Eurovision 2021: Οι προσδοκίες και τα εμπόδια!

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο εκτελεστικός παραγωγός της διοργάνωσης ως προς τη φυσική παρουσία κοινού

Δύο μήνες και κάτι απέμειναν για τη διεξαγωγή του πολυαναμενόμενου πια 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η διαδικασία επιλογής των συμμετοχών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί· μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει την εγγραφή των live-on-tape βίντεο, για την περίπτωση που δεν θα είναι δυνατή η ζωντανή παρουσία στο Ρότερνταμ.

Η οργάνωση και η αποφασιστικότητα

Την ίδια ώρα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Εκτελεστικός Παραγωγός της Eurovision 2021, Sietse Bakker. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η παρουσία κοινού στον διαγωνισμό αρχίζει να δείχνει ολοένα και πιο εφικτή. Και αυτό διότι η οργάνωση και οι έλεγχοι των κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα: σε ολόκληρη τη χώρα θα στηθούν περί τα 400 σημεία ελέγχου, ήδη προωθείται ειδική εφαρμογή με όνομα CoronaCheck, μέσω της οποίας θα επιβεβαιώνεται αν κάποιος είναι αρνητικός στο τεστ και θα του επιτρέπεται η είσοδος σε κάποια εκδήλωση.

Επίσης, πρόκειται πραγματοποιηθεί το Back To Live Festival με τη συμμετοχή 1500 ατόμων υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο, με τεστ PCR 48 ώρες πριν. Τα αποτελέσματα αυτού του «πειράματος» θα παίξουν σίγουρα ρόλο στις τελικές αποφάσεις και για τη Eurovision.

Έχει υπάρξει ήδη σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός εικονικού, διαδικτυακού δηλαδή, Κέντρου Τύπου (press center), απ’ όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να καλύψουν το γεγονός.

Τέλος, μέχρι χθες 13-3-2021 είχαν ξεκινήσει στην Ολλανδία 1.207.906 εμβολιασμοί. Από αυτούς ολοκληρώθηκαν οι 411.933.

Τα εμπόδια και οι προκλήσεις

Ενώ όλα δείχνουν πως υπάρχουν τα όπλα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι αριθμοί έρχονται να βάλουν νέους προβληματισμούς.

Στις 9 Φεβρουαρίου τα κρούσματα COVID-19 στην Ολλανδία ήταν 1.744. Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε η διοργάνωση να προχωρήσει σύμφωνα με το Σενάριο Β.

Ωστόσο, χθες Σάββατο 13-3-2021 καταγράφηκαν 6.396 νέα κρούσματα, δηλαδή σχεδόν 4 φορές περισσότερα από αυτά του Φεβρουαρίου και τα υψηλότερα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Φυσικά, το Σενάριο Β δεν προβλέπει οπωσδήποτε παρουσία κόσμου. Επίσης, από τους διοργανωτές τονίστηκε πως, εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, ενδέχεται να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στη διεξαγωγή της Eurovision.

Το πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα των 2 τελευταίων εβδομάδων καταγράφηκαν στην περιοχή Zuid Holland, όπου βρίσκεται το Ρότερνταμ.

Το Ολλανδικό Βασιλικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (RIVM) έχει δηλώσει ότι αναμένει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού.

Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την πληροφορία πως η Ολλανδία βρίσκεται σε ακόμη καθεστώς lockdown από τα τέλη Ιανουαρίου. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων, εστιατόρια και καφετέριες έχουν κλείσει και για πρώτη φορά μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Επίσης, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς διεξάγονται εθνικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τι θα αποφασιστεί;

Οι διοργανωτές έδωσαν περιθώριο στον εαυτό τους μέχρι τις 15 Απριλίου. Η όποια απόφαση παρθεί σίγουρα δεν θα είναι εύκολη. Εκείνο όμως που έχει τονισθεί με κάθε επισημότητα είναι ότι η διοργάνωση θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς υγειονομικούς όρους και με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλήρης.

Σίγουρα φέτος πρόκειται για μια μεταβατική εκδοχή του διαγωνισμού που θα οδηγήσει από την περσινή οδυνηρή αλλά αναγκαία ακύρωση σε μια ελεύθερη – ελπίζουμε και ευχόμαστε – διεξαγωγή του διαγωνισμού την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ogaegreece.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ