Τι λέει η "μητέρα" Μητρόπολη για τα όσα συμβαίνουν στη Μονή Τζαγκαρόλων

Newsroom
Newsroom

Aνακοίνωσε ότι προχώρησε στον διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου, το οποίο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή που είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου.

Για "ανώμαλες" περιστάσεις, που επέβαλλαν την λήψη έκτακτων μέτρων, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, αλλά και τη διενέργεια διοικητικού και οικονομικού ελέγχου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, στην οποία υπάγεται το Μοναστήρι. 

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τα όσα γνωστοποιήθηκαν από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης σχετικά με την Μονή. Ουσιαστικά, με την ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνεται ότι - όπως έγραψε το Cretalive - υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα διοίκησης και ορθής οικονομικής διαχείρισης, η διερεύνηση των οποίων έχει πάρει και τη δικαστική οδό. 

Παράλληλα γίνεται πλέον φανερό ότι όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με το γεγονός ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, είχε πάψει από τα καθήκοντα του τον ηγούμενο της Μονή Τζαγκαρόλων Επίσκοπο Δορυλαίου, Δαμασκηνό, ενώ πριν λίγες ημέρες, με  ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που προβλέπεται από το Κανονικό Δίκαιο σε περιπτώσεις διάπραξης παραπτωμάτων, επιβλήθηκε στον Επίσκοπο ποινή «εγκλεισμού» στο Μοναστήρι.

Σήμερα η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στον διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου για την Μονή Τζαγκαρόλων, το οποίο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου. Παράλληλα γνωστοποιεί ανατέθηκε διοικητικός και οικονομικός έλεγχος σε "έμπειρα πρόσωπα", με τις σχετικές εκθέσεις να έχουν ήδη διαβιβαστεί, τόσο στον Οργανισμό Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας, όσο και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός προέβη τη Δευτερα 27 Νοεμβρίου 2023 στον διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου γιά την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Διοργανισμού της 9-10-1870 των εν Κρήτη Ιερών Μονών Σταυροπηγιακών τε και Ενοριακών επί τη βάσει οδηγιών της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελούμενο από τους: Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμφιλόχιο Παπαγιαννάκη, ως Ηγούμενο,Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμο Αυγερινό και Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόρο Εικοσιδέκα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ως Συμβούλους.

​Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου 2023, κατόπιν διορισμού της από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Άρθρο 104 του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο αναφέρει ότι: «Εις εκτάκτους ή ανωμάλους περιστάσεις δύναται ο οικείος Επίσκοπος να λαμβάνει ανάλογα έκτακτα μέτρα προς προστασίαν των συμφερόντων της Μονής.»

​Κατά το διάστημα που ακολούθησε η Μοναστηριακή Επιτροπή προέβη, όπως είχε καθήκον να πράξει και κατόπιν σχετικών εντολών, σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μονή, οι οποίες και επέβαλαν τον διορισμό της. Οι παραπάνω έλεγχοι ανατέθηκαν σε έμπειρα πρόσωπα, τα οποία συνέταξαν σχετικές εκθέσεις με το πέρας του ελέγχου τους.

​Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο Τοπικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Χανίων, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εκ της Ιεράς ΜητροπόλεωςΔείτε επίσης: 

Τι συμβαίνει τελικά με την Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων; 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ