Το τροχαίο του διανομέα υπενθυμίζει τα προβλήματα

Newsroom
Newsroom

"Βγήκε" από το τροχαίο με τραύματα στο κεφάλι και το χέρι

Άλλο ένα τροχαίο με διανομέα σημειώθηκε χθες το βράδυ στους Αγίους Αποστόλους Χανίων με διανομέα να εμπλέκεται σε σύγκρουση και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι και το χέρι, ενώ το δίκυκλό του - εργαλείο της δουλειάς του - μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Διανομέων-delivery ν.Χανίων "Ιωσήφ Σαριδάκης" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η μάχη για το μεροκάματο από τη μία και τα κέρδη των επιχειρήσεων εστίασης από την άλλη, περνάνε μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας, επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά, το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας".

Το Σωματείο κάνει λόγο για συνεχόμενα ατυχήματα, ατελείωτα ωράρια και συνεχείς μειώσεις του μισθού των εργαζόμενων στις πλατφόρμες που "αποδεικνύει πως το «συνεργατικό» μοντέλο δεν δημιουργήθηκε για το συμφέρον των διανομέων αλλά για την κερδοφορία αυτών των εταιριών. Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε εργάτες σε αυτές τις εταιρίες και όχι συνεργάτες. Είναι ξεκάθαρη η εξαρτημένη σχέση εργασίας η οποία υποκρύπτεται πίσω από όλους τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απογείωσε ο νόμος Χατζηδάκη".

Στην ίδια ανακοίνωση απαριθμώνται προβλήματα με "μισά ένσημα περικλείοντας τα πάντα μέσα, ή ακόμα και πολλές φορές ανασφάλιστη εργασία,  έξοδα για το μηχανάκι, βενζίνες, δώρα, άδειες, το 15% και άλλα αναγκάζουν τους διανομείς να κυνηγούν περισσότερες ώρες αλλά και μέρες δουλειάς για να ανέβει το εισόδημά τους με αποτέλεσμα τη εξουθένωσή τους και την κατάληξη σε ατυχήματα. Ούτε συζήτηση για ΜΑΠ, ή εταιρικό μηχανάκι κτλ."

Το Σωματείο Διανομένων εύχεται γρήγορη ανάρρωση για τον τραυματία διανομέα και υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις του:

  • Μέτρα προστασίας για τους συναδέλφους διανομείς! Ατομικά μέσα προστασίας, μηχανάκι συντήρηση και καύσιμα στην ευθύνη του εργοδότη
  • Ένταξη ΤΩΡΑ της ειδικότητας τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! 
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
  • Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ορισμός χιλιομετρικής απόστασης για τη διανομή
  • 5μερο 7ωρο 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δώρα, επιδόματα, άδειες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ