάνει στους χώρους των εμπόρων για να διαχειριστούν είτε εξαγωγή, είτε για εσωτερική αγορά.

Κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκομένων αναδείχθηκε το γεγονός, για το πόσο διαφορετικό θετικό οικονομικό αποτέλεσμα θα επιφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους, η αλλαγή νοοτροπίας στο ζήτημα της σωστής διαλογής των κηπευτικών προϊόντων.

Αφού αναλύθηκαν τα επιμέρους ζητήματα, βγήκαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα εξής:

α) Εμπορικό ενδιαφέρον έχουν όλες οι ποιοτικές κατηγορίες των προϊόντων (εξαιρουμένων πληγωμένων κτλ καρπών), αρκεί να υπάρχει σαφής διαχωρισμός και αποτύπωση τους, κατά την διαδικασία της δημοπρασίας

β ) Έως τις 31/3/2022, τα Δημοπρατήρια θα αναλάβουν να ενημερώσουν εξ αρχής το σύνολο των (συνεργατών τους) παραγωγών, για τις διαφορετικές ποιοτικές κατηγορίες και πως πρέπει να παραδίδονται τα προϊόντα για την δημοπρασία.

γ) Έπειτα από αυτή την ημερομηνία, τα Δημοπρατήρια δεσμεύτηκαν να προβούν σε αυστηρότερη διαλογή, κατά την παραλαβή των προϊόντων.

δ) Οι έμποροι δεσμεύτηκαν με την σειρά τους, ότι δεν θα προβαίνουν σε καμία επιστροφή προϊόντων (πιστωτικά), εφόσον αγοράζουν αυτό που αναγράφεται στα χαρακτηριστικά της παρτίδας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα, που αφορούν την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία των Δημοπρατηρίων για την σωστή συνεργασία, εμπόρων, παραγωγών κτλ., αλλά το συμπέρασμα στην παρούσα φάση είναι ένα και αυτό πρέπει να στηρίξουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

Σε μία δύσκολη χρονιά όπως είναι η φετινή,ας αναλάβουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ξεκινώντας από την διαδικασία της ορθής διαλογής των κηπευτικών προϊόντων.

Με αυτό τον τρόπο ο κόπος και ο ιδρώτας των αγροτών θα πάρει την υπεραξία, που έχει ανάγκη πρωτίστως ο παραγωγός και ακολουθεί και η υπόλοιπη αλυσίδα των εμπλεκομένων''.

Από τη σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Από τη σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Από τη σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ