Κατρακυλούν οι τιμές των προϊόντων - Έρχονται ενισχύσεις στους παραγωγούς

Κατρακυλούν οι τιμές των προϊόντων - Έρχονται ενισχύσεις στους παραγωγούς

"Περιμέναμε τις γιορτές πώς και πώς" είπε στο Livetalks ο Μανώλης Ορφανουδάκης

Τη διαβεβαίωση ότι  εντός του Δεκέμβρη πρόκειται να καταβληθούν στους παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κατασκευές των θερμοκηπίων λόγω των χαλαζοπτώσεων, έλαβαν χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Καργάκης, στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Στην παρέμβασή τους οι κ.κ. Ορφανουδάκης και Καργάκης ζήτησαν από τον Υπουργό να ενταχθούν στα αγροτικά προϊόντα για τα οποία προβλέπονται ενισχύσεις λόγω του κορωνοϊού, μια σειρά ακόμα από κωδικούς που παράγονται κατά κύριο λόγο από θερμοκηπιακούς παραγωγούς της Κρήτης. Ειδικότερα, πρόεδρος και αντιδήμαρχος ζήτησαν από τον Υπουργό να ενταχθούν στο πλαίσιο των ενισχύσεων, η φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι με κάλυψη, καθώς και λοιποί κωδικοί που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το αίτημα το οποίο θεωρεί δίκαιο, διευκρινίζοντας πως στο άμεσο διάστημα θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Σε πρώτο επίπεδο πάντως δήλωσε θετικός, εκτιμώντας ότι η διεύρυνση σε κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

"Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συζητήσεων που διαρκούν πολλούς μήνες, από όταν ξεκίνησε η πανδημία" είπε σήμερα στο Livetalks ο κ. Ορφανουδάκης και συνέχισε: "Παραθέσαμε στοιχεία αποκαλυπτικά της ζημιάς και καταφέραμε να τον πείσουμε ότι και ο αγροτικός κόσμος είναι πληττόμενος από την πανδημία (...) Κάποιοι από τους αυτούς τους κλάδους πήραν κάποιες ενισχύσεις, σίγουρα όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα".

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει "σπάσει" την εμπορική αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα: Αρκετά προϊόντα της κρητικής γης βρίσκονται στα... αζήτητα, κι είτε κατέληξαν σε χωματερές, είτε έγιναν ζωοτροφές! Βεβαίως, υπήρξε μέριμνα προκειμένου να δοθούν σε Δήμους και Ιδρύματα, για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού.

"Ενώ ξεκινήσαμε τη σεζόν κάπως καλά, βλέπουμε πως όσο συνεχίζεται η καραντίνα ξεκινάνε τα προβλήματα" υπογράμμισε ο κ. Ορφανουδάκης. "Οι γιορτές για εμάς ήταν ο πικ για τις παραγωγές μας και τις τιμές. Ενώ συνεχίζεται το lockdown με δυσκολία τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά".


Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ