Τι κάνουμε όταν βλέπουμε έναν σκαντζόχοιρο… τέζα; Τον αφήνουμε ήσυχο!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι εξηγεί στο Cretalive ο Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Της Κατερίνας Μυλωνά


Είναι από τα πιο συμπαθή μέλη του ζωικού βασιλείου. Οι σκαντζόχοιροι είναι αυτά τα μικρά πλασματάκια που, αν είμαστε τυχεροί, συναντάμε στον δρόμο μας, ακόμα και στην αυλή του σπιτιού μας.
Εν όψει του χειμώνα- που κάποια στιγμή θα έρθει- κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές συμβουλές με το τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε μπροστά μας έναν σκαντζόχοιρο… τέζα!

Ο Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναφέρει στο Cretalive πως στην Κρήτη οι σκαντζόχοιροι δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, λόγω καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει σε βόρειες περιοχές της χώρας.

λυμπερακης

Ωστόσο, την περίοδο που το θερμόμετρο πέφτει, βρίσκονται σε αδράνεια, μία κατάσταση που αλλάζει σε ημέρες ηλιοφάνειας. 
Ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ αναφέρει πως δύσκολο να τους βρούμε στη μέση του δρόμου, θα είναι κατά κύριο λόγο κουκουλωμένοι σε ρίζες δέντρων, κάτω από θάμνους. Αν τους δούμε, πρέπει να τους αφήσουμε… στην ησυχία τους. Δεν κινδυνεύουν παρά μονάχα αν είναι εκτεθειμένοι σε σημείο, από όπου περνούν αυτοκίνητα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καλό είναι να τους βάλουμε στην άκρη του δρόμου, μακριά από την κίνηση.

Το ΜΦΙΚ δέχεται ζώα που ο κόσμος πηγαίνει για περίθαλψη, πρόκειται κυρίως για γέρικους σκαντζόχοιρους που αφήνονται ξανά στη φύση. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζονται τη βοήθεια των επιστημόνων, οπότε και τους παρέχεται.
Τα συγκεκριμένα ζώα δεν απειλούνται με εξαφάνιση, τα φυτοφάρμακα τα θέτουν σε κίνδυνο, όμως, ευτυχώς υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος «καθαρός» για να ζήσουν.

 

Φωτογραφία Vista.Create
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ