Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Ιστορική μέρα για την πόλη των Χανίων

Στην τελική ευθεία μπήκε από σήμερα η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, καθώς ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιώργος Κωτούλας υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου για την άρση της ετοιμορροπίας και την αποκατάσταση των φθορών της αγοράς, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο των νεότερων χρόνων.

 Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των εργασιών για το εμβληματικό μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων. Μετά από 109 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Δημοτική Αγορά -που είχε εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο- κλείνει, με το έργο ανακατασκευής να έχει σύμφωνα με τη σύμβαση ορίζοντα δύο ετών.

 Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Δημοτική Αγορά, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Περιφερειάρχης

«Η δεκαετία που διανύουμε θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής για την Κρήτη», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 
«Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές οι οποίες έρχονται από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης αλλά και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς και από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δήμους, θα μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε, να υλοποιούμε τον προγραμματισμό που έχουμε και να διεκδικούμε σημαντικούς πόρους για έργα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής που έγινε στα Χανιά για την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 15 εκ. ευρώ. 
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του που το νέο έτος ξεκινά με σημαντικά έργα για τα Χανιά και την Κρήτη ενώ υπογράμμισε πως θα ακολουθήσουν για τον Δήμο Χανίων σειρά έργων και υποδομών με την χρηματοδότηση και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

Σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες μέσα από τις οποίες δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του μνημείου χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως ιστορική για την πόλη των Χανίων, καθώς υπογράφεται η σύμβαση για την ανακατασκευή του μνημείου της αγοράς που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη.  Ακόμα, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε να δρομολογηθεί το έργο.

   Στο ιστορικό κατασκευής της Αγοράς την πρώτη δεκαετία του 1900 και στο γεγονός ότι κατασκευάσθηκε μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς που χαρακτήρισε την Αγορά ως ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια της πόλης και στολίδι για τα Χανιά.

   Παράλληλα, τόνισε ότι η κατασκευή της Αγοράς εκείνη την περίοδο ήταν μια απόδειξη του κρητικού πνεύματος και ικανότητας και εργατικότητας και της επιμονής των Κρητικών στην επίτευξη δύσκολων στόχων.

   Παράλληλα, επεσήμανε ότι με την ανακατασκευή της, η Αγορά θα αποκτήσει ξανά την αίγλη και την αξία της και θα ξαναγίνει σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους πολίτες.

   Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Παναγιώτης Κλειδαράς σε σύντομες ομιλίες τους χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή ημέρα για τα Χανιά.

   Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές αποτυπώσεις του μνημείου και οι κυρίως εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός 15 ημερών

   Ήδη, οι 52 επιχειρηματίες που ασκούσαν δραστηριότητα μέσα στη Δημοτική Αγορά έφυγαν από τον χώρο και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ