Τετράωρη στάση εργασίας για τους έκτακτους αρχαιολόγους

Τετράωρη στάση εργασίας για τους έκτακτους αρχαιολόγους

Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Απριλίου

Σε κινητοποίηση προχωρά ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο Ηράκλειο, την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Απριλίου, αφού όπως ανακοινώθηκε θα γίνει στάση εργασίας 11.00 με 15.00, για τα δεδουλευμένα αρχαιολόγων στο νομό που δεν έχουν καταβληθεί, ενώ παράλληλα στις 12:00 της ίδιας ημέρας ο Σύλλογος προχωρά σε διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η ανακοίνωση

"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σχετικά με έγγραφο που υπογράφει η προϊσταμένη της ΕΦΑΗ και το οποίο μέσω των εποπτών του έργου κοινοποιείται στους εργαζόμενους στα αρχαιολογικά έργα που διενεργούνται στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Καστελίου. Στο έγγραφο αυτό, η ηγεσία της ΕΦΑΗ εξηγεί πως διερευνά τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα της εν λόγω επίσχεσης.

Αντί η ΕΦΑΗ να απολογηθεί για τις καθυστερήσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων (οι οποίες από τον Ιούνιο του 2020, σταθερά ξεπερνούν τουλάχιστον τον ένα μήνα), και μολονότι η ΕΦΑΗ παραδέχεται εγγράφως ότι αφενός δεν πληρώνει εγκαίρως την παραχθείσα εργασία, ενημερώνοντας αφετέρου ότι καθυστερήσεις πληρωμών πρόκειται να καταγραφούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα, στρέφεται ενάντια στους απλήρωτους εργαζόμενους!

Πολύ εύκολα η ΕΦΑΗ ξεχνάει τις «λεπτομέρειες»:

α) Πως η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ήδη πέραν του πρώτου μήνα, συνιστά μονομερή καταπάτηση της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους παρανομούντες εργοδότες τους, με τους τελευταίους να είναι ηθικά και νομικά υπόλογοι.

β) Πως στην περίπτωση εργατικής διαφοράς σε περιπτώσεις επισχέσεων, η λύση δίνεται από τα αστικά δικαστήρια. Η αυτό-εξουσιοδότηση της ΕΦΑΗ να ελέγξει τη νομιμότητα μιας επίσχεσης συνιστά αντεργατική κατάχρηση του ρόλου της, και έμμεση -αν όχι ευθεία- απειλή προς τους εργαζόμενους!

γ) Πως οι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι, δηλαδή ούτως ή άλλως δεν εργάζονται σταθερά και αδιαλείπτως και δεν έχουν τακτικά μισθολογικά έσοδα. Οι περισσότεροι χρειάζεται να διανύουν καθημερινά 80 χλμ. για να μεταβούν και να επιστρέψουν στην κατοικία τους. Αυτό συνεπάγεται ότι στην καθημερινότητά τους, που πρέπει να αντιμετωπίσουν με τους χαμηλούς μισθούς του Ενιαίου Μισθολογίου, προστίθεται το κόστος μετακίνησης, που δεν καλύπτεται από το έργο. Σημειωτέον, σημαντικό μέρος των εργαζομένων αυτών έχει μετακινηθεί από άλλα μέρη της επικράτειας για να εργαστεί στην Κρήτη, γεγονός που αυξάνει τις δυσκολίες διαβίωσής τους. Φυσικά, ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΔΕΝ δικαιολογούμε καμία καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, είτε πρόκειται προς ΙΔΟΧ προσωπικό, είτε πρόκειται προς ΙΔΑΧ και Μόνιμο. Θεωρούμε ωστόσο πρόκληση, το τακτικά και σταθερά μισθοδοτούμενο προσωπικό της υπηρεσίας, να κάνει μαθήματα υπομονής και καρτερικότητας στους απλήρωτους (εν προκειμένω εδώ και δύο μήνες) εργαζόμενους, απειλώντας μάλιστα με διερεύνηση της νομιμότητας ή της καταχρηστικότητας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

δ) Πως επιχειρείται νέα, αντεργατική ερμηνεία της εργασιακής σχέσης των επί συμβάσει εργαζομένων: ο πραγματικός εργοδότης μας, το ΥΠΠΟΑ, επειδή πράγματι δεν καταβάλλει τα χρήματα πληρωμής των εργαζομένων, τάχα δεν έχει τις ευθύνες του εργοδότη! Η πρωτότυπη αυτή ερμηνεία προσπαθεί να πείσει ότι παρότι η ΕΦΑΗ συνέταξε τις αντίστοιχες προκηρύξεις και προσέλαβε το αρχαιολογικό προσωπικό για το συγκεκριμένο έργο, που διενεργείται με αυτεπιστασία από το ΥΠΠΟΑ, δεν είναι εργοδότης. Το άμεμπτο, λοιπόν, ΥΠΠΟΑ δεν έχει ευθύνη για τις τραγικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας και του στοιχειώδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και για την έλλειψη επαρκούς χώρου στέγασης και προστασίας των εργαζομένων των αρχαιολογικών εργασιών και ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής (έλλειψη σε τουαλέτες), που εκκρεμούν ακόμα, διότι δεν διαχειρίζεται τα κονδύλια. Διατηρεί, όμως, η ΕΦΑΗ τις εξουσίες του εργοδότη δίνοντας οδηγίες προς τους εργαζόμενους. Για να τελειώνουμε, λοιπόν, με αυτόν τον τραγελαφικό παραλογισμό: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη να γνωρίζουν ούτε από πού έρχονται τα χρήματα για το μισθό τους, ούτε ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ΕΦΑΗ είναι ο εργοδότης τους και ότι από αυτόν θα αξιώσουν ή θα απαιτήσουν ό,τι τους οφείλεται

Καλούμε, λοιπόν, την ΕΦΑΗ να αλλάξει τώρα τη στάση της απέναντι στους κακοπληρωμένους και ταλαιπωρημένους εργαζόμενούς της, που εργάζονται υπό πολύ δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες. Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη μετατροπής της σε «Δικαστή» των εργαζομένων. Εφόσον η επίσχεση ασκήθηκε με νόμιμο τρόπο, είναι νόμιμη, και ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει κανονικά τους μισθούς. Να σταματήσει να λειτουργεί εκφοβιστικά και να αναλάβει, ως πραγματικός εργοδότης, τις ευθύνες της.  

Ο Σ.ΕΚ.Α. στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδος, συντάσσεται με τα αιτήματά τους και κηρύττει την Πέμπτη, 15/4, τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για τους συναδέλφους επί συμβάσει αρχαιολόγους οι οποίοι εργάζονται στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων στις 12:00 της ίδιας ημέρας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Απαιτούμε:

·         Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία «δικαιολόγηση» των καθυστερήσεων, η οποία καταντά προκλητική από τους μονίμους συναδέλφους οι οποίοι, πολύ σωστά, μισθοδοτούνται τακτικά και σταθερά.

·         Να κατατεθούν τώρα οι καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων για τον μήνα Μάρτιο.

·         Να διασφαλιστούν επιτέλους, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο πεδίο (χώροι στέγασης, χώροι αποθήκευσης, τουαλέτες).

·         Οι εργαζόμενοι δεν είναι, και δεν θα γίνουν, «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία! Να αναλάβουν το ΥΠΠΟΑ και η ΕΦΑΗ τις ευθύνες τους!"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ