Της Κατερίνας Μυλωνά
«Σε παρακαλώ, έλα να καθαρίσεις το σχολείο. Θα κλειδώσω την πόρτα και δε θα σε δει κανείς…»
Η έκκληση απευθύνεται σε σχολική καθαρίστρια και γίνεται από διευθυντή σχολείου του Δήμου Ηρακλείου. Φυσικά, πρόκειται για μία τακτική που δεν τιμά κανέναν…
Ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ; Ενώ η σχετική προκήρυξη βγήκε στον «αέρα» νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι διαδικασίες είχαν κινηθεί γρήγορα από πλευράς Υπουργείων αλλά και Δήμου Ηρακλείου, το θέμα φαίνεται πως κάπου… σκάλωσε και εκκρεμούν οι τελικοί πίνακες κατάταξης. Αυτό σημαίνει πως 230 καθαρίστριες του Δήμου Ηρακλείου είναι μετέωρες και δεν μπορούν να κάνουν τα σχολεία να αστράπτουν! Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί ήδη από την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου είναι στις θέσεις τους. Να θυμίσουμε πως το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος, λοιπόν, μετρά αντίστροφα και τα παιδιά μπορεί να μπουν σε αίθουσες, τουαλέτες, αυλές που δεν έχουν καθαριστεί όλο το καλοκαίρι!
Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει στο Cretalive η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Ηρακλείου, κ. Στέλλα Φοδελιανάκη.
Η ίδια αναφέρει ότι από πλευράς της αρμόδιας αντιδημαρχίας Ηρακλείου έγιναν οι διαδικασίες που απαιτούνται και όλα έδειχναν πως φέτος, για πρώτη φορά, οι καθαρίστριες θα ήταν στην ώρα τους στα σχολεία. Σύμφωνα με την κ. Φοδελιανάκη, η εικόνα δεν είναι η ίδια στους άλλους Δήμους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Πέρσι, έπιασαν δουλειά στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού, δηλαδή, είχαν ήδη αρχίσει τα μαθήματα!
Η εικόνα, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι δύσκολη και δεν αρμόζει σε χώρους, που αναμένεται να υποδεχτούν μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές. Στα όρια του Δήμου λειτουργούν σχολεία με δεκάδες εκπαιδευτικούς ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι δάσκαλοι μοιράζονται σε τάξεις και θέλουν να τοποθετήσουν κάποια βοηθητικά εργαλεία, όπως είναι οι χάρτες και τα ημερολόγια.
Ήδη, υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες τόσο από εκπαιδευτικούς όσο από γονείς που καλούνται οι ίδιοι να αναλάβουν δράση και να πιάσουν στα χέρια τους σκούπα και φαράσι. Ακόμα, παρατηρείται το φαινόμενο που αναφέραμε παραπάνω: κάποιοι διευθυντές προσπαθούν να πείσουν τις καθαρίστριες να πάνε στο σχολείο στα κρυφά. Αυτό, φυσικά, είναι παράνομο και καταπατά κάθε εργασιακό τους δικαίωμα!
Η κ. Φοδελιανάκη αναφέρει πως εκτός του ότι είναι ανεπίτρεπτο να δουλεύει κανείς απλήρωτος, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του και την ασφάλεια των καθαριστριών. Όπως λέει, το τελευταίο διάστημα είχαμε εργατικά ατυχήματα, γυναίκες είχαν σπάσει το πόδι τους… Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να πάει κανείς σε ένα σχολείο χωρίς να έχει προηγηθεί η πρόσληψή του!
Ήδη, μετρούν χαμένα μεροκάματα, ένσημα και μόρια, λόγω της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί. Όταν τελικά πάνε στα σχολεία θα κληθούν να προβούν σε έναν αγώνα δρόμου για να καθαρίσουν σε χρόνο αστραπή όλους τους χώρους!
«Για ακόμα μια χρονιά, όλοι θα βρίσκονται στα σχολεία και θα λείπει ο θεμέλιος λίθος, οι καθαρίστριες που θα έπρεπε να είναι οι πρώτες στη σειρά», λέει χαρακτηριστικά.
Η κ. Φοδελιανάκη αναφέρει πως το πρόβλημα θα λυνόταν αν οι καθαρίστριες ήταν μόνιμο προσωπικό στον Δήμο Ηρακλείου. Υπενθυμίζει την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και προσθέτει πως οι γονείς πλέον είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα καθαριότητας γιατί φοβούνται τυχόν διασπορά διαφόρων ιώσεων, όπως είναι λογικό.
Περιμένουμε, λοιπόν, τους τελικούς πίνακες, την πρόσληψη και την τοποθέτηση των καθαριστριών στα σχολεία, προκειμένου να ξεκινήσει ο πολυπόθητος καθαρισμός τους!
Photo by Toon Lambrechts on Unsplash
Δείτε επίσης:
Έτσι ... υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά!
Αγιασμός σε βρώμικα σχολεία: χωρίς σχολικές καθαρίστριες το πρώτο κουδούνι!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο