Συζήτηση στην Βουλή για την απαλλαγή σεισμόπληκτων από δημοτικούς φόρους και τέλη

Newsroom
Newsroom

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Β. Κεγκέρογλου

Ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή υποστήριξε αφενός την απαλλαγή των σεισμόπληκτων δημοτών από το σύνολο των δημοτικών φόρων και τελών και συγκεκριμένα από: α) το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, β) το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και γ) το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και δ) τέλος χρήσης πεζοδρομίων και αφετέρου την χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων για την αναπλήρωση της προκύπτουσας από τις απαλλαγές αυτές απώλειας εσόδων.

Προς επίρρωση της άποψής του, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε την πρόσφατη δικαίωση του Συλλόγου σεισμοπαθών Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», που ζητούσε την ολική εφαρμογή του ν. 4566/2018 (βάσει του οποίου προβλέπονται οι ανωτέρω απαλλαγές) και την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που απάλλαξε τους σεισμόπληκτους δημότες μόνο από τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων.

Απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας: α) δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του νόμου 4566/2018 και την ολική απαλλαγή των σεισμοπαθών από δημοτικά τέλη και φόρους μέσω της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου προς τις δημοτικές αρχές των σεισμόπληκτων περιοχών , β) την επιπλέον χρηματοδότηση των πληγέντων δήμων για την απώλεια εσόδων που θα προκύψει από την απαλλαγή των δημοτών από δημοτικά τέλη και φόρους επισημαίνοντας ότι προς τούτο απαιτείται και η σύμφωνα γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και γ) ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, πλέον των 3.060.000 ευρώ που έχει ήδη λάβει, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού και την αποκατάσταση δημοτικών και σχολικών κτηρίων καθώς και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ