Τον δικό του… υπέρ-τομογράφο απέκτησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Στο Ηράκλειο ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας, για τα εγκαίνια της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Έναν προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο ποζιτρονικής / μαγνητικής τομογραφίας (micro PET/MRI) απέκτησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ναι, η ονομασία μπορεί να μην είναι κατανοητή παρά από έναν κλειστό κύκλο επιστημόνων. Αυτό σήμερα, γιατί αύριο, η προσφορά του στην επιστήμη και, φυσικά, την υγεία θα είναι τέτοια που θα μάθουμε να το διαβάζουμε και χωρίς σκονάκι!

Το απόγευμα της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Τα εγκαίνια της Μονάδας τέλεσε ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Δρ. Νικόλαος Πατρώνας, Ομότιμος Ερευνητής, Τμήμα Ακτινολογίας και Απεικονιστικών Επιστημών,  Κλινικό Κέντρο, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Μπηθέσδα, ΗΠΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και την κεντρική ομιλία με τίτλο  «Ιατρική απεικόνιση: Που ήμασταν, που φθάσαμε και που πάμε».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, o δήμαρχος Ηρακλείου, βουλευτές, τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Η Πληροφορική στην υπηρεσία της Υγείας

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2,5 εκ ευρώ, από ιδίους πόρους του Ιδρύματος ενώ η σύσταση της Μονάδας συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης: Π.Ε. Ηρακλείου.

Είναι μία στρατηγική κίνηση που γίνεται από πλευράς Ινστιτούτου Πληροφορικής και του διευθυντή του, καθηγητή Δημήτρη Πλεξουσάκη, προκειμένου να συνεισφέρει στον τομέα της υγείας και της βϊο-ιατρικής έρευνας. Η μονάδα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μιας οριζόντιας δράσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής με επικεφαλής τον Καθηγητή Ακτινολογίας τους Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καραντάνα.

Είναι μία εθνική ερευνητική υποδομή, για αυτό ακριβώς τον λόγο βρίσκεται στην Κρήτη ο κ. Δήμας, για να δηλώσει τη σημασία του να έχει η Ελλάδα και εν προκειμένω η Κρήτη το συγκεκριμένο τομογράφο.

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο Δρ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU), ο συγκεκριμένος τομογράφος είναι ο πρώτος σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο τέταρτος, αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η καινοτομία έγκειται στο ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από δύο τομογράφους, γεγονός που εκτοξεύει την ανατομική και χρονική ακρίβεια στη λήψη δεδομένων, με σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες σε όλα τα πεδία της μεταφραστικής έρευνας», εξηγεί.

Εφαρμογές υπάρχουν στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τη Νευρολογία, τα Μυοσκελετικά Νοσήματα και τη Ρευματολογία και άλλα πεδία της ιατρικής.

Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ερευνητικό υπερ-όπλο που… εκτοξεύει τις δυνατότητες μοριακής απεικόνισης που θα επιτρέψει την παραγωγή γνώσης  που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κλινική πράξη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι των τελευταίων τριών με τεσσάρων χρόνων. Συνεπώς, είναι εύστοχο να πει κανείς ότι στο ΙΤΕ το αύριο γίνεται σήμερα!

 

 

 

Δείτε επίσης:

Εγκαίνια στη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του ΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ