Ξενοδόχοι: "Χρονιά επιβίωσης το 2021"

Τα ζητήματα που ανακύπτουν για τους ξενοδόχους την επόμενη τουριστική χρονιά, συζητήθηκαν στην Περιφέρεια, με τον Σταύρο Αρναουτάκη

Με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τα ζητήματα που ανακύπτουν για τους ξενοδόχους
την επόμενη τουριστική χρονιά του 2021, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη
Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
(ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Στην επίσκεψη του στην Περιφέρεια και στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος
της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης και ο Αντιπρόεδρος Μανόλης
Μανούσος.

Τί δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος 

Η "πάρα πολύ φθηνή Τουρκία" και η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην διαμονή στο 6%

"Σίγουρα ακούγεται ως ένα μέτρο που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι δύσκολο να ληφθεί, του χρόνου όμως ο κλάδος μας θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια - και ως ανταγωνιστικά στις τιμές του. Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία με όποιον τρόπο κι αν βρίσκεται στην αγορά, θα είναι πάρα πολύ φθηνή για του χρόνου, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα χρειαστεί να έχουμε το κεφάλαιο κίνησης. Καλύτερο κεφάλαιο κίνησης από λιγότερο ΦΠΑ στην διαμονή δεν θα υπάρξει".

Οι ξενοδόχοι ζητούν την στήριξη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, εν όψει μιας "χρονιάς επιβίωσης" όπως χαρακτηρίζουν το 2021.

Εργασιακά/μισθολογικά: "Δεν μπαίνουμε σε μία λογική οριζόντιων μειώσεων"

"Μέχρι το τέλους του έτους είμαστε στη διαδικασία διαλόγου με τους εργαζομένους, σε πανελλήνιο επίπεδο. Θέλουμε μέσα από το διάλογο να διορθώσουμε στρεβλώσεις των παλαιών ετών. Δεν υπάρχει στόχος από τη δική μας πλευρά να μπούμε στη λογική οριζόντιων μειώσεων στα μισθολογικά".

Η τουριστική κίνηση σε όλη τη χώρα

"Είναι μία σεζόν Covid που έφερε μ.ο τον Ιούλιο γύρω στο 40%, σε 5.000 ξενοδοχεία από τα 10.000 που είναι συνολικά. Ο Αύγουστος ήταν πολύ διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, πήγε καλύτερα από τις άλλες περιοχές. Σημαντική ως λεπτομέρεια για για το νησί. Βέβαια, πήγε καλύτερα λόγω συμφωνιών με μεγάλους tour operators και με περισσότερες αεροπορικές πτήσεις.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το υπόλοιπο της χώρας, η Πελοπόννησος έκανε ένα καλό Αύγουστο, με 70-75% μέση πληρότητα, κυρίως λόγω της ελληνικής αγοράς, και οι υπόλοιπες περιοχές, η Ρόδος και η Κως που κινήθηκε στο 50% τον Αύγουστο.

Μπαίνουμε σε έναν Σεπτέμβρη όπου δυστυχώς για περιοχές της βορείου Ελλάδος ουσιαστικά θα κλείσει. Θα μείνουν ελάχιστα ξενοδοχεία ανοιχτά, διότι οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές. Δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες εθνικότητες που θα στηρίξουν τους προορισμούς.

Εδώ (σ.σ. Κρήτη) προσπαθούμε στην Κρήτη, σε συνεργασία με όλους, να δούμε πώς θα μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι πελάτες τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

Είναι ξεκάθαρα τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, όπου μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικές θέσεις για τον Οκτώβριο και προς το νησί και κυρίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου".

Μείωση τζίρου έως και 70% - "Ξεχνάμε τη χρονιά, μπαίνουμε σε μία σεζόν Covid...21"

"Όπως και να' χει, είναι μία χρονιά με μείωση τζίρου γύρω στο 50-70% ανάλογα την περιοχή. Και φυσικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τις αναστολές συμβάσεων στους εργαζόμενους δεν υπάρχουν πληρότητες.

Άρα, ξεχνάμε τη χρονιά και μπαίνουμε σε μία σεζόν Covid...21"

Τα νησιά

"Η νησιωτική χώρα, ιδιαίτερα η Περιφέρεια του νοτίου Αιγαίου (Ρόδος και Κως) και αντίστοιχα τα μικρά νησιά με ελληνική αγορά, κινήθηκαν με ελληνική αγορά κυρίως τον Αύγουστο, όμως τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η Ρόδος μπαίνει με ένα 40% μέσα στις πληρότητες τον Σεπτέμβριο, η Κως είναι λίγο καλύτερα. Όμως, όπως και να' χει, τα ποσοστά είναι με βάση τα ποσοστά των ξενοδοχείων που είναι ανοιχτά"

Διασπορά ιού: "Τα ξενοδοχεία δεν ήταν το πρόβλημα"

"Απεδείχθη και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ότι τα ξενοδοχεία δεν ήταν το πρόβλημα. Ούτε στην διαχείριση, ούτε και στην διασπορά. Ο Αύγουστος δεν πήγε καλά διότι μεταξύ μας δεν τηρήσαμε τα μέτρα. Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία Covid ήταν πάρα πολύ λίγες, που σημαίνει ότι από εμάς τηρήθηκαν τα μέτρα με ευλάβεια. Και ήταν ένα καλό τεστ για την επόμενη χρονιά, γιατί τα μέτρα για την Υγείας μας είναι για να μείνουν.

Και επιδημιολογικά αν θέλετε έπρεπε να έχουμε ανοίξει, διότι έχει ανοίξει όλη η Μεσόγειος".

Ποιες τουριστικές αγορές παραμένουν και ποιες χάθηκαν: "Ευχάριστη έκπληξη η Πολωνία"

"Αυτή τη στιγμή η Γερμανία και η Αγγλία είναι οι εθνικότητες που στηρίζουν τη χώρα, όπως και σε κανονικές συνθήκες. Δυστυχώς δεν είχαμε καθόλου τη Ρωσία για εφέτος. Το κυρίαρχο είναι ότι έπρεπε να έχουμε το τεστ των 72 ωρών και για άλλες εθνικότητες, χωρίς να έχουμε προβληματισμό. Αν είχαμε το τεστ αυτό, θα έρχονταν στην βόρεια Ελλάδα από τη Σερβία και τα Σκόπια, θα πήγαιναν περισσότεροι Ρουμάνοι και Βούγλαροι · στο νότο θα πήγαιναν κι άλλες εθνικότητες, όπως η Ρωσία και το Ισραήλ, από νωρίς. Όμως, με τα επιδημιολογικά να είναι σφιγμένα κατορθώσαμε να έχουμε την έκπληξη, με την καλή έννοια, που την έχει κάνει η Πολωνία, η οποία έχει πάει πάρα πολύ καλά εδώ στην Κρήτη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα κράτησαν τη χώρα πίσω σε κάποιες περιπτώσεις. Αναμένουμε να πάμε καλύτερα του χρόνου".

"Μπορούμε να δούμε λίγο καλύτερα πράγματα μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου"

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης τόνισε: "Ο Σεπτέμβριος δείχνει ότι είναι χειρότερος απ' ο,τι τον περιμέναμε, διότι έχουμε τα περιοριστικά μέτρα και αυτό μας πάει πίσω. Βέβαια, θα περιμένουμε μέχρι τις 15 του μήνα που λήγουν για να δούμε από εκεί και πέρα τι θα γίνει. Υπάρχει μία ικανοποίηση, γιατί υπάρχει μία κινητικότητα κρατήσεων ακόμα, αλλά περιμένουμε.

Ξεκινάει και η Ρωσία, που είναι ένα καλό νέο, αλλά ξεκινά από τρία μόνο αεροδρόμια στην Ελλάδα και 500 άτομα τη βδομάδα. Είναι λίγα. Δεν ικανοποιεί αυτό το πράγμα. Ο Υπουργός μάς είπε ότι την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα και να δούμε παραπάνω κόσμο από εκεί.  Ξεκινάει και το Ισραήλ, σιγά σιγά κι αυτό, οπότε μπορούμε να δούμε λίγο καλύτερα πράγματα μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ