Όλοι γνωρίζουμε ότι οι μπανάνες τείνουν να ωριμάσουν γρήγορα. Όταν αυτό συμβαίνει συνήθως οι μπανάνες δεν προτιμώνται προς κατανάλωση και καταλήγουν στον κάδο. Εάν λοιπόν, αγοράζεις μπανάνες στην αρχή της εβδομάδας και θες να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της, υπάρχει ένα εύκολο κόλπο που θα σου εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν φρέσκες.
Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα και, γενικά, τα τροπικά φρούτα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Γιατί οι μπανάνες ωριμάζουν τόσο γρήγορα;
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πολλά φρούτα που θα απελευθερώσουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο. Το αιθυλένιο είναι μια φυτική ορμόνη που απελευθερώνεται και προκαλεί την ωρίμανση των φρούτων, όπως οι μπανάνες. Τα αβοκάντο, οι ντομάτες και οι πατάτες είναι όλα τρόφιμα που εκπέμπουν αιθυλένιο κατά την ωρίμανση και πρέπει πάντα να φυλάσσονται ξεχωριστά από προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο (όπως τα κρεμμύδια και τα καρότα).
Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες;
Το αέριο αιθυλένιο, ειδικότερα, απελευθερώνεται μέσω των κοτσανιών των μπανανών. Το κόλπο για να διατηρήσετε τις μπανάνες φρέσκες είναι να τυλίξετε τα κοτσάνια των μπανανών για να εμποδίσετε την απελευθέρωση αυτού του αερίου αιθυλενίου. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι πλαστικού περιτυλίγματος. Εάν το πλαστικό δεν παραμείνει σφιχτό, δέστε επίσης μια λαστιχένια ταινία στο εξωτερικό του πλαστικού περιτυλίγματος.
Έτσι, θα πρέπει να μοιάζουν οι μπανάνες μετά το περιτύλιγμα:
Πολλοί αναρωτιούνται αν το περιτύλιγμα δουλεύει καλύτερα σε κάθε μπανάνα ξεχωριστά ή σε όλη τη δέσμη μπανανών. Μία δοκιμή θα σας δείξει ότι αν τυλίξετε κάθε μπανάνα ξεχωριστά τότε θα αργήσoουν ακόμα περισσότερο να ωριμάσουν τα συγκεκριμένα φρούτα από ότι αν το κάνετε σε ολόκληρο το τσαμπί.