Τέσσερις τρόποι για να καταστρέψετε ένα γαλλικό χριστουγεννιάτικο δείπνο

Σύμφωνα με το Politico 

Πώς μπορεί κάποιος να χαλάσει τα γαλλικά Χριστούγεννα; Με αυστραλιανό κρασί; Βρετανικό φαγητό; Ή ίσως απλώς ένα καλό, παλιομοδίτικο επιχείρημα.

Οποιεσδήποτε διακοπές που περιλαμβάνουν οικογενειακή επανένωση φέρνουν το μερίδιό τους σε διαφωνίες και καυγάδες για την πολιτική. Αλλά το να φωνάζουμε ο ένας στον άλλον για τις ειδήσεις είναι μια τέτοια γαλλική παράδοση που μια περίφημη καρικατούρα του 1898 για έναν οικογενειακό καυγά μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα σχολικά βιβλία ιστορίας.

Το Politico αναλύει τέσσερις τρόπους για να καταστραφούν τα γαλλικά Χριστούγεννα:

Το Φουά γκρα

Η συζήτηση: Το φουά γκρα είναι ένα βασικό συκώτι της γαλλικής εορταστικής περιόδου, αλλά μια ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη, με ορισμένες πόλεις και πόλεις να απαγορεύουν τη λιχουδιά, φτιαγμένη από όχι και τόσο ευαίσθητο συκώτι πάπιας που τρέφεται με το ζόρι. Κυρίως, η πόλη της Λυών απαγόρευσε το φουά γκρα από τις δικές της εκδηλώσεις, μια απόφαση τόσο αμφιλεγόμενη που ο Πράσινος δήμαρχος Γκρεγκορί Ντουσέ έπρεπε να την υπερασπιστεί σε ένα άρθρο που έγραψε για την Journal du Dimanche. «Δεν είναι μποϊκοτάζ, ούτε απαγόρευση», υποστήριξε, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους λάτρεις του συκωτιού σε αυτό που έχει περιγραφεί ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της γαστρονομίας.

Οι Πράσινοι δήμαρχοι στο Στρασβούργο και τη Γκρενόμπλ έχουν λάβει παρόμοιες πολιτικές, προσβάλλοντας τους παραγωγούς, ενώ ευχαριστούν τις ΜΚΟ για την προστασία των ζώων όπως η PETA, που έστειλαν στον Ντουσέ ένα κουτί ψεύτικο γκρα φυτικής προέλευσης.

Ο υποψήφιος των Πρασίνων για την προεδρία Γιαννίκ Ζαντό προσπάθησε να αποφύγει την προσβολή λέγοντας ότι του αρέσει το «χειροποίητο φουά γκρα» σε αντίθεση με το «βιομηχανικό τάισμα με το ζόρι». Η συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές μπήκε επίσης στη διαμάχη, λέγοντας: «Η ευημερία των ζώων είναι ένα θέμα στο οποίο εμπλέκομαι προσωπικά… αλλά σε κάποιο σημείο, η Γαλλία είναι Γαλλία και το φουά γκρα είναι Γαλλία».

Ανεξάρτητα από αυτό, το φουά γκρα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο για τις γιορτές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της CSA (που ανατέθηκε από την ένωση παραγωγών φουά γκρα), το 75% του γαλλικού πληθυσμού σκοπεύει να το φάει κατά τη διάρκεια των εορτών.

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το επιχείρημα: Μπορείτε να αναφέρετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές φουά γκρα εδώ και μήνες και ήδη ζητά από τους σεφ να το αντικαταστήσουν με faux gras.

Η γλώσσα για το φύλο

Ένα θέμα προέκυψε στον γαλλικό πολιτικό λόγο όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον Νοέμβριο ότι η ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία iel είχε προστεθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του Petit Robert, ενός από τα κορυφαία λεξικά για τη γλώσσα του Μολιέρου.

Τα γαλλικά δεν έχουν ουδέτερες αντωνυμίες και χρησιμοποιούν αρσενικές αντωνυμίες για να αναφέρονται, για παράδειγμα, σε μια ομάδα που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες. Το Iel είναι μια αρκετά πρόσφατη δημιουργία και προέρχεται από τη σύναψη il και elle. Είναι μια εναλλακτική στις αρσενικές αντωνυμίες και μπορεί να αναφέρεται σε άτομα που προσδιορίζονται ως non binary. Αλλά δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου εκτός φεμινιστικών και LGBTQ+ κοινοτήτων - ο Petit Robert αναγνωρίζει ότι είναι μια «σπάνια» λέξη - εν μέρει επειδή ένα τρίτο, ουδέτερο γραμματικό φύλο προκαλεί πονοκεφάλους όταν εφαρμόζεται σε μια γλώσσα τόσο έμφυλη όσο η γαλλική.

Η κίνηση του Petit Robert ώθησε τον βουλευτή Φρανσουά Ζολιβέ υποστηριζόμενο από τον υπουργό Παιδείας (και σταυροφόρο κατά της αφύπνισης) Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, να γράψει μια επιστολή στη Γαλλική Ακαδημία, το σώμα των ξιφομάχων, Γαλλοφώνων διανοουμένων που είναι επιφορτισμένοι με τη ρύθμιση της γλώσσας.  Η προσθήκη είναι «μια ιδεολογική παρείσφρηση», έγραψε ο Ζολιβέ, «πιθανώς αναγγέλλοντας την έλευση της «ιδεολογίας της αφύπνισης» που καταστρέφει τις ίδιες μας τις αξίες». Η Πρώτη Κυρία Μπριζίτ Μακρόν είπε επίσης: «Η γαλλική γλώσσα είναι τόσο όμορφη. Και δύο αντωνυμίες είναι καλές».

Τα μέτρα για τον COVID-19

Εκατομμύρια Γάλλοι κάνουν τεστ ενόψει των γιορτών, με τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα να πωλούν έξι φορές περισσότερα κιτ αυτοελέγχου από ό,τι πριν από έναν μήνα, ανέφερε η Journal du Dimanche. Αλλά καθώς η παραλλαγή Όμικρον εγχέει μια δόση αβεβαιότητας στις εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ήπειρο, η διαφαινόμενη απειλή των υγειονομικών περιορισμών μετά τις Γιορτές είναι παρούσα.

 Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, το 41% των Γάλλων είπε ότι η συζήτηση με τους συγγενείς τους σχετικά με τον εμβολιασμό ή την κάρτα υγιεινής δημιούργησε «ένταση ή σοβαρή σύγκρουση». Ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δεν βοηθά σε αυτό, καθώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν το υγειονομικό πάσο, ακόμα κι αν μπορούν να δείξουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID. Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το να καταστήσει υποχρεωτικό το πάσο εμβολίου στον χώρο εργασίας, αλλά δεν κάνει τα εμβόλια υποχρεωτικά.

Οι ανεμογεννήτριες

Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι λίγο πιο εξειδικευμένο θέμα συζήτησης, αλλά ανάλογα με το πόσο κοντά είναι το δείπνο σας σε ένα αιολικό πάρκο, μπορεί να γίνει γρήγορα ένα θέμα έντασης. Σύμφωνα με την εθνική ομοσπονδία Vent de Colère, εκατοντάδες τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα στρέφονται ενάντια στους γιγάντιους λευκούς ανεμόμυλους. Το κύριο πρόβλημα είναι η αισθητική, αλλά και ο αντίκτυπος στην τοπική άγρια ​​ζωή.

Το γαλλικό κοινό είναι ισομερώς διχασμένο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP. Περίπου το 54 τοις εκατό των Γάλλων είναι υπέρ των νέων ανεμογεννητριών και το 46 τοις εκατό είναι εναντίον τους. Αυτό που είναι ενδιαφέρον —και θα δημιουργήσει μια πικάντικη συζήτηση για δείπνο— είναι ο διαχωρισμός των γενεών: το 81%  των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών είναι υπέρ, έναντι μόνο του 44% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Έτσι, μια κλασική μάχη Gen Z εναντίον Baby Boomer.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ