Το τριπλό πρόβλημα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και μια λύση ... προσωρινή

Newsroom
Newsroom

Σε ανοιχτή γραμμή η Διευθύντρια της Κλινικής, Μ.Μπάστα με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπ.Υγείας για να βρεθεί άμεσα λύση για την επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής

Δεν είναι καινούριο ζήτημα η μετ'εμποδίων λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθώς ήδη τα τελευταία δύο χρόνια οι δυσκολίες ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού διαμορφώνουν δρόμο με "αγκάθια" για τη λειτουργία της Κλινικής.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα "για να μπορέσει να λειτουργήσει καλά ένα τέτοιο τμήμα χρειάζονται ακόμη δύο ειδικευμένοι γιατροί και κάποιοι ειδικευόμενοι". Μάλιστα πρόπερσι, τον Φεβρουάριο, είχε προκηρυχθεί θέση Επιμελητή Β', με την προκήρυξη να αποβαίνει άγονη, ενώ τον Φεβρουάριο που πέρασε (2023) "βγήκαν" προκηρύξεις δύο θέσεων - και μάλιστα Επιμελητών Α' προκειμένου να είναι καλύτερες οι αμοιβές, στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για παιδοψυχιάτρους, να δηλώσουν. Παράλληλα με αυτές τις δύο θέσεις, προκηρύχθηκαν άλλες δύο θέσεις στην Κρήτη που επίσης δεν καλύφθηκαν.

Η κ.Μπάστα περιέγραψε ένα σύνθετο πρόβλημα, παραθέτοντας τρεις κύριους λόγους:

Πρώτα πρώτα οι παιδοψυχίατροι στην Ελλάδα είναι λίγοι σε αριθμό, είναι λίγες οι θέσεις ειδικότητας και μεγάλη η αναμονή, επομένως όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή την ειδκότητα επιλέγουν να συνεχίσουν στο εξωτερικό, όπου ειδικεύονται και συνήθως παραμένουν, βρίσκοντας καλύτερες συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι στην πρόσφατη προκήρυξη συνέπεσε και η προκήρυξη θέσεων και σε μεγάλα αστικά κέντρα - Αθήνα και Θεσσαλονίκη - οι "μετρημένοι" παιδοψυχίατροι που ήθελαν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, προτίμησαν πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, από όπου και προέρχονταν.

Όμως όπως σημείωσε η κ.Μπάστα, άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αποβαίνουν άκαρπες οι προσπάθειες στελέχωςη της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, είναι και ο πιο θελκτικός ιδιωτικός τομέας. "Οι παιδοψυχίατροι επειδή είναι λίγοι, ιδιωτεύουν και έχουν καλύτερες απολαβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας" - εξήγησε η Μ.Μπάστα.

Το ... τριπλό αυτό πρόβλημα της Παιδοψυχιατρικής μπορεί να έχει χτυπήσει "κόκκινο" εδώ και 10 μήνες, ωστόσο και στο παρελθόν καταγράφονταν σοβαρά προβλήματα.

"Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αυτή που λάβαμε - να πούμε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε εφημεριακά καθημερινά την Κλινική, άρα δεν μπορούν να γίνονται ενδονοσοκομειακές νοσηλείες" - σημείωσε η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ. Η ίδια παρέθεσε τους τομείς λειτουργίας και δράσης της κλινικής, στα επείγοντα, στην κάλυψη των 15 εφημεριών, μηνιαίως, του ΠΑΓΝΗ για παιδιά που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ και χρήζουν εκτίμησης από Παιδοψυχίατρο και στο τμήμα Νοσηλείας. Για να κρατηθεί ανοιχτό το τμήμα Νοσηλείας πρέπει να υπάρχει εφημερεύων παιδοψυχίατρος καθημερινά και δυστυχώς οι δύο υπάρχοντες που στελεχώνουν την Κλινική εργάζονται υπό καθεστώς υπερεργασίας, μην αντέχοντας άλλο αυτές τις συνθήκες.

Η αντιπρόταση για τη λειτουργία του τμήματος νοσηλείας είναι η μετατροπή του ουσιαστικά, και ως προσωρινή λύση, σε νοσοκομείο Ημέρας που θα παρέχει ημερήσια νοσηλεία, και όπου θα μπορεί κάποιους να πάει ένα παιδί πρωινή ώρα - εφόσον υπάρχει ιατρική ένδειξη.

"Θα καλυφθεί ένα 70-80% των αναγκών αλλά το ζητούμενο και το βέλτιστο είναι η πλήρης λειτουργία της Κλινικής. Είναι προφανώς μια προσωρινή λύση. Θέλουμε να έρθει ένας γιατρός ακόμη, για να καλύψει εφημερίες και να ανοίξει ξανά η Κλινική όπως ήταν" - σημείωσε η κ.Μπάστα. Η ίδια τόνισε τον πολύ σημαντικό ρόλο της Κλινικής τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και της ευρύτερης περιοχής καθώς εξυπηρετεί και γύρω νησιά.

Προσπάθειες για λύση

Η κ.Μπάστα πέραν των προσωπικών επαφών με συναδέλφους της γιατρούς, προς αναζήτηση γιατρών για την Κλινική, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ένα σενάριο είναι η συνδρομή στο εφημεριακό πρόγραμμα από άλλους γιατούς είτε από την ΥΠΕ είτε από άλλες ΥΠΕ της Ελλάδος, ενώ ένα δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει νομοσχέδιο που υπάρχει για τα νησιά με ευνοϊκές παροχές προκειμένου να έρθουν γιατροί στην Κρήτη.

Φυσικά, υπογραμμίζει η Διευθύντρια της Κλινικής, πρέπει "να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις και να εξεταστεί ίσως και η δυνατότητα να κινηθεί μια διαδικασία σύναψης σύμβασης περιορισμένου χρόνου ή με συγκεκριμένο έργο με κάποιο ιδιώτη" για να καλυφθούν οι ανάγκες.
 

 

Δείτε επίσης:

Παιδοψυχιατρική: ο άθλος των δύο γιατρών, που ξεπέρασαν εαυτούς και το αδιέξοδο

Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ: Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε!

"Όχι" στο κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠαΓΝΗ

Αυτές είναι οι κινήσεις για το μέλλον της Παιδοψυχιατρικής

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ