Τηλεδιασκέψεις για τα προβλήματα του Ρεθύμνου

Τηλεδιασκέψεις για τα προβλήματα του Ρεθύμνου

Μεταξύ της Μ. Λιονή και του δημάρχου Γ. Μαρινάκη με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθό

Την εικόνα από την προετοιμασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών και προκλήσεων της πανδημίας, αλλά και την εν γένει κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο, παρουσίασαν σε τηλεδιασκέψεις με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

Η κ. Λιονή ζήτησε την ενίσχυση και πιο ενεργό εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του κεντρικού κράτους, ενώ επαίνεσε την προσπάθεια όλου του προσωπικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη υγειονομική διαχείριση της λοίμωξης Covid-19. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην ιχνηλάτηση των πιθανών κρουσμάτων στο νομό και στον έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων και ειδικά της «καραντίνας» με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, του προγράμματος «Βοήθειας στο Σπίτι» κ.λπ.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, αποτελεί πλήγμα στον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το «πάγωμα» έργων που είναι ενταγμένα αλλά όχι συμβασιοποιημένα είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο ΠΔΕ, μετά από κεντρική οδηγία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό, όπως ανέφερε, οδηγεί σε οικονομικό «στραγγαλισμό» της και ακυρώνει κάθε έννοια δημοκρατικού προγραμματισμού της τοπικής ανάπτυξης και των δημόσιων επενδύσεων.

Στην οικονομική πίεση που θα δεχθούν αυτή την περίοδο οι δήμοι, ιδιαίτερα οι τουριστικοί, λόγω μείωσης των εσόδων από τη δραστηριότητα ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου και παράλληλα διατύπωσε την πρόταση «να ενταχθούν στις “πληττόμενες επιχειρήσεις” οι δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που αναμένεται να εμφανίσουν ταμειακά ελλείμματα, καθώς για λόγους δημόσιας υγείας δεν πρέπει να υπάρξει αντικίνητρο στην άφθονη χρήση νερού για πλύσιμο χεριών, ατομική υγιεινή κ.λπ.» Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης την ανάγκη να μην εγκαταλειφθούν ή να καθυστερήσουν σοβαρά έργα υποδομών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προέκυψε εντελώς συγκεντρωτικά και δεν είχαν κανένα ρόλο οι φορείς της Τ.Α. όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, η ΕΔΕΥΑ και οι ΠΕΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τη στήριξη των δήμων με ένα νέο έκτακτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντίστοιχο με τον “ΦιλόΔημο” για τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των δήμων και στήριξης των δημοτικών επιχειρήσεων, στο οποίο η αξιολόγηση των αιτημάτων των ΟΤΑ ανατίθεται σε μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες», δήλωσε ο κ. Ξανθός ενώ επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά δε το ίδιο το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, είναι προκλητική η απλή μετονομασία του σε “Αντώνης Τρίτσης” και η δήθεν ένταξη ήδη ενταγμένων έργων με υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις μεταξύ του κάθε δικαιούχου ΟΤΑ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Έργα που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δημοπρατηθεί και πολλά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και εκτελούνται, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό έργο του Διυλιστηρίου του Φράγματος Ποταμών ύψους 18 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί εδώ και μήνες, έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης και εκκρεμεί η δικαστική προσφυγή υποψήφιου αναδόχου εναντίον του ΟΑΚ, μετά την εκδίκαση της οποίας θα υπογραφεί η σύμβαση. Το Διυλιστήριο του Φράγματος Ποταμών θα λύσει για δεκαετίες το πρόβλημα της ύδρευσης του Ρεθύμνου και είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης προς την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρεθύμνης: «Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση, αλλά και να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή υγειονομική φροντίδα των πολιτών με συνεργασία των δημόσιων δομών ΠΦΥ και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι"». Είναι επίσης κρίσιμη προτεραιότητα κατά τον κ. Ξανθό, η στελέχωση των κοινωνικών δομών των δήμων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για την τηλεφωνική και κατ' οίκον υποστήριξη συμπολιτών μας που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ψυχικά ασθενείς) κ.λπ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ