Ταμείο ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, ζητούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των Χανίων

Ταμείο ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, ζητούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι των Χανίων

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: 

"Οι εποχικά εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα ζούμε στην κυριολεξία σε μεσαιωνικές συνθήκες. Παλεύουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα επιδόματα πείνας (όσοι τα πήραν) που μοίρασε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν έφτασαν φυσικά ούτε για τα απολύτως απαραίτητα καθώς οι υποχρεώσεις “τρέχουν” κανονικά σα να μη συμβαίνει τίποτα (ενοίκια, λογαριασμοί, φόροι κτλπ).

 Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση που βιώνουμε ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα. Σε εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου που δούλεψαν το πολύ 3 μήνες φέτος, ενώ είχαν δεσμευτεί ότι με 50 ένσημα θα δοθεί το ταμείο ανεργίας, ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγησή του. Η αιτιολογία είναι ότι οι εταιρείες 12μηνης λειτουργίας φέτος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας. Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο. Φυσικά δε θα το αφήσουμε να περάσει. Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

Φέτος δουλέψαμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αφού στο όνομα του “ανοίγματος” του Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Όπως και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας έτσι και στο αεροδρόμιο των Χανίων είδαμε τους μήνες αιχμής της σεζόν, τα αεροπλάνα να έρχονται και να φεύγουν με 100% πληρότητα, να στοιβάζονται οι επιβάτες στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, τα gate μέχρι και τον Οκτώβρη να είναι ασφυκτικά γεμάτα χωρίς να είναι δυνατόν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα τεστ για covid στις αφίξεις να είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των τουριστών που κατέφτασαν στο νομό μας.

Αυτά φυσικά η κυβέρνηση τα έκανε γαργάρα στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών. Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη και προσφάτως στην απαγόρευση και την καταστολή των συγκεντρώσεων και ας τηρούνται αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα.

   Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά μας χτίσαμε το λεγόμενο θαύμα του Τουρισμού από το οποίο τελικά τίποτα δεν κερδίσαμε. Αντ’αυτού είδαμε τους μεγάλους επιχειρηματίες να βγάζουν αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας, ξεζουμίζοντάς μας για ένα ξεροκόμματο. Οι εργαζόμενοι στον αντίποδα, όσοι ήμασταν τυχεροί και δουλέψαμε φέτος, είδαμε με πρόφαση τον ιό να παίρνονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας. Απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση λόγω του πολύ μειωμένου προσωπικού είναι ορισμένα από αυτά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τον Ιούνη, σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου, υπήρχαν βάρδιες που τις κάλυπταν ένας ή δύο εργαζόμενοι που έτρεχαν για τα πάντα. Αλλά και μετά που αυξήθηκε η κίνηση οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες. Το σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοτών για τα αεροδρόμια ήταν απλό “Ελάχιστες προσλήψεις, εργαζόμενοι πασπαρτού που θα τρέχουν για τα πάντα, γεμάτα αεροπλάνα και αεροδρόμια από τουρίστες χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας Υγείας, για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της FRAPORT, της TUI, της AEGEAN, της RYANAIR, της SWISSPORT, της GOLDAIR και όλων των υπόλοιπων μεγάλων ομίλων”. Την ίδια ώρα οι άνεργοι ιδιαίτερα στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό έφτασαν φέτος σε δραματικά επίπεδα.

   Γίνεται πλέον πιο καθαρό ότι και την ανάπτυξη και τη κρίση την πληρώνουμε εμείς. Έγινε ακόμη πιο καθαρό πως το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των κερδών των ομίλων στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τη προκλητική χρηματοδότηση ξενοδόχων, της AEGEAN, των εφοπλιστών και άλλων την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους ανέργους δεν διασφαλίστηκαν ούτε τα βασικά. Γίνεται ακόμη πιο προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς πως αυτά είναι χρήματα από τις δικές μας τσέπες αφού το 95% των εσόδων είναι από τη φορολογία του λαού.

  Μάλιστα το μόνο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση και αφορά τους εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας είναι το τερατούργημα που φέρνει για ψήφιση και αφορά τη θέσπιση του 10ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, το φακέλωμα όσον αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής.
 

Εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι να απαιτήσουμε από κυβέρνηση και εργοδοσία:

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
  • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ
  • ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΕΝΟΙΚΙΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ.ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ

Ο μόνος δρόμος ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις, είναι η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των σωματείων απέναντι στο κράτος και την μεγαλοεργοδοσία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ