Τα...χαμένα καμμένα λιόκλαδα και η πρόταση Γαβαλά

Τα...χαμένα καμμένα λιόκλαδα και η πρόταση Γαβαλά

Η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου, με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζεται στην ύπαιθρο

Την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου προκάλεσε η εικόνα που, όπως αναφέρει, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ύπαιθρο της Κρήτης, με αφορμή το κλάδεμα των ελιών και στη συνέχεια το κάψιμό τους.  
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Γαβαλά, αν υπολογίσουμε ότι το νησί έχει 30.000.000 ελαιόδεντρα και κάθε χρόνο αφαιρούμε 10 κιλά στο κλάδεμα μιλάμε για 300.000 τόνους καύσιμη ύλη η οργανική ύλη που γίνετε κυριολεκτικά καπνός ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα".

Αναλυτικά ο κ. Γαβαλάς αναφέρει:

"Θυμάστε τους ινδιάνους που άναβαν φωτιές για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους κάνοντας σήματα με τον καπνό.
Το 'ιδιο πράγμα κάνουν και οι αγρότες που κλαδευουν τις ελιές του αν παρατηρήσετε την ενδοχώρα ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα που μαζεύεται πολύς κόσμος στα λιόφυτα.
Φωτιές παντού καπνοί παντού και η οικολογική μας συνείδηση πάει περίπατο μιας και 2020 δεν θα έπρεπε να καίμε τα λιόκλαδα αλλά να τα κάνουμε compost λίπασμα δηλαδή η ακόμα και pellet για καύσιμη ύλη.
 Το νήσι έχει 30.000.000 ελαιόδεντρα αν πούμε ότι κάθε χρόνο αφαιρούμε 10 κιλά στο κλάδεμα μιλάμε για 300.000 τόνους καύσιμη ύλη η οργανική ύλη που γίνετε κυριολεκτικά καπνός ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα.
Πεδίο δόξης λοιπόν λαμπρό για όλους αυτούς που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τις εταιρίες που ασχολούνται με τα εδαφοβελτιώτικα προϊόντα τύπου compost πόσο μάλλον όταν η πρώτη ύλη είναι δωρεάν.
Το σίγουρο είναι αν θέλουμε να μιλάμε για ΠΓΕ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΚΡΗΤΗΣ τότε η καύση απαγορεύεται δια ροπάλου γιατί και η διαχείριση των υπολειμμάτων του ελαιώνα πρέπει να τυγχάνει σωστής καλλιεργητικής πρακτικής η μίση επιδότηση που παίρνουν οι παραγωγοί αφορά το πρασίνισμα δηλαδή φιλικές προς το περιβάλλον εργασίες και σίγουρα όχι το κάψιμο.
Τι μας λες ρε φίλε θα μας πουν κάποιοι εν μέσω κορωναιου εσυ μας λες για λιόκλαδα και οικολογική συνείδηση ενώ ο κόσμος καίγεται....ναι αλλά βοηθάτε και εσείς οι ίδιοι τη φωτιά"!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ