Τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τιμή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων
Newsroom
Newsroom

103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Δηλώσεις αιρετών και φορέων για την ημέρα

Δηλώσεις και μηνύματα για την επέτειο των 103 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων από αιρετούς και εκπροσώπους φορέων της Κρήτης.

Αναλυτικά:

Ο  βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει:

«Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η ανέλιξη στην εξουσία των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, θεωρείται η απαρχή συστηματικών και οργανωμένων διωγμών εξαντλητικών πορειών, εγκλεισμών σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), λεηλασιών και βιαιοτήτων σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους (1915) και Πόντιους, μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19/5/1919). Η ωμή βαρβαρότητα απέναντι στους ανθρώπους δεν έχει τέλος.

Το 1923 ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή αγριότητα, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές τους εστίες. Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. 

Η Δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας».

Ο Χάρης Μαμουλάκης

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου θα μας θυμίζει για πάντα τους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες με τον πιο βίαιο τρόπο. Θα μας θυμίζει την βαρβαρότητα των Νεότουρκων. Τους 335.000 νεκρούς και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. ​Την ανάγκη για αναγνώριση της αλήθειας και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Θα τονίζει όμως και την συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Την δύναμη με την οποία μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και να αφήσουν το δικό τους ισχυρό στίγμα στον πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα.

Θυμόμαστε και τιμούμε. Η μνήμη παραμένει ζωντανή!».


Ν.Ηγουμενίδης: Η συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει και σήμερα πολύτιμη

Σχετικά με την σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επαναφέρει το ιστορικό μας χρέος: Την ανάδειξη και  διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας για τις βαρβαρότητες των Νεότουρκων που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων. Με αυτό το καθήκον σε όλα τα επίπεδα και τιμώντας μέσα από τις εκδηλώσεις αυτών των ημερών τη μνήμη των θυμάτων, εργαζόμαστε για να πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε εθνοκαθάρσεις και ξεριζωμούς. Η συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού -  αναπόσπαστου τμήματος του Ελληνισμού με την σπουδαία παράδοση και ιστορία για την πατρίδα μας -  παραμένει και σήμερα πολύτιμη».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συμφορές που γνώρισε ο Ελληνισμός κατά την ιστορική του διαδρομή.

Οι  προσχεδιασμένες   επιχειρήσεις εξόντωσης των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, στις οποίες επιδόθηκαν οι Τουρκικές αρχές στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, προκάλεσαν σφαγές και θηριωδίες με χιλιάδες αθώα θύματα, και τελικώς τον εκριζωμό των Ποντίων από την πατρογονική τους γη, στην οποία, επί αιώνες, έζησαν κι εδημιούργησαν έναν απαράμιλλο πολιτισμό.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, με προσπάθειες δεκαετιών, κατόρθωσε να ενταχθεί στις νέες εστίες του, να διατηρήσει το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά του, να προκόψει, και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.

Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Οι κίνδυνοι στην περιοχή μας, από τις Τουρκικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δεν έχουν εξαλειφθεί. Οφείλουμε να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, προχωρώντας ως χώρα, ως κοινωνία, με σύνεση, αλληλεγγύη και ομοψυχία προς το μέλλον.


Γ.Κουράκης: Οι ανελέητες σφαγές και οι διωγμοί, έφεραν τους Ποντίους αδελφούς μας στην αγκαλιά της μητέρας Πατρίδας

Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι μνήμες των Ελλήνων στρέφονται στον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού και τη Γενοκτονία που υπέστη από βάρβαρες τουρκικές δυνάμεις. 

Τιμούμε για μια ακόμη χρονιά τα θύματα της εθνοκάθαρσης που εξανάγκασε ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνισμού να εγκαταλείψει τις αρχέγονες εστίες του και να πάρει το σκληρό δρόμο της προσφυγιάς.

Οι ανελέητες σφαγές και οι διωγμοί, έφεραν τους Ποντίους αδελφούς μας στην αγκαλιά της μητέρας Πατρίδας. 

Κατόρθωσαν μάλιστα, ξεπερνώντας τους εφιάλτες και τα μαρτύρια που υπέστησαν, να ενσωματωθούν με τρόπο υποδειγματικό στον εθνικό κορμό και να αποτελέσουν ένα αδιάσπαστο και αδιαίρετο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Άνθρωποι εργατικοί, δημιουργικοί και φιλοπρόοδοι, διακρίθηκαν στους ειρηνικούς αγώνες για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ήθη και έθιμα του Πόντου και τον πολιτισμό τους.

Όλοι οι Έλληνες σήμερα, συναισθανόμαστε απόλυτα το χρέος μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πλήρη, διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα αποκαταστήσει την ιστορική πραγματικότητα, θα καταδικάσει την βαρβαρότητα  και θα δικαιώσει τους αγώνες για την ελευθερία και την πρόοδο των λαών.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ