Υπογραφές και ... προειδοποίηση για την πρώην Ακαδημία: "Δε θα γίνουμε νέο Καπετανάκειο!"

Υπογραφές και ... προειδοποίηση για την πρώην Ακαδημία: "Δε θα γίνουμε νέο Καπετανάκειο!"
Newsroom
Newsroom

Υπογραφές στη σύμβαση για την π.Παιδαγωγική Ακαδημία - Κοινή ανακοίνωση των Διευθύνσεων και των Συλλόγων Γονέων του σχολικού συγκροτήματος

Την ικανοποίησή τους για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τις εργασίες στατικής ενίσχυσης του κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας εκφράζουν οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Γονέων/Κηδεμόνων των 4 συστεγαζόμενων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα (53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

          Η ανάδειξη της αναγκαιότητας, η πίεση για την πραγματοποίηση της μελέτης, η ανάληψή της από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων και αγώνων, που η σχολική κοινότητά μας με συνέπεια και σταθερότητα διεξάγει για πάνω από 15 χρόνια!

          Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε δικαιωμένοι!

          Όμως από σήμερα πλέον μπαίνουμε σε νέα φάση: αυτή της υλοποίησης του τόσο αναγκαίου έργου!

          Υπενθυμίζουμε ότι:

- το έργο αφορά στη στατική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος, με τις ανάλογες σημαντικές εργασίες που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις και περιγράφονται με σαφήνεια στη σύμβαση του έργου,

- ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.703.200 ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με έκπτωση 49,55%, δηλαδή με το ποσό των 1.105.442,92 ευρώ, μετά τον αντίστοιχο μειοδοτικό διαγωνισμό,

-  η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει την τοποθέτηση 10 ειδικών οικίσκων στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος μέσα στους οποίους θα γίνεται το μάθημα των παιδιών για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του κάθε ενός από τα τέσσερα κτήρια από τα οποία αποτελείται το σχολικό συγκρότημα,

- η σύμβαση προβλέπει σε κάθε ένα από τα κτήρια θα εκτελούνται οι προβλεπόμενες εργασίες και θα παραδίδεται μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο,

- η σύμβαση προβλέπει ότι η συνολική διάρκεια των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στους 15 μήνες.

          Για τους παραπάνω λόγους και επειδή αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των εργασιών που θα γίνουν στο σχολικό μας συγκρότημα προκαλέσαμε 2 συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους (Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανάδοχο του έργου), η πρώτη τον Ιούνιο του 2021 και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022.

          Ιδιαίτερα πριν τη δεύτερη συνάντηση, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων των σχολείων μας όπου εκφράστηκε η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας, την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούμε, κατά την περίοδο πραγματοποίησης του έργου.

             Τη συνάντηση στις 23 Μαρτίου 2022, την προκαλέσαμε με σκοπό την ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση:

α) για το σοβαρό ενδεχόμενο προσωρινής μετακίνησης των σχολείων μας, με δεδομένη την ένταση και το μέγεθος των εργασιών που θα απαιτηθούν,

β) για την πιθανή ημερομηνία εκκίνησης υλοποίησης του έργου καθώς και του χρονοδιαγράμματος ως την ολοκλήρωσή του.

          Μέσα από εκείνη τη συνάντηση αποσπάσαμε τις δεσμεύσεις ότι το έργο θα ξεκινήσει με το πέρας της σχολικής χρονιά 2021-2022, δηλαδή στις 16 Ιουνίου και ότι τα 2 ειδικά σχολεία θα μετακινηθούν προσωρινά σε άλλο χώρο, πιθανόν στο χώρο του λιμανιού που σήμερα στεγάζεται προσωρινά το 7ο δημοτικό. Ειδικά για το τελευταίο οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων τόνισαν την αναγκαιότητα μετακίνησης των σχολείων τους λόγω των αναγκών των μαθητών και των πολύ σοβαρών προβλημάτων που θα τους δημιουργήσουν η ένταση των εργασιών και ο θόρυβος που αναπόφευκτα θα υπάρχει στο σχολικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Το ζήτημα αυτό φάνηκε να γίνεται κατανοητό από ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ενώ υπήρξαν και δημόσιες σχετικές δεσμεύσεις.

          Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε επικοινωνία μας στις 12/5/2022 με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδείας Δ. Ηρακλείου με βάση την τοποθέτηση της σχηματίσαμε την εικόνα ότι ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος κι ενόψει έναρξης εργασιών στο σχολικό μας συγκρότημα δεν υπάρχει  ακόμα κανένας  εναλλακτικός σχεδιασμός  σχετικά  με το χώρο  προσωρινής μετακίνησης των 2 ειδικών Σχολείων παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις!

          Λίγο πριν την έναρξη του αναγκαίου έργου, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και 15 χρόνια, οι αγωνίες και τα ερωτηματικά που θέτουμε εδώ και ένα χρόνο στη Δημοτική Αρχή και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, πλέον και στον ανάδοχο του έργου, πολλαπλασιάζονται!

          Στη νέα σύσκεψη των συναρμόδιων, που έχουμε καλέσει στο σχολικό μας συγκρότημα την επόμενη εβδομάδα, ζητάμε να προσδιοριστούν με σαφήνεια :

- το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών (έναρξη - λήξη, χρονικό διάστημα προμήθειας οικίσκων κτλ),

- τα μέτρα ασφαλείας και οι όροι λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος με τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023,

- την οριστικοποίηση του χώρου που θα μετακινηθούν προσωρινά τα 2 ειδικά σχολεία και τις προϋποθέσεις μετακίνησης (χρονικό διάστημα, συνεργεία για μεταφορές εκπαιδευτικού υλικού κτλ)

- εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η παραμονή και των άλλων 2 σχολείων κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Φωνάζουμε: ΔΕΝ θα γίνουμε νέο Καπετανάκειο!

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την π.Ακαδημία

Σήμερα υπογράφεται -μετά από πολύχρονη περιπέτεια- η σύμβαση για την υλοποίηση ενός αναγκαίου έργου στην πόλη μας, αυτό της αντισεισμικής θωράκισης και συντήρησης του ιστορικού κτιρίου, της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Η υλοποίηση του έργου αυτού ξεκινά μετά από πολυετή διεκδίκηση των συλλόγων γονέων και  των εκπαιδευτικών των 4 σχολείων που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα, του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, του 53ου και 54ου Δημοτικών Σχολείων που αριθμούν περίπου 450 μαθητές και 100 εκπαιδευτικούς.

Ο αγώνας αυτός στηρίχτηκε διαχρονικά από την «Λαϊκή Συσπείρωση», που βρέθηκε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή.

Όλα αυτά τα χρόνια η «Λαϊκή Συσπείρωση», με επιμονή αναδεικνύει την ανάγκη ο Δήμος να απαιτήσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την σχολική στέγη. Αρνητική ήταν τόσο η δημοτική αρχή, όσο και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, που αποδέχτηκαν τη μετάθεση της ευθύνης για την σχολική στέγη από το κράτος στο δήμο και την συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση που έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των σχολικών κτιρίων, σε ελλείψεις συντήρησης και αναβάθμισης τους, της καθαριότητας τους κλπ. Το γεγονός αυτό ανέδειξε με εμφατικό τρόπο ο πρόσφατος σεισμός, τον Σεπτέμβρη του 2021 και οι φθορές που υπέστησαν πάνω από 40 σχολεία, μόνο στο Δήμο Ηρακλείου!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένα αναδείξει τα προβλήματα που προκύπτουν με ευθύνη της δημοτικής αρχής, από την ανάθεση έργων σε εργολάβους με σοβαρές αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες που απαιτούν νέες εργολαβίες για διορθώσεις, έργα που μένουν στη μέση και αλλάζουν οι εργολάβοι αλλά και τεράστια κονδύλια που κατασπαταλώνται εις βάρος των δημοτών (Καπετανάκειο, Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, πλακόστρωση στον σταυρό κλπ).

Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας από τη Δημοτική Αρχή!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι σταθερά στο πλευρό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για την άμεση υλοποίηση του έργου με την ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ασφάλειάς τους.

Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να διασφαλιστούν εγκαίρως όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θέτουν γονείς και εκπαιδευτικοί (όπως η συγκεκριμενοποίηση του χρονοδιαγράμματος των εργασιών, η αξιοποίηση της καλοκαιρινής περιόδου ώστε να "τρέξει" το έργο, να γίνει η αναγκαία μεταφορά, όσων σχολείων εκ των 4 απαιτηθεί, σε κατάλληλα ασφαλή κτίρια έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες κτλ) και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και εκτός, θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών από το αντιλαϊκό κράτος -κυβέρνηση και δήμο- για σύγχρονα, ασφαλή κτίρια με αντισεισμική θωράκιση, με τις τακτικές απαραίτητες συντηρήσεις, την επαρκή καθαριότητα ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με εκ νέου χαράτσωμα των δημοτών.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ