ΤΕΕ/ΤΑΚ για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Φοινικιά: "Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία"

Newsroom
Newsroom

Αίτημα επανεξέτασης-αναθεώρησης της ΚΥΑ172058/2016 (ΦΕΚ354Β') “Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ”, κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Αίτημα επανεξέτασης-αναθεώρησης της ΚΥΑ172058/2016 (ΦΕΚ354Β') “Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ”, για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έως 49 τόνους, βάση της οποίας εκδόθηκε εντός της ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς Ηρακλείου αντίστοιχη επικίνδυνη εγκατάσταση, κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

 

Σύμφωνα με το TEE/TAK η αναθεώρηση είναι απαραίτητη, ενώ προτείνεται και η "ακύρωση της διοικητικής πράξης βεβαίωσης χρήσης γης με αρ. πρωτ.: 121004/29-01-2021 την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αιτηθούμε την ακύρωση της Έγκρισης Εγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης η οποία  έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης της  Π.Ε. Ηρακλείου."

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 1442/Φ14.390/22-6-2021 Έγκριση Εγκατάστασης από τη Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου έχει εγκριθεί η εγκατάσταση Υπαίθριας Αποθήκης Φιαλών Υγραερίου συνολικής ποσότητας 49 tn στην περιοχή Φοινικιάς, εκτός σχεδίου πόλεως, εντός εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. (Απόφαση 26882/2003, ΦΕΚ696/Δ/8-7-03), εντός της ζώνης Ειδικών Χρήσεων 35 στη θέση «Βαρδιάρης».
Η συγκεκριμένη επιχείρηση λόγω της φύσης της (υγραέριο) και της συνολικής αποθηκευμένης ποσότητας κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Το αέριο αυτό καύσιμο το οποίο πρόκειται να αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε πολύ μεγάλο αριθμό φιαλών σε υπαίθριο χώρο, είναι αέριο το οποίο μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να αναφλεγεί υπό μορφή έκρηξης. Διαρροή ακόμα και πολύ μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Λόγω και του γεγονότος της στοίβαξης τεράστιου αριθμού φιαλών υγραερίου στο συγκεκριμένο γήπεδο, που τονίζεται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τις 5.000 φιάλες, μία πιθανή διαρροή υγραερίου και ανάφλεξη με εκρήξεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκαλέσει φαινόμενο “Ντόμινο” και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες φιάλες με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές.
Παραπλεύρως νότια, σε απόσταση περίπου 5m από την υπό ίδρυση επιχείρηση, στεγάζεται και λειτουργεί μεγάλη βιομηχανία ξυλείας - επίπλου καθώς και άλλες επιχειρήσεις όπως επεξεργασία μαρμάρου, σιδηρουργείο, πρατήριο υγρών καυσίμων κ.λπ.. Σε απόσταση ολίγων μέτρων (περίπου 20m) από την εν λόγω υπό ίδρυση εγκατάσταση στη γύρω περιοχή βρίσκεται σημαντικός αριθμός κατοικιών των οποίων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενυπόγραφα.

Η εκδήλωση πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου έχει πιθανότητες αυξημένες επειδή το πυροθερμικό της φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο λόγω της φύσης της (επεξεργασία ξύλου), αλλά σε περίπτωση πυρκαγιάς ακόμα και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στην περιοχή, η πιθανότητα μετάδοσης της στην υπό ίδρυση επιχείρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως έγινε σε εργοστάσιο - αποθήκη ξυλείας στην ίδια περιοχή πριν μερικούς μήνες. Σε μία τέτοια περίπτωση με μετάδοση φωτιάς σε τέτοια τεράστια ποσότητα υγραερίου αποθηκευμένη είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη και πολύ πιθανό η πυρκαγιά και οι εκρήξεις να προκαλέσουν ένα φαινόμενο “Ντόμινο” το οποίο είναι πιθανό να πλήξει ολόκληρη την περιοχή της Φοινικιάς αλλά και γύρω περιοχές με συνέπειες τραγικές και καταστροφές ανυπολόγιστες. Προφανώς είναι δυνατόν να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή εκδήλωση πυρκαγιάς και εκρήξεων στην υπό ίδρυση επιχείρηση αποθήκευσης φιαλών υγραερίου και μετάδοσή της στις γύρω περιοχές, που επίσης οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και οι επιπτώσεις τραγικές.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ172058/2016 (ΦΕΚ354Β') “Καθορισμός κανόνων, μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2012/18/ΕΕ”, το όριο για να εμπίπτει η επιχείρηση στη συγκεκριμένη ΚΥΑ και να αντιμετωπίζεται ως δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει “ατυχήματα μεγάλης έκτασης” ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα ειδικά μέτρα είναι οι 50tn υγραέριο. Γίνεται προφανές ότι δηλώνοντας οριακά μικρότερη μέγιστη ποσότητα αποθήκευσης 49tn < 50tn δεν είναι δυνατόν να χρήζει αυτομάτως την επιχείρηση ως επιχείρηση που δεν προκαλεί ατυχήματα μεγάλης έκτασης.
Επίσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι και πρόσφατα (2020), τέτοια επιχείρηση με ποσότητα αποθήκευσης μεγαλύτερη από 10tn (ποσότητα της τάξεως του 20% της δηλωθείσας) κατατασσόταν στην κατηγορία ‘’Μέσης Όχλησης’’ που αυτομάτως απαγόρευε την ίδρυση και λειτουργία της σε αυτή την περιοχή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι διαρροή ακόμα και μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος.
Οποιοδήποτε μίγμα αερίου υγραερίου-αέρα που δημιουργείται από διαρροή ή άλλη αιτία, μπορεί να ανάψει σε κάποια απόσταση από το σημείο διαφυγής και η φλόγα μπορεί να επιστρέψει προς τα πίσω δηλαδή προς την κατεύθυνση της αρχικής πηγής διαρροής.
Ακόμα και εάν δοχείο που περιέχει υγραέριο εκκενωθεί, μπορεί να περιέχει ακόμα υγραέριο σε αέρια μορφή και είναι δυνατό να είναι επικίνδυνο. Σ’ αυτή τη μορφή η εσωτερική πίεση είναι σχεδόν ίση µε την ατμοσφαιρική, και εάν η βαλβίδα παρουσιάζει διαρροή ή αφήνεται ανοικτή, ο αέρας μπορεί να διαχυθεί μέσα στο δοχείο, σχηματίζοντας εκρηκτικό μίγμα και δημιουργώντας κίνδυνο έκρηξης, ενώ το υγραέριο μπορεί να διαφεύγει προς την ατμόσφαιρα.
Τονίζεται ότι φιάλες απαγορεύεται να τοποθετούνται σε χώρο όπου υπάρχει πιθανότητα η θερμοκρασία του να υπερβεί τους 50°C και ιδιαίτερα  κατά τους θερινούς μήνες σε υπαίθριο αστέγαστο χώρο οι θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα  μπορεί  να  υπερβούν  τους  50°C,  με  αποτέλεσμα  ο  κίνδυνος αναφλέξεων και εκρήξεων να είναι μεγάλος στο χώρο αποθήκευσης του τόσο μεγάλου αριθμού φιαλών.
Επιπλέον, αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη είναι: βραχυκύκλωμα, αστοχία ασφαλιστικών (υλικών μηχανισμών ασφαλείας), ατύχημα, κεραυνός, ανάφλεξη από στατικό ηλεκτρισμό, κ.λπ..

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητή η σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στην περιοχή εάν τελικά υλοποιηθεί αυτή η επιχείρηση. Και τότε θα μιλάμε όχι για μικρά και αντιμετωπίσιμα προβλήματα αλλά καταστάσεις κυριολεκτικά τραγικές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητο να αναθεωρηθεί η νομοθεσία η οποία ορίζει ως ανώτατο όριο  αποθηκευμένης ποσότητας υγραερίου τους 50tn και να επανέλθει το όριο των 10tn όπου ξεπερνώντας το να απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή. Επιπλέον  προτείνουμε την ακύρωση της διοικητικής πράξης βεβαίωσης χρήσης γης με αρ. πρωτ.: 121004/29-01-2021 την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να αιτηθούμε την ακύρωση της Έγκρισης Εγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης η οποία  έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης της  Π.Ε. Ηρακλείου.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και παρακαλούμε για τις σχετικές άμεσες ενέργειες σας.

 

 

 

 

 

 

φωτογραφία pexels

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ