Σύσκεψη φορέων για το μέλλον των ιστορικών κτιρίων στον Λόφο Καστέλι

Σύσκεψη φορέων για το μέλλον των ιστορικών κτιρίων στον Λόφο Καστέλι

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών από την "Πρωτοβουλία ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των μνημείων"

Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι καλεί σε σύσκεψη των φορέων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση της 12ης Οκτωβρίου 2020 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας  σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 στις 8 μμ στο ΤΕΕ προκειμένου να διευρυνθεί η πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις, τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων και την σύσταση ομάδων εργασίας.

Εκτός των εκατοντάδων υπογραφών που έχουν μαζευτεί έως και την ημέρα της συγκέντρωσης με χαρά ανακοινώνουμε ότι η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών έχει ξεπεράσει τις 3.000. Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα άλλες 250 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί δια χειρός τις τελευταίες πέντε ημέρες χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκστρατεία συλλογής, εκστρατεία που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Πρωτοβουλία μας ως μία πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα διατύπωσης προτάσεων και δράσης δεν ταυτίζεται με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες συλλογικότητες. Διατηρεί την πλήρη αυτονομία της και επιδιώκει την σύγκλιση και την συναίνεση με όλους στο στρατηγικό στόχο που είναι η μη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων. Για αυτό το λόγο προωθεί κινηματικές δράσεις προκειμένου να μην μετατραπούν τα μνημεία της πόλης, δηλαδή η δημόσια περιουσία, η οποία μεταβιβάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης για εκπαιδευτικούς λόγους, σε ξενοδοχείο.

Ως εκ τούτου συμμετέχει ενεργά σε διαμαρτυρίες άλλων φορέων και πολιτών που αντιδρούν στη ξενοδοχοποίηση. Η πρωτοβουλία μας θα συμμετάσχει στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και σωματείων την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου το απόγευμα στη πλατεία Αγοράς και καλεί σε συμπόρευση και συγκλίση στην πάνδημη κινητοποίηση η οποία θα αποφασιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στο ΤΕΕ.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα δημόσια αυτά μνημεία αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας αυτού του τόπου. Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, το 2014, ήταν μία ενέργεια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διότι πράγματι ουδέποτε έχει υπάρξει ΑΕΙ της χώρας το οποίο, διά μέσου των οικείων εταιρειών αξιοποίησης να έχει προβεί σε μακροχρόνια εκμίσθωση μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων που σε τμήμα τους χαρακτηρίζονται από τον Βυζαντινό περίβολο, ενώ στο υπέδαφος βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Μινωικής Κυδωνίας, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, με ή χωρίς πισίνα.

Συνεχίζουμε, καλώντας όλους τους συμπολίτες σε ετοιμότητα για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση της ακρόπολης της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ