Υπό έλεγχο η φωτιά στο Πανεπιστήμιο

Καθοριστικές οι συνεχείς ρίψεις νερού από δύο ελικόπτερα - Στο Ηράκλειο εκπρόσωπος της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Έκκληση να μην πλησιάζουν οι "περίεργοι"

Πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στο κτήριο του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο η οποία εκδηλώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 8.00 το πρωί.

Σύμφωνα με τον Διοικητή των Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχο Γιάννη Μαραγκάκη, ήδη ξεκίνησε η αποκάθαρση και σβήνουν οι μικροεστίες.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο καπνός είναι "κακός" καθώς καίγονται πλαστικά, εώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης καθώς το κτήριο είναι "προκάτ" . 
Ο κ. Μαραγκάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της στέγης αλλά οι το σημείο προσεγγίζεται με κατάλληλο τρόπο. 
Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στο χώρο "περίεργοι". 


Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής ενώ οι πυκνοί καπνοί έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή που είναι κατοικημένη.  Το κτήριο βρίσκεται στη λεωφόρο Κνωσού κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με κλιμακοφόρα οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, επιχείρησαν για την κατάσβεσή της, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν υδροφόρες ιδιωτών αλλά και γειτονικών δήμων. 

Το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους απέστειλε δύο ασθενοφόρα χωρίς όμως να έχει γίνει λόγος για τραυματίες.

 Η φωτιά δεν βρίσκεται στις φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές είτε που διαμένουν είτε που βρισκόντουσαν για άλλους λόγους στο πανεπιστήμιο, έχουν απομακρυνθεί.

 Η αστυνομία σε συνεργασία με την πρυτανεία έχει ζητήσει να υπάρξει επικοινωνία με όλους τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες ώστε να υπάρξει η διασφάλιση πως κανείς δεν βρίσκεται εντός του κτηρίου που φλέγεται.

Όπως έγραψε νωρίτερα το cretalive, σε δηλώσεις του ο κ. Μωυσής Μυλωνάς επεσήμανε ότι υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στη διπλανή πτέρυγα, όπου υπάρχουν τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. "Ας ελπίσουμε πως δεν θα φτάσει ως εκεί" είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη να έχει γίνει γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς.

Στο Ηράκλειο εκπρόσωπος της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, η φωτιά "φέρνει" στο Ηράκλειο εκπρόσωπο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. 
Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε:

"Το έργο της κατάσβεσης προχωρά κανονικά. Από το πρωί υπήρχε πλήρης ενημέρωση μεταξύ όλων μας. Τα ελικόπτερα ενεργοποιηθηκαν πολύ σύντομα και συνετέλεσαν σημαντικά. Έχουμε πλήρη επάρκεια νερού. 
Η ΔΕΥΑΗ διέκοψε την παροχή νερού δε παραπλήσιες περιοχές για να ενισχυθεί η πίεση στη συγκεκριμένη. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ήρθαν ιδιωτικές υδροφόρες. Κι έτσι είχαμε πλήρη επάρκεια νερού. Η φωτιά είναι υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο μερος της. Δεν είναι ελεγχόμενη στο 100%, αργότερα θα είναι. Ευτυχώς σύμφωνα με όσα μας είπαν τα παιδιά από τις εστίες δεν υπάρχουν αλλά μέσα"

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι για τα παιδιά των εστιών θα υπάρξει φροντίδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Κατεβαίνει και εκπρόσωπος της γ.γ Πολιτικής Προστασίας. Το πολύ θετικό γεγονός είναι οτι δεν υπήρξε απώλεια κάποιας ζωής, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες"

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις άμεσα και υπήρξε εκκένωση των εστιών, προκειμένου να μεταφερθούν οι φοιτητές σε ασφαλές σημείο. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ