Ύμνοι Σκουρλέτη σε Αρναουτάκη !

Σκουρλέτης από την Κρήτη: "Να κάνουμε βήματα ίσα με το μπόι μας!" - Συνάντηση Σκουρλέτη με τους δημάρχους από την ανατολική Κρήτη

Στη Λότζια πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου, η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους δημάρχους από την ανατολική Κρήτη. Θέμα της σύσκεψης είναι κυρίως τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον «Καλλικράτη» και η σχετική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.  

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το εγκώμιο που έπλεξε ο υπουργός Εσωτερικών στον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, λέγοντας μάλιστα ότι οι Κρητικοί είναι τυχεροί που τον έχουν για περιφερειάρχη! "Δε θα πω πως είναι ο καλύτερος, αλλά είναι στους δυο τρεις καλύτερους! Είστε πολύ τυχεροί που τον έχετε" - είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

Η σύσκεψη εξελίχθηκε με την παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και των δημάρχων της Ανατολικής Κρήτης.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειαρχής Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, Γιώργος Καραντινός και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης.

Ο υπουργός, απέναντι στους αιρετούς από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου εμφανίστηκε ... με θετικά vibes, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν πάμε καλά... πάμε καλύτερα!".

Παραδέχτηκε φυσικά πως η χώρα βρίσκεται κάτω από περιορισμούς, λέγοντας πως "είμαστε σε δημοσιονομικό κλοιό, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση, όταν η χώρα βγει από τα μνημόνια".

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, είπε πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στο 2017, ενώ όπως τόνισε "φιλοδοξούμε η απλή αναλογική να βοηθήσει στη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων". 

"Αν μιλούσαμε για αυτή τη μεταρρύθμιση πριν από 10 χρόνια που υπήρχαν χρήματα, θα μιλάγαμε για μια άλλη μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο δε γίνεται για το χωροταξικό, όμως θα λύσει μεμονωμένα προβλήματα που υπάρχουν" - ανέφερε ο κ.Σκουρλέτης.

Παίρνοντας το λόγο οι δήμαρχοι, ένας ένας, έθεσαν ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, όπως οι ορεινοί δήμοι, έκτακτες επιχορηγήσεις, προσλήψεις προσωπικού κλπ.

«Σε μία Ελλάδα που η πορεία της συνεχώς και καλυτερεύει, η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνίες, και γι’ αυτό τον λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να ενδυναμώσει, να ενισχύσει και να στηρίξει όχι μόνο το ρόλο της αλλά και της προοπτικές της». Αυτό επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τους δημάρχους του νομού, παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας, με τους αιρετούς και τις γνώσεις τους να βοηθούν στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας από κοινού με την κυβέρνηση τον νέο «Καλλικράτη».
 
Ο κ. Σκουρλέτης άκουσε έναν έναν τούς πέντε δημάρχους, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η μη επίλυση τους δυσχεραίνει το έργο τους, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους σχετικά με το έργο που πρέπει να παραχθεί προς όφελος των πολιτών. Κύριο σημείο συμφωνίας όλων ήταν το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά και της χρηματοδότησης των έργων που λόγω της καθυστέρησης από πλευράς ΕΣΠΑ αλλά και της γραφειοκρατίας, υπάρχει δυσπραγία και τεράστιος χρόνος ολοκλήρωσης για κάθε βήμα του έργου ξεχωριστά.
 
Ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης ανέφερε μάλιστα ότι με τη βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να δημιουργηθεί ένας νέος «ΘΗΣΕΑΣ» και να ενισχυθούν τα μικρά έργα, «που είναι αυτά τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών μέσα από ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο».
 
«Είναι λάθος να περικόπτονται θεσμοθετημένοι πόροι ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) και να δίδονται χρήματα στις Περιφέρειες σαν πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα με το πώς διανέμονται τα χρήματα αυτά», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή τονίζοντας επίσης: «Δεν θα πρέπει να αφήνουμε σε ανθρώπους να καθορίζουν θεσμούς, διότι υπάρχει κίνδυνος από πολλές πλευρές. Πρέπει να δοθεί βάρος στους θεσμοθετημένους πόρους, έτσι ώστε να ξέρει κάθε περιφερειακή ενότητα και κάθε δήμος τι χρήματα έχει και πώς θα τα διαχειριστεί».
 
Έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας του «Καλλικράτη», ο θεσμός πρέπει να γίνει καλύτερος και πιο λειτουργικός, κατέστησε σαφές ο υπουργός επισημαίνοντας: «Η εμπειρία αυτή αλλά και οι συζητήσεις με τους αυτοδιοικητικούς μάς έχει κάνει πιο σοφούς, αλλά έχει δημιουργήσει και μια άλλη διαφορετική ποιοτική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ μας. Οι αλλαγές θα γίνουν άσχετα με τον περιορισμό των πόρων που από το 2010 και μετά υπάρχουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ποσό πάνω από το 60% των θεσμοθετημένων πόρων το έχει στερηθεί η αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω μείωση, αλλά μιλάμε για λύσεις που θα ενισχύουν πλέον το ρόλο της με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα συμβάλλουν στο να γίνονται έργα. Όλοι μας επίσης έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών, θεωρώ όμως ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που διαθέτουμε».
 
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος και μάλιστα μέσα σε αυτό θα προβλέπονται και οι αλλαγές για το σύστημα των εκλογών. «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει την άποψη μας για την απλή αναλογική με δικλίδες ασφαλείας, όμως που θα διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών. Ξεκαθαρίζω μάλιστα ότι ποτέ δεν έχω εισηγηθεί ζήτημα για μεγαλύτερες Περιφέρειες στη χώρα, κάτι που διάβασα στον Τύπο και μου έκανε εντύπωση, διότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο».
 
Όλα τα θέματα που σήμερα κουβεντιάστηκαν με τον υπουργό θα γίνουν, όπως και ο ίδιος το ζήτησε, αφορμή για επιμέρους συναντήσεις και πλήρη ανάδειξή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δήμαρχοι, οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι για την πρωτόγνωρη, όπως όλοι τους είπαν, «συνεργασία και την αμεσότητα στην επικοινωνία που έχουν με τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου, κάτι που συμβαίνει ίσως -όπως ανέφεραν- για πρώτη φορά».
 
Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), για τις οποίες ο υπουργός επισήμανε ότι «έχουν εισακουσθεί όλες οι καλές προτάσεις και ιδέες, και οι καλύτερες είναι αυτές που βγαίνουν μέσα από την εμπειρία». Κάλεσε μάλιστα όλους τους δημάρχους, και του Ρεθύμνου αλλά όλης της Ελλάδας, να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο συνεργασίας, ανεξάρτητα από ποιο χώρο προέρχεται ο καθένας, διότι μόνο έτσι η ανασυγκρότηση του Α' και Β' βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και όλης της χώρας, θα επιτευχθεί με θετικό πρόσημο.
 
Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι, είπε ο κ. Σκουρλέτης. «Ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι ώριμο και εφικτό ώστε να το λύσουμε. Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες και μακάρι όλα αυτά να κουβεντιάζονταν δέκα χρόνια πριν. Όμως αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε, είναι με τα μέσα που διαθέτουμε να κάνουμε τις πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Στο πλαίσιο αυτό, θα ασχοληθούμε και με την ταχύτητα διεκπεραίωσης σε όλους τους τομείς, τους οικονομικούς, ακόμη και στα έργα, σε όλες τους τις φάσεις, ώστε παρακάμψουμε γραφειοκρατικά προβλήματα. Δεν είμαστε καλά, αλλά πηγαίνουμε καλύτερα ως χώρα και στόχος είναι να γίνουμε καλά. Η αλήθεια είναι ότι πόροι για το ορατό μέλλον δεν θα υπάρξουν και πάνω-κάτω αυτά θα είναι τα μεγέθη που υπάρχουν σήμερα, και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι δε θα έχουμε την άνεση να καλύψουμε σε επίπεδο στελεχών τις πραγματικές ανάγκες. Πρέπει λοιπόν να δούμε όλες τις προσλήψεις που θα γίνουν, να γίνουν στοχευμένα. Μέσα από αυτό το πλαίσιο και αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό ότι σύντομα θα έχουμε σταθερές μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Υπάρχει αμεσότητα και αντικειμενικότητα από το υπουργείο προς τους δήμους χωρίς επιλεκτικές συμπεριφορές και αντιμετωπίσεις, διότι τελικά σημασία έχει η αντίληψη του τι θες να κάνεις και που απευθύνεσαι. Και εμείς μαζί με την αυτοδιοίκηση απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε ο υπουργός.
 
Ανέφερε μάλιστα πως «μέσα στη χρονιά, θεσμοθετημένα θα διατεθούν στις Περιφέρειες 27 εκατομμύρια για επενδυτικούς ΚΑΠ, ποσό το οποίο από το 2013 έως και σήμερα ήταν μηδενικό, την ίδια ώρα που ξεκινάει η καλύτερη αξιολόγηση για τα κριτήρια χρηματοδότησης των ορεινών δήμων με παράλληλη κατηγοριοποίηση των αναγκών για κάθε δήμο ξεχωριστά σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι άλλες είναι οι ανάγκες ενός ορεινού δήμου και άλλες ενός πεδινού, αστικού ή της Β 'Αθήνας».
 
Σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου άξονα οδικού στην Κρήτη ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Δεν υπάρχει άτομο από όποια θέση και να βρίσκεται που να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Δεν μπορεί η Κρήτη να παραμείνει με αυτή την υποδομή, και δεν αναφέρομαι μόνο στον μεγάλο αριθμό των ατυχημάτων, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο τόπος με τον τουρισμό που δέχεται, με την οικονομική δραστηριότητα που έχει, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το σημερινό οδικό δίκτυο. 'Αρα επιβάλλεται με κάθε τρόπο σύντομα να ξεκινήσει το έργο».
 
Ο υπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, οι οποίοι του επισήμαναν την ανασφάλεια που επικρατεί στις ζωές τους, δεδομένου ότι η εργασιακή τους κατάσταση, όπως είπαν, δεν διασφαλίζεται ούτε από το πλαίσιο της μοριοδότησης για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Ο κ. Σκουρλέτης τούς ανέφερε ότι «επιλέξαμε την καλύτερη δυνατή λύση που να μην υπερβαίνει το σύνταγμα και θα ακούσουμε όλες τις παρατηρήσεις των δημάρχων σχετικά με τις αλλαγές που ίσως χρειαστεί να γίνουν»

Τόσο οι συμβασιούχοι όσο και ο δήμαρχος Ρεθύμνης ζήτησαν από τον κ. Σκουρλέτη να επανεξετάσει το όριο της ηλικίας για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το οποίο σε καμία περίπτωση, όπως υποστήριξαν από κοινού, «δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 50 έτη λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και στους ίδιους τους ήδη εργαζόμενους, για τους οποίους εγκυμονεί ο κίνδυνος να μείνουν εκτός δήμου αν στο διαγωνισμό λάβουν μέρος και πολύ παλαιότεροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα»

Παράλληλα, αιτήθηκαν στον υπουργό να εξετάσει εκ νέου το θέμα της εντοπιότητας, δεδομένου ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την εισαγωγή στις υπηρεσίες ατόμων από άλλες μακρινές περιοχές είναι μεγάλα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λόγω κυρίως αποσπάσεων, αποχωρήσεων και μεταθέσεων.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ.Σκουρλέτης τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να κατηγοριοποιηθούν βάσει των αναγκών στελέχωσης τους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν προκειμένου "να καταλάβουμε ποιος κάνει τι".

"Ξέρουμε από την εμπειρία του Καλλικράτη πού πονάει η τοπική αυτοδιοίκηση και υπάρχει ωριμότητα των δημάρχων που ρεαλιστικά διατυπώνουν τα προβλήματα" - είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως πρέπει να έχουμε πρακτικές λύσεις πάνω στα προβλήματα.

"Πρέπει να έχουμε πρακτικές λύσεις πάνω στα προβλήματα" - υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις είναι ένα μέγα θέμα γιατί "είναι σημαντικό ένα έργο να μην το κάνεις στο διπλάσιο χρόνο".

Αναφερόμενος στις προσλήψεις είπε πως δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα εξαιτίας του "κανόνα του 1/4", που δεν μπορεί να αλλάξει.

"Ξέρουμε τις ανάγκες" είπε ο ίδιος και δεσμεύτηκε για στοχευμένες προσλήψεις κυρίως στους μικρούς δήμους. Προανήγγειλε μάλιστα περίπου 100 προσλήψεις κυρίως μηχανικών για να μπορέσουν οι δήμοι να λειτουργήσουν.

"Πρέπει να ξαναδούμε τις διαδημοτικές συνεργασίες" πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση θα προτάξει την ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, κάνοντας ... "βήματα ίσα με το μπόι μας!" και με τη φράση αυτή έκλεισε την τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. "Να δούμε τί κρατά το κεντρικό κράτος και σε τι επικεντρώνεται. Πρέπει να ξεμοντάρουμε το σύστημα της αποκεντρωμένης" - είπε ο Π.Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη.

"Δε θα πω πως είναι ο καλύτερος, αλλά είναι στους δυο τρεις καλύτερους! Είστε πολύ τυχεροί που τον έχετε" - είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας "δεν ξέρω τι έκανε παλιά, τι θα κάνει στο μέλλον, αλλά είστε τυχεροί!".

"Θα παρεξηγηθώ αν πω παραπάνω λόγια", είπε!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ