Τροφή από Τρόφιμα: Μια καινοτόμος διεργασία

Τροφή από Τρόφιμα: Μια καινοτόμος διεργασία

Για την μετατροπή τροφικών υπολειμμάτων ξενοδοχειακών μονάδων σε συστατικά ζωοτροφών

Το έργο «Food for Feed - An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Waste into Animal Feed» είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 60% από το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 για το περιβάλλον και κατά 40% από ίδιους πόρους. Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση μιας καινοτόμου διεργασίας που επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή των προδιαλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων, που προέρχονται κυρίως από ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους μαζικής εστίασης σε ένα ξηρό προϊόν, το οποίο και αξιολογήθηκε ως προς τη δυνατότητα χρήσης του ως συστατικό ζωοτροφής. 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευάστηκε πιλοτική μονάδα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία αποτελείται από την μονάδα προ-επεξεργασίας, στην οποία γίνεται χειροδιαλογή, τεμαχισμός και πολτοποποίηση του υλικού και από την μονάδα ηλιακής ξήρανσης, στην οποία υπάρχουν δυο κανάλια ξήρανσης, εντός των οποίων πραγματοποιείται η ηλιακή ξήρανση του υλικού, με συνεχόμενη ανάδευση αυτού, με αυτόματα συστήματα ανάδευσης. Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 150tn σε κάθε λειτουργική περίοδο, με δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον 40-50tn τελικού προϊόντος. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2016 και κατά τη διάρκειά του ολοκληρώθηκαν τρεις λειτουργικές περίοδοι, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο (τουριστική σεζόν), για τα έτη2018, 2019 και 2020. 

Κατά την υλοποίηση του έργου, περισσότεροι από 500tn τροφικών υπολειμμάτων έχουν αξιοποιηθεί και έχει παραχθεί περισσότερο από 150tn τελικού προϊόντος. Το τελικό παραγόμενο προϊόν του έργου έχει αξιολογηθεί και έχει χρησιμοποιηθεί σε σιτηρέσια παραγωγικών μονογαστρικών ζώων (χοίρους, όρνιθες), καθώς και σε κατοικίδια με ιδιαίτερα ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. 

 

DSC_1302

Το τελικό παραγόμενο προϊόν του έργου F4F

Πέντε ευρωπαίοι εταίροι και πιο συγκεκριμένα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (επικεφαλής εταίρος), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου και συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των μη ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων τροφίμων, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου:

Ιστοσελίδα: https://life-f4f.gr/videos/

Facebook: https://www.facebook.com/LIFEF4F

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Smmf9rz1xiw&t=160s

Twitter: https://twitter.com/LifeF4FCrete


 

Στην φωτογραφία εξωφύλλου: Η πιλοτική μονάδα του έργου LIFE-F4F

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ