Στροφήλια: Παραδοσιακή συνταγή από την Χίο

Και συγκεκριμένα από το ορεινό χωριό Πιτυός

Τις μέρες των γιορτών στο ορεινό χωριό Πιτυός της Βόρειας Χίου, τα τραπέζια γέμιζαν με επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι. Όλο τον κύκλο των Χριστουγεννόσκολων είχαν την τιμητική τους στο Πιτυανό τραπέζι τα μπουρέκια με γέμιση ταμπουρά ή Στροφήλια όπως ονομάζονται από τους ντόπιους , στην αλμυρή ή γλυκιά τους έκδοση.

Η παραδοσιακή ταβέρνα  "Μάκελος" ζήτησε απ΄ τη Μαρία Μαυριάνου, τη γυναίκα που θεμελίωσε τη γαστρονομική του ταυτότητα με τον ιδρώτα και την τέχνη της, να μας δείξει τη συνταγή του.

Από νωρίς ο Βασίλης Μπάντος έχει ανάψει τον οικιακό ξυλόφουρνο του αείμνηστου Φυτούσαρου, έναν απ’ τους δυο ξυλόφουρνους που καπνίζουν αυτή την εποχή στο Πιτυός. Στη ζεστασιά του η κυρία  Μαρία θα ψήσει το Πιτυανό μπουρέκι.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ