"Τρέχουν" τα έργα για το αεροδρόμιο - 100 εκ. εγκρίθηκαν από το δημόσιο

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες - Πληρώνονται οι απαλλοτριώσεις - "Αγκάθι" η έγκριση του master plan

Επιταχύνονται οι εξελίξεις που θα μας φέρουν στην εκκίνηση του κυρίως αντικειμένου για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Οι πρόδρομες εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, και αυτή τη φορά το Δημόσιο έρχεται να δώσει ώθηση στα έργα καθώς εγκρίθηκε η καταβολή των πρώτων 100 εκατ. ευρώ που αφορά την χρηματοδοτική συμβολή του στο έργο.

Σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης από τη συνολική επένδυση που αγγίζει το μισό δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να καταβάλει το σύνολο της συμβολής του, δηλαδή 180 εκατ.ευρώ, 180 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης που είναι η 8η Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή τον περασμένο Αύγουστο. Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν πως με έγγραφο του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, δύναται να καταβάλλει το σύνολο του ποσού μέχρι και 360 ημέρες (ένα έτος) από την έναρξη της παραχώρησης, το οποίο και έπραξε στις αρχές Ιουνίου (αρ.πρωτ.1871/2.6.20).

Το ποσό αυτό καλύφθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς με απόφαση του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 7 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε την ένταξη του έργου στο Καστέλι.  Στις 8 Οκτωβρίου με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε η δέσμευση για το ποσό των 100 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο του ποσού πρόκειται να δοθεί μέχρι το τέλος του έτους (και εμπρόθεσμα σε κάθε περίπτωση), πραγματοποιώντας την δέσμευση που είχε λάβει από την σύμβαση παραχώρησης.

"Τρέχουν" οι πρόδρομες εργασίες 

Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η περίοδος κατασκευών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, οι πρόδρομες εργασίες τρέχουν. Αυτή την περίοδο από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές τομές, ξεκίνησε η κατασκευή της νότιας οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου και συνεχίζεται η στελέχωση από την εταιρεία παραχώρησης.

Ξανά από την πλευρά των υποχρεώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, οι απαλλοτριώσεις έχουν αναρτηθεί και πληρώνονται και οι περισσότερες αφορούν οδικά τμήματα. “Θα είναι η πρώτη φορά που σε ένα μεγάλο έργο υποδομής της χώρας ξεκινάμε χωρίς να μας κυνηγά ο χρόνος, οι απαλλοτριώσεις θα έχουν συντελεστεί στο σύνολο τους στην ώρα τους” επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η ίδια εικόνα περιγράφεται και για τις αρχαιολογικές εργασίες. Μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικές εργασίες δεν έχουν αποκαλύψει κάτι που να αποτελέσει εν δυνάμει ανασχετικό παράγοντα για την εξέλιξη των εργασιών, ανακουφίζοντας όλους του συμμετέχοντες στο έργο.

Η εκκρεμότητα του master plan

Εκκρεμότητα έχουμε προς το παρόν με την έγκριση του master plan του αεροδρομίου. Όπως περιγράφεται, η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία του covid-19 που φρέναρε κάπως τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το master plan συντάσσεται αυτή την εποχή από τον παραχωρησιούχο, στη συνέχεια θα δοθεί προς έγκριση στον ανεξάρτητο μηχανικό και κατόπιν θα υποβληθεί στην ΥΠΑ για να εγκριθεί.

Βάσει του master plan θα ξεκινήσουν και οι κύριες εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου και όλων των χώρων που το αποτελούν (τερματικός σταθμός, διάδρομος προσαπογείωσης, βοηθητικοί διάδρομοι, κτίρια, χώροι στάθμευσης αεροπλάνων κ.α.).

Πηγή: ypodomes.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ