Τι είπε ο Γιάννης Ταταράκης στο RTL

Συνέντευξη του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι

Τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη επισκέφθηκε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Σκοπός της συνέντευξης ήταν η  ανάδειξη της περιοχής σαν περιβαλλοντικός προορισμός και η αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η σπάνια φυσική ομορφιά του τόπου μας, το άγριο τοπίο με τα όμορφά βουνά και τα φαράγγια, τα δάση και τα κρυστάλλινα νερά της μεγάλης ακτογραμμής μας είναι για εμάς ο πλούτος μας. Αυτή την ομορφιά του τοπίου θέλουμε να αναδείξουμε, να προστατεύουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.» Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Ταταράκης και συμπλήρωσε:

«Ολόκληρο το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας και μάλιστα πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συντάχτηκε με ένα πρωτόγνωρο τρόπο για τα δεδομένα του Δήμου. Επισκεφθήκαμε ένα-ένα τους οικισμούς μας, διαβουλευτήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες, καταγράψαμε τις ανάγκες και ακούσαμε όλες τις απόψεις. Στη συνέχεια κωδικοποιήσαμε τις προτάσεις και παρουσιάσαμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό που είχε σαν βασικές αρχές τον σεβασμό στο φυσικό μας πλούτο, την ήπια μορφής ανάπτυξη και την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών στον τουρισμό, στην γεωργία και στην μεταποίηση με στόχο το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά την υψηλή ποιότητα των μοναδικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μας.»

Στην συνέχεια η συζήτηση με τον Δήμαρχο περιστράφηκε σε θέματα που αφορούν την προστασία του μεγάλου με παραλιακού μετώπου και των υδάτων του Δήμου, την διαχείριση των αποβλήτων και τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί, το παραδοσιακό ελαιώνα της ευρύτερης περιοχής και την ανάπτυξη σύγχρονης κτηνοτροφίας. Η δημοσιογραφική γερμανική αποστολή πριν αναχωρήσει δεν παρέλειψε να ζητήσει την άποψη του Δήμου σχετικά με τις ΒΑΠΕ και τα αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές. Ο κ. Ταταράκης απάντησε με σαφήνεια:   

« Όπως σας είπα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ήταν απόρροια μακράς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές οι οποίες συγκρούονται με την λογική των αιολικών πάρκων σε βουνοκουρφές αφού η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη. Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραδοσιακά μονοπάτια χάνονται κάτω από το βάρος βίαιων επεμβάσεων. Τα δάση καταστρέφονται από τις διανοίξεις των δρόμων. Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της υπαίθρου παύουν να επισκέπτονται τις περιοχές εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Είναι γεγονός ότι οι  ανεμογεννήτριες διακρίνονται από αποστάσεις 40 χιλιομέτρων αφού το ύψος τους κυμαίνεται από 65 έως 115 μέτρα. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην βάναυση αλλοίωση του τοπίου όπως το έχουν γνωρίσει και αποτελεί για αυτούς συστατικό στοιχείο της ταυτότητα τους.  Επίσης όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους οι τοπικές αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν τα μεταλλικά κουφάρια που σαπίζουν και κανείς δεν θέλει να αναλάβει το δυσβάστακτο κόστος αποκαθήλωσης και απομάκρυνσης τους». 

Ο κ. Ταταράκης κλείνοντας την συνέντευξη συμπλήρωσε:

«Ακόμα και το επιχείρημα για αντιμετώπιση της ανεργίας έχει καταρρεύσει αφού το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Οι επιλογές μας να είναι σοβαρές και ο σχεδιασμός μας ανάλογος ώστε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση»

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ