Ζητούν εξηγήσεις για την διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού

Ζητούν εξηγήσεις για την διακοπή των αδειών ειδικού σκοπού

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

"Πρόβλημα έχει προκύψει με τις άδειες του υγειονομικού προσωπικού, γιατί από τη μία έχουν ανασταλεί λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από την άλλη όμως αντιμετωπίζουν και οι υγειονομικοί - είτε ως γονείς είτε ως ευπαθείς ομάδες- τις ίδιες δυσκολίες με τους άλλους εργαζόμενους στη φύλαξη των ανήλικων τέκνων τους (λόγω προσωρινού κλεισίματος των σχολείων) και στην προστασία της υγείας τους (λόγω χρόνιας ασθένειάς τους). Λόγω έλλειψης προσωπικού, οι περισσότεροι συνάδελφοι που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των παιδιών τους έχουν πάρει μέρος αυτής (ενώ συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά τα σχολεία κ.α.).

Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες εργαζομένων στο σωματείο μας, γονείς μικρών παιδιών και ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι ενημερώνονται από τις υπηρεσίες τους ότι πρέπει να διακοπούν οι εγκεκριμένες άδειες ειδικού σκοπού και να παρουσιαστούν στην υπηρεσία για δουλειά. Πρόκειται για εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, των οποίων οι γραπτές αιτήσεις για την άδεια ειδικού σκοπού έχουν ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμιά γραπτή κλήση από την υπηρεσία με την οποία να ανακαλείται η άδεια τους, αναφέροντας ενδεχομένως νέες διατάξεις που το επιβάλλουν, είτε να εξηγείται το «έκτακτο» της περίστασης ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος κ.λπ.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω εργαζομένων δεν προκύπτει υπηρεσιακά κάποια «νέα κατάσταση» λόγω της σταδιακής επαναλειτουργίας τακτικών ιατρείων και μέρους των χειρουργικών αιθουσών, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα ποιος θα φροντίσει για την εποπτεία των παιδιών τους, μιας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιούνη και πως θα προστατευτούν οι ίδιοι όντας ευπαθείς ομάδες.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας, τις διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ:

-Να συνεχίσει να δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού σε όλες τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.
-Στις ασθένειες της ΚΥΑ να προστεθούν όλοι οι ασθενείς με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις.
-Να συνεχίσει να δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με ανήλικα τέκνα, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας των παιδιών τους από τον άλλο γονέα.
- να μην προσμετρούνται οι άδειες αυτές στην κανονική.
- άμεσες μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργίας του νοσοκομείου κατά τη χορήγηση των ειδικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους υγειονομικούς που τις δικαιούνται. 
- εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας.
- ένταξη όλων των εργαζόμενων υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί τη διοίκηση να δώσει εξηγήσεις γραπτώς σε ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις βασίζεται ο εξαναγκασμός των εργαζομένων σε διακοπή των ειδικών αδειών τους".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ